Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » Antické mince - poradí mi někdo, prosím?

Vykupminci.cz
Numisargo

Antické mince - poradí mi někdo, prosím?

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den, svému příteli bych ráda pořídila nějaké mince, případně jiný drobný předmět, z doby starověkého Říma - především z období od Caesara po Alexandra Velikého, je jejich velký obdivovatel. Ale vůbec se v tomto oboru nevyznám. Je možné například na aukru zakoupit originály nebo se takto na dálku jen těžko pozná, jestli jsou mince či předměty pravé či falsy?
Mockrát děkuji za odpověď a rady, s pozdravem D. Plecháčová
Registrovaný uživatel
Koupit se dají pravé i padělky, je to spíše otázka cenové relace...(nutno upřesnit).
Jinak Alexander Veliký byl z Řecka a žil před Caesarem...
Registrovaný uživatel
Děkuji mockrát za odpověď i dějepisné upozornění, o antiku se osobně příliš nezajímám, narozdíl od přítele. Myslíte, že je možné sem přiložit odkaz na nějaké aukce z aukra a že by mi zde mohl někdo poradit, jestli jde o originál a jestli se jedná o výhodnou koupi vzhledem ke stavu a nominální hodnotě té doby? Nebo je zde toto vyloučené a nesluší se to?
Moderátor
Pokud nemate zkusenosti, tak mince Alexandra Velikeho (Alexandr III. Makedonsky) a C.J.Caesara bych na Aukru nekupoval. Zkuste se podivat v zavedenych numismatickych kamennych obchodech a pripadne pokud s koupi nespechate tak se muzete zucastnit volne pristupne velke aukce antickych minci 5.prosince v Praze. Katalog jiz byl zverejnen a na mince Alexandra Velikeho se muzete podivat zde - polozky c.2070-2079.:
http://www.aurea.cz/Katalog29/29kat2051.htm
Jsou tam i mince Caesara - polozky c.2168-2174.:
http://www.aurea.cz/Katalog29/29kat2151.htm
U kazde mince je uvedena vyvolavaci cena, dosazena cena muze byt nekolikanasobne vyssi + aukcni prirazka 15%.
Registrovaný uživatel
Freyaah napsal
Děkuji mockrát za odpověď i dějepisné upozornění, o antiku se osobně příliš nezajímám, narozdíl od přítele. Myslíte, že je možné sem přiložit odkaz na nějaké aukce z aukra a že by mi zde mohl někdo poradit, jestli jde o originál a jestli se jedná o výhodnou koupi vzhledem ke stavu a nominální hodnotě té doby? Nebo je zde toto vyloučené a nesluší se to?

Vyloučené poradit rozhodně není, ale pokud mám seriozně poradit o možnosti reálné koupě pravé mince a v jakém cca stavu, musím znát částku, kterou chce kupující konkrétně "investovat" a pak lze zhodnotit možnosti či poradit něco v té cenové hladině, jinak je to nesmysl o tom hovořit!!!

Je to asi to samé, jako chtít koupit nějaké lepší německé nebo francouzské auto(a nic víc neupřesnit...). :?
Registrovaný uživatel
Děkuji za cenné rady, sama bych se do aukcí na aukru jistě nepouštěla. Nejdříve se podívám do Vámi doporučovaných specializovaných kamenných obchodů a poté bych se případně zúčastnila veřejné aukce. Váš odkaz na mince Alexandra Velikého mě moc potěšil.
Registrovaný uživatel
To Dracek...
Jistě, promiňte, zapomněla jsem se k tomu vyjádřit. Představovala bych si částku kolem tří tisíc korun. Nevím, jestli je reálné v této cenové relaci něco kloudného najít. Zřejmě nebude možné vydražit mince vyloženě z doby Caesara nebo Alexandera III., ale snad alespoň něco, čím bych příteli udělala pro začátek radost. Také nevím, jestli lze minci po odborném zpracování použít například jako přívěsek na krk. Její sběratelská hodnota je tím pádem téměř nulová, to je mi jasné.
Registrovaný uživatel
Slušného pravého Caesara nebo pěkného Alexandera III. není reálné již dnes do 3000Kč sehnat. Ještě u toho Alexandera III. by se do této částky dala asi sehnat pravé mince, ale pouze v dost horší zachovalosti a tedy i vzhledu. Pokud chcete v udané cenové relaci něco pěkného koupit, pak doporučuji nějaký stříbrný římský denár z období císařství, kde se ve velmi pěkné zachovalosti u běžnějšího panovníka vejdete do relace 1500-3000Kč, při trochu horším stavu(který by pro případná přívěšek dostačoval) s trochou štěstí i v cenové relaci od cca 800Kč. :)
Registrovaný uživatel
Moc jste mi pomohl, děkuji. Především teď vím, na co se ptát. Snad mi v kamenném obchodě poradí a nevyužijí mé neznalosti. Nevíte o nějaké slušné numismatické prodejně, kde bych se tohoto nemusela obávat a měla bych šanci sehnat slušné zboží za nepřemrštěné ceny?
Registrovaný uživatel
Dobrý den, tak jsem dnes oběhla tři starožitnictví, kde jsem příliš neuspěla, ale v Auree jsem se nakonec vzhlédla v jedné úžasné minci, jde o drachmu Alexandera Velikého a 5. prosince bych si ji děsně přála vydražit... V jednom zlatnictví mi dali zajímavý tip na zpracování přívěsku na krk... aby se mince nepoškodila, uzavřela by se do dvou vypouklých hodinových sklíček, které by se přilepily a nějakým způsobem zaletovaly... Jen se obávám té křehkosti... :-/ Co si o tom myslíte?
Registrovaný uživatel
dobrý den, no dávat minci do sklíček je teda celkem podivné, to jsem ještě neviděl, spíše bych navrhoval, aby zlatník vytvořil něco jako tenkou objímku s očkem na přivěšení, která bude po obvodu mince (po hraně) a na každé straně bude zajištěna třemi nebo čtyřmi trny, zajišťující minci před vyvléknutím mince z objímky. už jsem takto pár mincí zavěšench viděl a líbilo se mi to a navíc mince je relativně zajištěna před poškozením ... snad jsem to napsal trochu pochopitelně ... své přítelkyni jsem takto nechal udělat keltskou minci ....
Registrovaný uživatel
to se ale pak obrousí nošením o oblečení, jak je vidět často na mincích s ouškem...
Registrovaný uživatel
:D a ve skle ti to můžou obrousit mikročástečky prachu mezi sklem a mincí :D já bych jí tedy ve skle nechtěl ani za nic ....
Registrovaný uživatel
já bych jí ůbec na krk nevěšel a pokud ano, rovnou si koupím poškoženou minci nejlépe s dirkou...
Registrovaný uživatel
souhlas, jednak nevyjde tak draho a jednak to nebude taková tragedie, když se mince zničí ...
Registrovaný uživatel
Tedy pánové, to není špatný nápad, koupit minci rovnou s dirkou... ;-) Ale takovou asi těžko seženu... sklíčka se mi pak také zdála trochu podivná, ale jak mi to zde každý vyvracel, že se mince poškodí, tak jsem už nevěděla, jak tomu zabránit. Ale přítel není numismatik a u něj by šlo spíš o tu symboliku, že má na krku skutečnou věc z doby, kterou tak obdivuje... já jsem nakonec myslela, že bych to udělala stejně jako popisuje kacuro. Jestli tedy myslíme to samé - kolem mince bych nechala udělat silnější zřejmě stříbrný kruh - otázkou je, jestli mi ho někde ze stříbra udělají, z bílého zlata bych se asi nedoplatila. Ten kruh by byl o něco větší než samotná mince a prostor mezi ní a kruhem by byl vyplněný několika spoji, aby mince držela. Nejraději bych předtím minci něčím nechala pokrýt, nějakou ochrannou vrstvou, která by zabránila dalšímu ošoupání, ale to se zřejmě také nedělá... :roll:
Registrovaný uživatel
to Vám udělá snad každý zlatník, přítelkyni jsem to také nechal udělat do stříbra. ale spíš než spoj přímo z toho kroužku na minci doporučuji ty pacičky, takové jaké třeba drží kamínek u prstýnku. museli by být z obou stran, aby mince nemohla vypadnout. a ten kroužek jen slabý po obvodu mince tak, aby zbytečně nezakrýval minci ....
Registrovaný uživatel
Dobrý den, tak jsem se o minci na krk zmínila příteli a jelikož není numismatik, ale spíš by mu opravdu šlo o tu symboliku, nejraději by minci proděravěl... tudíž by bylo zřejmě opravdu nejlepší poohlédnout se po minci s dírkou, ale těch asi moc nebude, i když by se určitě daly sehnat levněji než ty neporušené. Akorát nevím, kam bych se měla obrátit a kde ji hledat, přeci jen se asi s takto poničenými mincemi tolik neobchoduje... Mohu zkusit nějaký inzerát? Možná to zkusím i tady, třeba by se někdo našel, kdo by zrovna takovou měl a byl ochotný ji prodat.
Moderátor
Asi pozdě, ale přece jen se pokusím odpovědět.
Není pravda, že se nedá sehnat ražba Alexandra Velkého nebo římské denáry za několik set, aniž by byla výrazně špatná kvalita. Někdy se musí hledat, ale např. v případě toho Alexandra existují relativně běžné a tím pádem levné mince, které se dají koupit i do 500 při ucházející kvalitě (pár jich mám, ale neprodám :) ). Samozřejmě, pokud někdo nejde pod 1/1, tak se to projeví na ceně. Do 3 000 už je obrovský výběr mincí ve velmi slušné (i když samozřejmě ne špičkové) kvalitě.
Jinak čím vyšší cena a zachovalost mince, tím větší pravděpodobnost padělku a tím rozumnější je ověření u znalce.
Existují antické mince už kdysi provrtané, protože sloužily jako talismany jejich tehdejším vlastníkům, ale samozřejmě nejsou tak běžné. Pokud jde opravdu jen o to, mít 2000 let starou minci a máte to srdce ji znehodnotit, doporučuju koupit něco do těch 500 a pak provrtat :mrgreen: Já bych na to neměl srdce (pokud by se nejednalo vyloženě o "šrot" - viz např. levné mince od Numismatiky Ostrava).
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 12. 1. 2010, 9:49. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o mincích » Antické mince - poradí mi někdo, prosím?

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1