Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Ako zbierat?

Vykupminci.cz
Numisargo

Ako zbierat?

Moderátoři: smith, Tomako.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahojte,
potreboval by som poradit od niekoho, kto sa v bankovkach vyzna. Ano urcite existuju stranky a knihy kde to je vsetko vysvetlene lenze ja som sa zatial k nijakej normalnej nedopracoval.

Mal by som otazku, ako zbierat bankovky.
Stale nechapem, ci treba zbierat len podla roku vydania alebo podla roku vydania a serie.
Ak podla roku vydania aj serie, znamena to ze by som mal mat napr.
20 SK seria B z roku 2001
50 Sk seria B z roku 2001
100 SK seria B z roku 2001
atd.
Lenze napr. z 20SK existuje seria B z roku 2001, z 50 SK neexistuje seria B z roku 2001.
Ako to teda je?

ZA odpoved vopred dakujem
Registrovaný uživatel
zalezi od toho kolko mas penazi. zbierat mozes ako chces a co chces.
pri SK vyzbieraj kazdu hodnotu(20.50.100 ...) vo vsetkych rokoch kedy ju vydali a to cele dopln vsetkymi seriami pre kazdu z nich :) a na zaver dokup anulaty , specimeny a podobne ... :D
ps: kup si najprv katalog od Bajera a to bude tvoje voditko pri zbierani na dlhe roky. teda ked mas zaujem zbierat ceskoslovensko a CR a Sr.. urcite kupou katalogu neprehlupis ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
Heh, nemam zbytocnych 5000 eur :shock:
Chcem si urobit na zaciatok jednu seriu slovenskych bankoviek, otazka je ako aby mala zmysel.
Nasiel som nieco taketo: http://bankovky.sk/katalog/bankovky-nbs-1993-2007-k15
a odtial mi vychadza ze seria A bola tlacena vzdy ked sa tlacila aj ina seria
Registrovaný uživatel
Proč chceš sbírat? Pro svoje potěšení? Na "investici" (ať to znamená cokoli)? Proto, aby ses mohl někomu pochlubit? Atd. atd.

Od odpovědi se pak odvíjí odpověď na původní otázku. Pro svoje potěšení si sbírej, co chceš a jak chceš. Nikdo ti do toho nebude kecat a ať to uděláš jakkoli, budeš spokojený. Nebo spíš po čase nespokojený, takže sbírku překopeš, aby ti vyhovovala. Sbírání "na investici" je téma samo pro sebe a zase si musíš rozmyslet, co tím myslíš. Obecně k tomu ale potřebuješ hodně znalostí, kontaktů a peněz (a času, protože zajímavé zhodnocení je otázka mnoha let a dobré nákupy se poznají zejména tehdy, až cena nenávratně vyroste).

Každopádně koupě katalogu a studium literatury před prvním nákupem je nezbytnost.
Registrovaný uživatel
rodrigojesusreyes napsal
a odtial mi vychadza ze seria A bola tlacena vzdy ked sa tlacila aj ina seria

Bez urážky, myslím to v dobrém: První krok na cestě poznání byl učiněn. Pak přijde mnoho dalších (a mnoho rozbitých kolen a naražených nosů.) ;)
Registrovaný uživatel
rodrigojesusreyes napsal
ci treba zbierat

Zásadní omyl. Netřeba nic. Moje sbírka je moje a do toho, jak vypadá, nikomu nic není.
Registrovaný uživatel
majkl napsal
Každopádně koupě katalogu a studium literatury před prvním nákupem je nezbytnost.


Aku literaturu by si mi doporucil?

Dakujem vsetkym za odpovede.

Najprv chcem zbierat len tak pre seba, chcel by som si urobit zbierku slovenskych bankoviek. Mam vsak velmi dobru pracu, teda aj plat a rozmyslam kam by som peniaze vlozil aby som raz zabezpecil deti. A urcite to nebude ucet s 2% urokom :D
Registrovaný uživatel
Literatura a informovanost je vždy základ...
_______________
http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Registrovaný uživatel
rodrigojesusreyes napsal
Mam vsak velmi dobru pracu, teda aj plat a rozmyslam kam by som peniaze vlozil aby som raz zabezpecil deti. A urcite to nebude ucet s 2% urokom :D

Ach jo... Nechcete si vybrat něco jiného než zrovna bankovky? ;)

Jako úplně první literaturu bych doporučil toto vlákno. Z něho byste měl pochopit, že je větší pravděpodobnost, že o peníze přijdete a navíc ještě zničíte cenné věci, než že zabezpečíte děti. Pokud přesto trváte na tom, že budete stejně jako zástupy jiných naivních lidí investovat do sběratelství, tak jako první krok radím, abyste sbíral nikoli s vidinou zhodnocení ale jen tak pro sebe a pro radost. K tomu si nejprve pořádně pročtěte celé toto fórum (zabere to několik týdnů). Kupte si katalog Jan Bajer: Papírové platidla Československa 1919 – 1993 České a Slovenské republiky 1993 – 2010. Pak je možné, že vás to začne bavit, žačnete se v tom šťourat a za nějakých 15-20 let zjistíte, že několik nákupů jste udělal opravdu dobrých. A když se pak rozhodnete sbírku prodat (nicméně garantuju, že to se vám nebude chtít), tak se možná trefíte do doby, kdy po poklesu zájmu o bankovky (který nutně přijde, protože teď se o to zajímá kde kdo) zase začne období, kdy ceny porostou (otázka na nejbližší kartářku je, jestli při zohlednění inflace bude to druhé maximum vyšší než to dnešní).

Pokud budete ke sběratelství přistupovat tak, že chcete zhodnotit peníze, je nejpravděpodobnější scénář, že vám obchodníci (nebo konec konců třeba i my - nebo klidně i já) prodají kdejaký šunt za drahé peníze, vy si budete myslet, jak dobře jste "zabezpečil děti" a pravda vám docvakne, až si všichni při následném prodeji budou ťukat na čelo, proč to cpete do aukce.

Mimochodem, zajímavější věci koupíte většinou v aukci. K vyvolávací ceně přirážka nejčastěji 10-17%. Nejvyšší cenu na prodej dosáhnete v aukci (skutečně kvalitní materiál, kterým byste při svém "vysokém platu" "zabezpečil děti" na aukru nekoupíte). Pokud v aukci prodáváte, odečítá se od dosažené ceny cca 10-20% (existuje aukce v ČR-SR, kde se neodečítá nic).
Registrovaný uživatel
Ok, dakujem za nazory a cenne rady. Zacnem teda zbierat bankovky ako mi poradil jano7B9 na zaciatku. Zrejme len ako hobby a pre vlastné potesenie.

Oplatí sa investovat peniaze do niecoho ineho? Napr. zlaté mince, daju sa brat ako investicia?
Je jasne ze nie kazdy kus bude mat casom vysiu hodnotu ale ked budem zbierat pravidelne a za 20 rokov budem mat 1000 zlatych minci, myslim ze sa tam najde niekolko kusov so zaujimavym cenovym zhodnotenim a urcite na nich neprerobim.
Registrovaný uživatel
Co se tyka zlatych minci (asi asi i investicniho materialu obecne) tak zalezi na tom za kolik koupite a kdy prodate - to ze budete drzet nejakou zlatou minci 20 nebo i vice let urcite neni zaruka zhodnoceni - kouknete se treba na posledni graf zde (cena zlata je ted na absolutnich maximech - a muze jeste rust ale taky nemusi. Kdybyste koupil zlato v roce 1980 a prodal v roce 2000 tak prodelate...)
http://izlato.sk/zlato/stranka/cenazlata.html
Registrovaný uživatel
rodrigojesusreyes napsal
Oplatí sa investovat peniaze do niecoho ineho? Napr. zlaté mince, daju sa brat ako investicia?

Opět míněno jako dobrá rada: jestliže se ptáte takto, pak odpověď je, že vám se to (minimálně v tuto chvíli) nevyplatí.
Navíc, při investování je přece primární cíl vyjádřený v konkrétních (byť možná přibližných) číslech: čeho chci dosáhnout a kdy. A podle toho se volí nástroje a prostředky.
Otázka, zformulovaná viz výše, je šíleně obecná. Odpověď, která se nabízí je: Ano, dá. Já budu váš investiční poradce. Vy máte peníze, já znalosti (a cíl, kterým je z vás ty peníze dostat).
« Poslední úpravu provedl(a) majkl v 20. 9. 2012, 10:01. »
Registrovaný uživatel
majkl, veľmi pekne napísané. Tak dajako to s tým zbieraním vo všeobecnosti je.

Ak by som mal teraz poradiť začínajúcemu zberateľovi, tak by som mu som mu určite neodporučil zbierať nové Slovensko a Cesko, ale bývalé Ceskoslovensko (kde je aj Slovenská republika 1939-1945), poprípade Rakúsko-Uhorsko, o ktoré je záujem na celom území bývalej monarchie.
A ešte niečo - kupovať podľa možnosti len špičkovú kvalitu.
Registrovaný uživatel
Tak v každom prípade to treba brať ako hobby. Sem tam človek niečo kúpi lacno, niečo draho no každopádne má z toho veľkú radosť "zberateľstvo sa rovná vášeň". Časom sa dostane do takého štádia, že sa bude pohybovať medzi veľkým zberateľským kolektívom, kde už nie je odkázaný na kúpu extrémne drahých vecí, ale na dobré vzťahy a lojálnosť kolegov. V konečnom dôsledku v rámci trpezlivosti sa vybudovaná zbierka určite zhodnotí. Treba začať kupovať bežné veci s ktorých sa vybuduje vzťah a skúsenosti dôjdu samé. Každopádne pri drahších záležitostiach by som si nechal od niekoho odporučiť. Ako pomôcku zdieľam odkaz na zberateľský portál www.mojazbierka.sk kde si môžete pozrieť alba iných zberateľov ako to zbierajú a katalogizujú prípadne on line katalog bankoviek kde sú uvedené ceny z aukciíí, varianty atď. Tak veľa šťastia v tak ušľachtilom koníčku. :-)
Registrovaný uživatel
cedula napsal
A ešte niečo - kupovať podľa možnosti len špičkovú kvalitu.

Já bych to doplnil o postřeh mnohých z nás (včetně mě): člověk se musí na něčem naučit s materiálem pracovat. To jsou běžné činnosti jako zakládání do alba, vytahování z alba, prohlížení pod lupou / UV lampou, skenování, chlubení se před lidmi, kteří si budou chtít bankovku osahat atd. atd. Než se to člověk naučí, tak spoustu materiálu zákonitě poničí (minimálně oťuká rohy, sem tam něco nešikovností přehne, ohne, poťapá apod.). Takže bych radil si tyto činnosti nacvičit na něčem relativně bezcenném - optimálně např. na sice špičkové kvalitě, ale obyčejných levných SPECIMENech. Je škoda takhle poničit bankovky za několik (desítek) tisíc, které se (mnohé) i tak špatně shánějí.
« Poslední úpravu provedl(a) majkl v 20. 9. 2012, 19:01. »
Registrovaný uživatel
Páni, ďakujem za vaše odborné a objektívne rady.
Z celej diskusie mi vychádza schéma a to nasledovná:
Je jedno čo človek zbiera alebo robí, treba sa vzdelávať, učiť sa a získavať informácie.Človek urobí dobré obchody a urobí zlé obchody. Netreba sa však nechať odradiť a pokračovať ďalej a po nejakom čase (10,15,20 rokov) bude mať dosť skúseností a známostí aby vedel robiť dobré obchody a odlíšiť tie dobré od zlých.

Ďakujem a zostávam s pozdravom, myslím že sa tu ešte stretneme.
Moderátor
rodrigojesusreyes napsal
Páni, ďakujem za vaše odborné a objektívne rady.
Z celej diskusie mi vychádza schéma a to nasledovná:
Je jedno čo človek zbiera alebo robí, treba sa vzdelávať, učiť sa a získavať informácie.Človek urobí dobré obchody a urobí zlé obchody. Netreba sa však nechať odradiť a pokračovať ďalej a po nejakom čase (10,15,20 rokov) bude mať dosť skúseností a známostí aby vedel robiť dobré obchody a odlíšiť tie dobré od zlých.

Ďakujem a zostávam s pozdravom, myslím že sa tu ešte stretneme.


Veľmi dobre zhrnuté.... ;)
_______________
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Rady začátečníkům » Ako zbierat?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1