Moderátoři: smith

Všechny ty teorie o přihazování v posledních vteřinách jsou úplně správné, ale jen do okamžiku, než začne u někoho převládat "faktor Alzheimer". Už se mě těch prošvihnutých aukcí celkem naskládalo. Nejen na aukru, tady vidím ve výsledcích z Prahy, že asi nakonec skoro nikdo nepostřehl, že pol.1573 je ne mylně určený Cach 120 ale pořád ještě 2x vzácnější (a oproti výsledku dražší) Cach 135. Taky jsem si pořád říkal, že nesmím zapomnět poslat aspoň středně solidní limit. Ale budiž šťastnému výherci přáno.

Můj první článek se vztahoval ke zrušené aukce, kde se nalézala zajímavější mince a proto jsem další odpověď pojal z hlediska pouze zajímavého numismatického a sběratelského materiálu. Kolega Kučera zde velmi správně poukázal i na hledisko zbytečného upozorňování dalších sběratelů na zajímavou minci. Ti by ji jinak nedražili, protože si kolikrát ani neuvědomují, o co se jedná, ale takto je tato skutečnost zaujme a začínají se zajímat.
Jak jsem zdůraznil, zajímá mě psychologie aukce, nehledě na její formu, protože ta je nepodstatná. Vždy se i v sálových aukcích například zajímám, kdo danou minci draží, do jaké ceny a tomuto pohledu přizpůsobím i svůj postup. Platí, že je v případě velmi zajímavých ražeb dobré, pokud přeplatíme o jeden příhoz vyhlášeného obchodníka, protože tato cena je pro nás zákonitě výhodná. Samozřejmě, že i platí, že v těchto případech, pokud prohrajeme, nemusí se jednat o naši špatnou přípravu, protože opět připomínám, že se bavíme o mincích s regulerní cenou záliby, tedy o něčem, co je naprosto neměřitelné. Pouze mohu sledovat a hledat informace, které získám najivní ochotou konkurence se o ně podělit. Pokud je druzí neuvolní vždy se budu pohybovat pouze na velmi tenkém ledě a jedinou záchranou je sledování lidí a jejich aukčního chování. Samozřejmě budu sledovat pouze ty, kteří mají k dané problematice co říci a vynechám skupinu neznámých a nových investorů, kteří mají potřebné finanční prostředky, ale přehled asi nikoli. Myslím, že v některých situacích nastane doba, kdy se relevantní sběratelé z trhu na oko stáhnou a za ně budou dražit jejich známí atd. Myslím, že se tomu i dnes již částečně děje.
Souhlasím, že nám může být psychologie druhých ukradená, ale pouze v případě, že budu obchodník, který musí mít pevně dané ceny, protože musí vydělávat, nebo sběratel v případě tuctového a průměrného zboží. Pokud se ale budeme zajímat o dobré věci, pak je dobré znát rozpoložení sil konkurence, jejich chyběnek, jakou poptávají zachovalost, jejich finanční možnosti, jejich preference atd, atd. Pokud se nějaká skupina na trhu pohybuje delší čas, pak o sobě již ledaco ví a zajisté i s těmito znalostmi umí každý jednotlivec pracovat.
Podle mého názoru tedy platí, že na většinu mincí můžeme s klidným srdcem dávat pevné ceny, bez ohledu na druhé. To ale platí pouze do určité hranice, kdy jejim překročením se naráz podmínky změní a už bude pouze platit, že dnes máme šanci minci získat a pokud se nám to nepodaří, pak druhá šance se objeví za dobu X, nebo také již nikdy. Dále platí, že čím daná ražba bude v hezčí zachovalosti, tím se daná hranice bude přibližovat k běžnější sortě mincí. Kolega Kučera to zde v jiném článku připomenul a na pražské aukci jsme se nad tímto problémem pozastavili. Stačí otevřít některé aukční katalogy, abychom zjistili, že se u velké spousty běžnějších ročníků, ale v krásné kvalitě, udávají poznámky, " v této zachovalosti velmi vzácný". Bohužel je tomu tak, protože doba si to žádá, ale pokud se bude ještě navíc jednat o dobrou ražbu, pak na dražbu nebudeme nikdy předem dokonale připraveni a inprovizace bude naprostou podmínkou, která ale musí také zákonitě z něčeho vycházet, protože ani zde nemůžeme střílet od boku.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

další velmi podivně zakončená aukce - včerejší Ferdinand I. Kempf 1544
http://aukro.cz/show_item.php?item=2623413921
http://aukro.cz/phorum/read.php?f=319&i=64599&t=64599
aukce měla být prodloužena o 24 hod z důvodu technických problémů ?
poslední příhoz co pamatuji 80101,-
dnes dopoledne (nikoliv po 24 hod) prodejce zrušil příhozy s tímto zdůvodněním:
Název: Ferdinand I., pražský groš, 1544, ojedinělý stav (číslo: 2623413921)
Prodejce: filatelista001 (1388)
Důvod prodejce pro zrušení přihození:
"Vzhledem k technickým problémům ze strany Aukra jsem byl požádán o zrušení příhozů ze strany kupujících.Viz.Popisovaná situace je způsobena technickými potížemi s dostupností našich služeb, se kterými se část uživatelů včera večer potýkala. Oznámení o výpadku a důsledku v podobě prodloužení nabídek jsem již vyvěsil na našem fóru Ohlášení výpadků: http://aukro.cz/phorum/read.php?f=319&i=64599&t=64599"
tady se však nic o rušení příhozů nepíše:
Aukro fórum:
Technické potíže ze dne 17. 9. 2012 2012-09-18 07:27:30
Vážení uživatelé,
dne 17. 9. 2012 jsme ve večerních hodinách zaznamenali technické potíže s dostupností našich služeb.
V důsledku tohoto problému byly všechny nabídky končící mezi 20:46:00 a 21:51:59 prodlouženy o 24 hodin.
Za vzniklé komplikace se omlouváme. Děkujeme za pochopení.
S pozdravem
Lukáš Ratiborský

Myslím, že tento postup se při prodeji vzácnějších mincí na Aukru pomalu stává standardem. :-)
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek

jiné jeho aukce jedou dál posunuté jen o 24h, takže to bude jeho rozhodnutí a ne důvod těch problémů...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.