Moderátoři: smith

Profilový obrázek
jv64

Moderátor

Zaregistrován:
15. 5. 2009

#2531 16. 9. 2012, 11:57
pokaždé jsou v aukcích nějaká překvapení, některá ze včerejší aukce s nárůstem oproti volačce jsou třeba zde... http://zpravodaj.nume.cz/post/show/123

Všechny ty teorie o přihazování v posledních vteřinách jsou úplně správné, ale jen do okamžiku, než začne u někoho převládat "faktor Alzheimer". Už se mě těch prošvihnutých aukcí celkem naskládalo. Nejen na aukru, tady vidím ve výsledcích z Prahy, že asi nakonec skoro nikdo nepostřehl, že pol.1573 je ne mylně určený Cach 120 ale pořád ještě 2x vzácnější (a oproti výsledku dražší) Cach 135. Taky jsem si pořád říkal, že nesmím zapomnět poslat aspoň středně solidní limit. Ale budiž šťastnému výherci přáno.

Profilový obrázek
Kucera

Moderátor

Zaregistrován:
6. 7. 2009

#2532 16. 9. 2012, 12:20

jj, C135 me stala v r.2001 45t.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#2533 16. 9. 2012, 12:49
Evropa: nesouhlasím, pokud za drazenou minci nabízím méně kvůli nějakému opomenutí (tedy ne jen kvůli tomu že někdo za ni chce dát víc), pak je to jen důkazem toho, že bych měl prohloubit své znalosti o tom co drazím.A psychologie ostatních mi může být ukradená. Mě zadání limitů dopředu vyhovuje a neřekli bych že mám špatné výsledky. Pochopitelné člověk se musí smířit s tím že něco nezíská - některé lidí stejně nepreplatim i kdybych chtěl..

Můj první článek se vztahoval ke zrušené aukce, kde se nalézala zajímavější mince a proto jsem další odpověď pojal z hlediska pouze zajímavého numismatického a sběratelského materiálu. Kolega Kučera zde velmi správně poukázal i na hledisko zbytečného upozorňování dalších sběratelů na zajímavou minci. Ti by ji jinak nedražili, protože si kolikrát ani neuvědomují, o co se jedná, ale takto je tato skutečnost zaujme a začínají se zajímat.
Jak jsem zdůraznil, zajímá mě psychologie aukce, nehledě na její formu, protože ta je nepodstatná. Vždy se i v sálových aukcích například zajímám, kdo danou minci draží, do jaké ceny a tomuto pohledu přizpůsobím i svůj postup. Platí, že je v případě velmi zajímavých ražeb dobré, pokud přeplatíme o jeden příhoz vyhlášeného obchodníka, protože tato cena je pro nás zákonitě výhodná. Samozřejmě, že i platí, že v těchto případech, pokud prohrajeme, nemusí se jednat o naši špatnou přípravu, protože opět připomínám, že se bavíme o mincích s regulerní cenou záliby, tedy o něčem, co je naprosto neměřitelné. Pouze mohu sledovat a hledat informace, které získám najivní ochotou konkurence se o ně podělit. Pokud je druzí neuvolní vždy se budu pohybovat pouze na velmi tenkém ledě a jedinou záchranou je sledování lidí a jejich aukčního chování. Samozřejmě budu sledovat pouze ty, kteří mají k dané problematice co říci a vynechám skupinu neznámých a nových investorů, kteří mají potřebné finanční prostředky, ale přehled asi nikoli. Myslím, že v některých situacích nastane doba, kdy se relevantní sběratelé z trhu na oko stáhnou a za ně budou dražit jejich známí atd. Myslím, že se tomu i dnes již částečně děje.
Souhlasím, že nám může být psychologie druhých ukradená, ale pouze v případě, že budu obchodník, který musí mít pevně dané ceny, protože musí vydělávat, nebo sběratel v případě tuctového a průměrného zboží. Pokud se ale budeme zajímat o dobré věci, pak je dobré znát rozpoložení sil konkurence, jejich chyběnek, jakou poptávají zachovalost, jejich finanční možnosti, jejich preference atd, atd. Pokud se nějaká skupina na trhu pohybuje delší čas, pak o sobě již ledaco ví a zajisté i s těmito znalostmi umí každý jednotlivec pracovat.
Podle mého názoru tedy platí, že na většinu mincí můžeme s klidným srdcem dávat pevné ceny, bez ohledu na druhé. To ale platí pouze do určité hranice, kdy jejim překročením se naráz podmínky změní a už bude pouze platit, že dnes máme šanci minci získat a pokud se nám to nepodaří, pak druhá šance se objeví za dobu X, nebo také již nikdy. Dále platí, že čím daná ražba bude v hezčí zachovalosti, tím se daná hranice bude přibližovat k běžnější sortě mincí. Kolega Kučera to zde v jiném článku připomenul a na pražské aukci jsme se nad tímto problémem pozastavili. Stačí otevřít některé aukční katalogy, abychom zjistili, že se u velké spousty běžnějších ročníků, ale v krásné kvalitě, udávají poznámky, " v této zachovalosti velmi vzácný". Bohužel je tomu tak, protože doba si to žádá, ale pokud se bude ještě navíc jednat o dobrou ražbu, pak na dražbu nebudeme nikdy předem dokonale připraveni a inprovizace bude naprostou podmínkou, která ale musí také zákonitě z něčeho vycházet, protože ani zde nemůžeme střílet od boku.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
jacx

Moderátor

Zaregistrován:
20. 8. 2007

#2534 18. 9. 2012, 11:23

další velmi podivně zakončená aukce - včerejší Ferdinand I. Kempf 1544

http://aukro.cz/show_item.php?item=2623413921
http://aukro.cz/phorum/read.php?f=319&i=64599&t=64599

aukce měla být prodloužena o 24 hod z důvodu technických problémů ?
poslední příhoz co pamatuji 80101,-
dnes dopoledne (nikoliv po 24 hod) prodejce zrušil příhozy s tímto zdůvodněním:
Název: Ferdinand I., pražský groš, 1544, ojedinělý stav (číslo: 2623413921)
Prodejce: filatelista001 (1388)
Důvod prodejce pro zrušení přihození:
"Vzhledem k technickým problémům ze strany Aukra jsem byl požádán o zrušení příhozů ze strany kupujících.Viz.Popisovaná situace je způsobena technickými potížemi s dostupností našich služeb, se kterými se část uživatelů včera večer potýkala. Oznámení o výpadku a důsledku v podobě prodloužení nabídek jsem již vyvěsil na našem fóru Ohlášení výpadků: http://aukro.cz/phorum/read.php?f=319&i=64599&t=64599"

tady se však nic o rušení příhozů nepíše:
Aukro fórum:
Technické potíže ze dne 17. 9. 2012 2012-09-18 07:27:30
Vážení uživatelé,
dne 17. 9. 2012 jsme ve večerních hodinách zaznamenali technické potíže s dostupností našich služeb.
V důsledku tohoto problému byly všechny nabídky končící mezi 20:46:00 a 21:51:59 prodlouženy o 24 hodin.
Za vzniklé komplikace se omlouváme. Děkujeme za pochopení.
S pozdravem
Lukáš Ratiborský

Profilový obrázek
dr3ex

Uživatel

Zaregistrován:
25. 8. 2011

#2535 18. 9. 2012, 13:00

Myslím, že tento postup se při prodeji vzácnějších mincí na Aukru pomalu stává standardem. :-)

http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek

Profilový obrázek
turtleoverhead

Uživatel

Zaregistrován:
16. 2. 2008

#2536 18. 9. 2012, 14:30
Myslím, že tento postup se při prodeji vzácnějších mincí na Aukru pomalu stává standardem. :-)

Stejně jako ty jejich technické poruchy. Šlak mne může trefit když kvůli aukci vtanu ve 4 ráno a Aukro má výpadek.👿

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2537 18. 9. 2012, 16:41

jacx: ja tu vetu asi moc nechapu.. vychazi mi z toho logicky ze byl pozadany o zruseni prihozu kupujicimi - pak by to bylo v poradku, v opacnem pripade si zadelal na poradny problem.

Profilový obrázek
krokodill

Uživatel

Zaregistrován:
23. 4. 2008

#2538 18. 9. 2012, 17:40

Já se nedivím kupujícím, že to chtěli zrušit. Pokud někdo přihazoval svůj limit v posledních vteřinách a vyšlo mu to, tak se asi nestačil divit, jak najednou ho přehazujou za pár vteřin, dvacet minut, hodinu, dvě, pět...😁 😁 😁

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#2539 18. 9. 2012, 18:05

jiné jeho aukce jedou dál posunuté jen o 24h, takže to bude jeho rozhodnutí a ne důvod těch problémů...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#2540 18. 9. 2012, 19:58

Pokud to zrušil jem proto, že chtěl, pak porušil podmínky, vítězný příhoz je stále platný a pokud se bude kupující soudně domáhat dokončení obchodu, měl by být úspěšný...
Mimochodem, ta mince je vzácnější než Ludvík, že je i 80 000 málo?

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.