Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Světové poštovní známky » Definícia ZZ

Vykupminci.cz
Numisargo

Definícia ZZ

Moderátoři: Akir, ikanek, Jaromir, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ako by ste definovali rozdiel medzi novou ZZ a ZZ s prerušenou a znovu obnovenou emisnou činnosťou? Zbierate známky z každého takého obdobia, alebo vám stačí jedna známka ako predstaviteľ ZZ?
PS prvú otázku mi položil dejvy :)
Registrovaný uživatel
Velmi "zákeřné" téma - už samo definování pojmu ZZ ("známková země") je poměrně nejednoznačné, byť velmi často skloňované a používané.

Osobně bych se velmi přimlouval za sbírání známek určitých států či územních celků (nikoli známkových zemí). Z toho důvodu i definice přerušení a znovu obnovení emisní činnosti není úplně nutná.

Modelový příklad "Slovensko" - takto je definována "známková země" ve filatelistickém atlasu pánů Hlinky a Muchy z let dávno minulých. Pokud bychom vycházeli ze státoprávního uspořádání (poměrů) na tomto území, dostaneme "známkové země" tři:

- první "Slovenská republika rad" (1919) - krátkodobý státoprávní útvar vyhlášený v Prešově na území kontrolovaném maďarskou armádou. Státní útvar fungoval od 16. června do 7. července 1919, celistvosti z tohoto časového úseku a hranic státu jsou velmi vzácné. Na druhou stranu je velká výhoda, že většina sběratelů je není schopna rozeznat (ale to odbočuji),

- druhý "Slovenský štát", později transformovaný na "Slovenskou republiku" - státní útvar, který inicioval rozpad druhé "Česko-Slovenské republiky", vyhlášený 14. března 1939, od roku 1944 postupně až do 1. května 1945 osvobozovaný, osvobozené území přecházelo pod pravomoc "Československé republiky",

- třetí "Slovenská republika" - novodobý státní útvar vzniklý k 1. lednu 1993 na části území "České a Slovenské federativní republiky", která zanikla k 31. prosinci 1992.

Z výše uvedeného je patrné, že pojem "přerušená a znovu obnovená emisní činnost" není možné použít, každá funguje naprosto samostatně a nemají společného vůbec nic - snad s výjimkou obyvatel, z nichž Ti nejstarší (žijící někde poblíž Košic) mohli zažít nejen tyto země, ale ještě pěknou řádku dalších...

...a chudák sběratel aby se v tom vyznal. Samozřejmě je možné, aby si každý sám určil definici toho, co chce sbírat. V první fázi mu samozřejmě bude stačit jen jedna známka, případně doplněná i celistvostí - zřejmě ze současného Slovenska. A až bude mít vysbíráno většinu současných či minulých států, zakoupí i známku Slovenského štátu (či Slovenské republiky) z let 1939-1945, ta celistvost se mu bude shánět obtížněji, ale nic není nemožné...

...a nedá-li mu to, bude studovat literaturu, zjišťovat pohyby vojsk... a při troše štěstí sežene naprosto ošklivou (či doslova "hnusnou") celistvost (dopis, pohled, či balíkovou nebo peněžní průvodku) - nejlépe za pár korun na naprosto zoufalé burze - která pochází z času a území Slovenské republiky rad. A bude tak mít "vychytán" poštovní provoz na území dalšího státu, či chcete-li méně přesně známkové zemi.

PS: Pokud někdo bude chtít argumentovat, že Slovenská republika rad nemůže být již z definice ZZ "známkovou zemí", oponuji tím, že na jejím území známky užívány byly, byť jiných (existujících, či již neexistujících) států.
« Poslední úpravu provedl(a) Neumann v 25. 9. 2012, 19:49. »
Moderátor
Naprostý souhlas s Neumannem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Světové poštovní známky » Definícia ZZ

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1