Dobrý den,
nebudu se tu vypisovat s dotazem: "má to nějakou hodnotu?", jelikož mi po přečtění zbylých příspěvků došlo, že toto je cesta do pekel a současně jsem si jist, že celková sbírka hodnotu mít bude🙂. Strávil jsem poslední 3 týdny pročítáním katalogů, ale je to na mě moc veliké sousto ...
Obracím se na Vás s prosbou/názorem na zděděnou sbírku známek. Měl bych zájem o prodej celého souboru známek, ideálně aukční cestou, kterou naleznete na odkaze níže. Vyfocené známky jsou pouze pětinou toho, co jsem obdržel v rámci dědictví.
Je mi jasné, že se mezi nimi nachází spousta známek halířových, bezcenných, ale věřím že je zde i spousta známek hodnotých - ne jednotlivě, ale jako celek. Má otázka zní, jaká je nejlepší strategie prodeje - formou aukce na části, jako celek, popřípadě v jaké aukční síni jste byli spokojeni? Burda-auction nebo dům filatelie?
Současně je mi jasné, že zadarmo nikdo nic neudělá a tudíž bych se chtěl zeptat, zdali se vyplatí získat několik nezávislých posudků na cenu této sbírku, popřípadě kde a kolik taková služba stojí?
Na závěr bych se chtěl zeptat na české automatové známky, které jsem zdělil v řádech stovek kusů. Je možné se k této specifické oblasti dočíst někde blíže? Jakožto naprostý laik bych rád zjistil více informací🙂.
1/5 kolekce je zde: https://marekbazala.rajce.idnes.cz/1_5_znamky/
Budu moc vděčný za vaše rady! Děkuji.

Dobrý den,
Československo nesbírám, DDR ano. Ty kompletní archy ČSSR jsou pěkné. Cenově, je, ale ohodnotit neumím. Z DDR se jedná o běžné varianty známek, alespoň z mého pohledu a nejspíš i dle katalogu.
Ohledně prodeje bych jako celek rozhodně nenabízel, na tom budete vždy tratit a je velká pravděpodobnost, že to z Vás vymámí nějaký protřelý překupník. A to i v případě aukce při celkovém prodeji. Záleží kolik času tomu chcete věnovat a jak rychle prodat. Rychle a najednou se rovná na 95% jistý prodělek a prodejní cena v řádu třetiny skutečné hodnoty.
Přinejmenším bych to rozdělil podle států. Píšete, že to je pětina toho co máte, tak tam možná bude ještě i jiný stát. Pokud chcete svůj zisk o něco navýšit, tak bych to dále rozkouskoval do menších konvolutů. A nabízel po částech. Nebo po sériích, ale to už je opravdu hodně časově náročné. U těch aršíků, které se opakují pak docílíte určitě lepší cenu, než když je od vás koupí někdo všechny najednou. Sběrateli stačí jeden, nebo dva když počítá s výměnou. Překupník koupí všechny, ale protože na nich potřebuje vydělat / což je logické / tak vám nabídne 15-30% nebo ještě méně... Těžko odhadnout nakolik to je zajímavý sortiment pro aukční síně, mají nemalé provize z prodejů až k 30 procentům. Alternativa je potom Aukro, nebo různé skupiny na FB. Rozhodně bych to, ale dělil co to jde, pokud Vám jde o lepší cenu a nespěcháte. Zhodnotit si to určitě zaslouží, když už v koníčku vašeho prastrýce nebudete pokračovat. Snad jsem alespoň trochu pomohl. Přeji pěkný den a nenechte se napálit.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.