tak jednak je dotaz položen do špatné sekce, takže odborníci přes staré knihy si této bible nemusí všimnout a za druhé všichni jsme se jistě již na ZŠ učili, že první česky psanou biblí byla Bible kralická, takže již nejméně od konce 16. stol. byly tištěny bible i v češtině ...😃

To Vás ovšem na škole učili špatně...😉 První česky tištěnou biblí byla Bible pražská z r. 1488, následovaná v r. 1489 Biblí kutnohorskou...
Bible kralická má pouze tu zvláštnost, že je to první český překlad bible z původních jazyků (hebrejštiny, aramejštiny a řečtiny), a nikoli z latinské Vulgáty.
To jen tak pro pořádek. Aneb jak říkal hrabě Bohdan Kocharowski: "Tóóópře, vyřízeno, k dennímu pořádku" 😋

První česky tištěnou, ne psanou, biblí byla bible pražská z konce 15. století.
Bible kralická tištěná v pěti dílech, vznikla o několik desetiletí později.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Ono se to málo ví... Za totáče se při výuce na ZDŠ jasně dávalo přednost té Bibli kralické, páč byla holt "pokroková"😋
Já sám bych to doteď také netušil, kdybych se před pár lety neúčastnil vydávání replik starých českých rukopisů a prvních tisků.

Nevím, jestli má cenu se k tomu po roce vracet (jsem zde první den), ale třeba knihu ještě máte.
Rok vydání je plus mínus 1880, cena pár desítek korun, max. tak stovka. Nejlepší na té knize jsou ty přezky...😞 No, nepotěšil jsem Vás, ale pokud máte ke knize citový vztah (např. že ji máte po prababičce), tak si ji nechte, páč co si dneska koupíte za stovku a později byste prodeje třeba mohla litovat.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.