Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » Barevné značení

Vykupminci.cz
Numisargo

Barevné značení

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrýden,

omlouvám se že jsem Vám sem takhle vpadnul. Nejsem filatelista, ale elektrotechnik. V naší branži koluje mýtus, že barevné značení jmenovitých proudů závitových pojistek a následně i jističů v domovních rozvodech vychází z barev německých poštovních známek (1. polovina 20. století?), kdy barva známky [nominální hodnota 1/100DM - Pfennig] koresponduje s barevným označením jmenovitého proudu [A]- viz obrázek. Nepodařilo se mi na internetu nalézt sebemenší důkaz. Nejblíže jsou asi rakouské novinové známky Merkur z konce 19. století, ale není to ono. Můžete mi, prosím, pomoci? Přivítal bych fotografii a krátký popis. Jedná se hlavně o nejběžnější hodnoty 6, 10, 16, 20 a 25 Pfennig/Ampér. Děkuji předem.

Bohouš

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
No nevím, nominál například 63 Pfennig mi připadá zvláštní. Každopádně si to můžeš zkusit dohledat například tady: http://www.postbeeld.com/en/fsc/search&exact-country=dr&num=50. Sice tam nejsou vyobrazeny úplně všechny známky, ale i tak by to mohlo stačit. Pokud by to bylo málo, tak se ozvi a pošlu ti mailem naskenované příslušné listy z katalogu.
Moderátor
Nemám v hlavě všechny poštovní předpisy ze všech dob, ale z pozice filatelisty i elektrotechnika mohu napsat, že tomu tak není. Občas některá barva sedí na přibližnou hodnotu, ale nezdá se mi, že by to bylo cíleně.
Pokud jde o barvy známek, bylo to nějak takto (nejsem doma, takže nemůžu napsat přesná fakta, ale pouze to, co jsem si zapamatoval):
Pro lepší přehlednost použitých známek na listovních zásilkách a hlavně kontrolu správné výše poštovného zavedly státy UPU někdy na konci 19. století jednotné barvy pro jednotlivé druhy listovních zásilek. Všechny si už nepamatuji, ale určitě tam byly:
- tiskopis vnitrostátní - barva hnědá
- dopisnice vnitrostátní - barva zelená
- dopis vnitrostátní - barva červená
- dopis mezinárodní - barva modrá
Němci toto barevné rozlišení používali asi nejdéle; u výplatních známek až na některé výjimky přetrvalo dlouho do doby BRD a DDR.
Kdybych se pokusil "napasovat" německé známky na hodnoty odporů, pak hned u základních nesedí:
- zelená - bylo 5 Pfg, později 6 Pfg
- červená - bylo 10 Pfg, později 12 Pfg
Oba tarify se měnily ve stejnou dobu, tedy buď by seděla hodnota "10" pro červenou anebo "6" pro zelenou; ne však obě současně.
- hnědá - vždy byly 3 Pfg, nikdy 4 Pfg
- šedá - používala se pro nízké nominály, nikdy pro 16 Pfg (16, případně 15 Pfg známky mívaly barvu fialovou)
Atd ...
Registrovaný uživatel
Děkuji za odpovědi. Také jsem došel k závěru, že to asi bude opravdu jenom mýtus.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o známkách » Barevné značení

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1