Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » Proof VS. Běžná kvalita

Vykupminci.cz
Numisargo

Proof VS. Běžná kvalita

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím,
chtěl jsem se zeptat jestli je nějaká možnost jak očividně poznat, že daná mince (pamětní, stříbrná) byla ražena na leštěných razidlech a je tedy proof a né B.J.

Pak ještě jsem se chtěl zeptat jestli je certifikát důležitou věcí při prodeji takové mince a popřípadě, kde se dá sehnat.

Díky za odpovědi.
« Poslední úpravu provedl(a) czmince.cz v 27. 11. 2007, 7:23. »
Moderátor
Proof mince má matný reliéf na lesklém povrchu. B.J. je lesklá celá.
Dále je rozdíl na hraně ( jaký, poznáš podle popisu v certifikátu . Většinou to je vroubkování, proti nápisům ).

Na certifikáty se každý kouká jinak. Já sy myslím, že jsou k ničemu, protože takový certifikát, jaký dodává mincivna Ti vyrobí každé DTP studio ). Ale nedávno jsem posílal jednu proofku, a pánovi víc záleželo, na kvalitě certifikátu, než na kvalitě vlastní mince. Je to tedy subjektivní názor. Ale obecně platí, že mince s certifikátem se líp prodává.
Registrovaný uživatel
Přesně tak jak řekl "pavelgregor".

Jinak já spíš patřík k těm, kterým jde i o certifikát... takže nevim jestli bych si bez něj minci koupil... ale je to věcí názoru...

PS: ještě bych rád dodal, že proof je mince jen do té doby, než jí vyndáte z kapsle a někdo na ní sáhne.. potom by se správně už neměla označovat jako proof - četl jsem to někde na netu.
« Poslední úpravu provedl(a) opelomega36 v 27. 11. 2007, 15:11. »
Moderátor
Young_Collector: Omlouvam se odbocenim od tematu, ale na maily neodpovidate a dovolat se na Vas nemohu. Koupil jsem ve Vasi aukci na Aukru rubl, zajima me, zda platba dorazila a kdy mam ocekavat listonosku. Dekuji za odpoved.
Registrovaný uživatel
:shock: :roll: čeče to jsou věci. ;)
Moderátor
Young_Collector: Tak uz jsme to vyresili telefonicky, omlouvam se za netrpelinost, ale stacil by mi kratky mailik, abych vedel.

Pokud jde o proofky, kazdy sberatel by mel odlisit proofku od bezne kvality. Primarne proof neni nejvyssi mozny stupen zachovalosti, ale jde o technologii razby - razidlo pro proof minci je lesteno do vysokeho lesku a relief je matny. Ohmatana nebo poskozena proofka uz sice nema cenu netknute proofky, ale
narodila se jako proofka a tahle vlastnost ji zustava. Doporucuji prohlednout si par ceskych proofek a neproofek a bude Vam to jasne jednou provzdy, staci i dobre fotky. Bohuzel casto v aukcich na netu jsou
jako proofky oznacovany neproof razby (a to kupodivu i od zkusenych numismatiku, kteri by to znat meli
a delaji si tak ostudu) nebo naopak u proof minci (i zlatych) je na fotce neproofka (a prodejce na dotaz sdeli, ze fotku stahl z netu).
Trochu zmatene je to u mince 2000 korun 2000 Milenium, razene ve dvou variantach, leskly nebo matny revers, obe varianty jsou oznacene jako proof, ale ten "jednostranny" proof je divny hybrid.
Slozitejsi je to u starsich a cizich minci, napr. rakousky zinkovy 5gros v proofu poznate po letech jen podle toho, ze je uzavren v proof sade mezi ostatnimi proof mincemi.
Navic existuji dalsi terminy jako prooflike (neco mezi proof a b.k.), napr. nektere sovetske rubly byly razeny ve trech provedenich: b.k., prooflike a proof. Pak jsou casto prooflike oznacovany nesparvne jako proof.
Dale inverse proof - leskly relief, matne pole.
Nektere australske bullion razby vypadaji take jako proof, ale v katalogu jsou oznaceny Brilliant Uncirculated, i kdyz existuji i proofky. Zde pomuze jedine dostatek zkusenosti.
Registrovaný uživatel
Zdravím,
omlouvám se za neodpovězení, ale vzhledem k počtu emailů je prodleva odpovědí dlouhá... Nevědel jsem ale, že mluvím s moderátorem ,,Sberatele,,. To by jste měl odpověd hned :)
Moderátor
Tak napriklad tohle neni proof, i kdyz jde o velmi zkuseneho prodejce:

http://www.aukro.cz/item276588041_m_117_50_silink_2002_proof_zataveny_v_plexi.html
Registrovaný uživatel
Jo jo... ale ... panu Bergmannovi v 75 letech se to dá odpustit :) Jen tak mimo - je fajn, že takhle starší člověk umí s kompem, skenem a aukrem... :) Byť mnohdy nasazuje celkem vysoké ceny za strašné mince.
_______________
..::R::..
robert.kurucz@email.cz
Registrovaný uživatel
zaujimavy predajca...nevedel som ze je taky stary ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
sice to proof neni,ale obcas je matouci popis v katalogu.Takze tady bych urcite prodejci nic nevycital.Napr. v katalogu World Coins je tato mince uvedena ve dvou verzich: jako UNC(600.000ks) a jako SPECIAL UNC(100.000ks).



numismat napsal
Tak napriklad tohle neni proof, i kdyz jde o velmi zkuseneho prodejce:

http://www.aukro.cz/item276588041_m_117_50_silink_2002_proof_zataveny_v_plexi.html

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » Proof VS. Běžná kvalita

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1