Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Co sbírat, poradí někdo laikovi?

Vykupminci.cz
Numisargo

Co sbírat, poradí někdo laikovi?

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Můžete mi prosím jako laikovi poradit jaké série bankovek sbírat? Zajímají mne naše bankovky od r.1993. Případně od kolika stejných po sobě jdoucích sériových čísel je bankovka zajímavá. Předem děkuji za váš drahocený čas.
Registrovaný uživatel
Proč chcete bankovky ČR sbírat? To je první ptázka, na kterou si musíte odpovědět. To pak ovlivní radu. Sérií není mnoho, nominál 5.000 má jen A,B,C; jiné samozřejmě více. Samozřejmě jsou série, které jsou dostupné hůře, ale těch také není mnoho: Z od 50 Kč, 100 Kč a 500 Kč. Plus série E od nominálu 2.000 Kč, které je (a pravděpodobně asi i bude) v oběhu méně kusů. Série po sobě jdoucích čísel nejsou zajímavé v podstatě ničím: pravidelně vybírejte z bankomatu a od nových sérií dostanete postupku v podstatě kdykoli natrefíte na nový balíček. Protože to takto dělá mnoho lidí už mnoho let, je to celkem bežná věc. Nebo si zajděte do banky nebo do větší numismatické prodejny.
Registrovaný uživatel
Děkuji za reakci. Jak se říká, někde se začít musí a aktuální bankovky by mohly být jednodušší pro orientaci.
Druhou pobídkou jsou aktuální prodeje na aukru, kde se např. nabízí nominál 2000kč série B za 7000kč, série E20 za 25000kč, nebo 200kč série A s proužkem Kčs za 3300kč. Co se stejných po sobě jdoucích čísel týka, tak jsem ve vlákně narazil na 200kč bankovku se sériovým číslem E46 111111, nebo 1000kč H19 999999, což by mohlo být pro sběratele zajímavé. Má práce mi umožňuje denně přijít do styku s několika desítkami bankovek, proto i ta zvědavost, zda se někde netoulá něco sběratelsky zajímavého.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Naše papírová platidla » Co sbírat, poradí někdo laikovi?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1