no ved...preto som sa pytal ten prvy bude nadherny v sperku😉
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

jano pekný smaragd,aee hodnotný šperk začína pri kameni nad 0,5ct teda hlavný kameň a nad 1ct. je už zasa o niečom inom hlavne cennove.😉
Drahý kameň čo môžeš povedať je;smaragd,zafír,rubín,alexandrit,padparadča zafír a diamand.
Sú ešte polodrahokamy drahokamovej kvality ktoré dosahujú pozoruhodné ceny; akvamarín,tanzanit,paraiba,diamantoid a ešte niekoľko druhov.
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Mám z dřívějška jeden trochu větší podobný tomu prvnímu barvou i čistotou o hmotnosti 0,35ct jen má nepatrně menší lesk/třpyt(odhadem o10-15% méně)
a taky jeden 0,7ct absolutně čistý s nádherným leskem, ale barvu má bohužel velmi slabou(na fotce je barva do modra, ale je to focené při umělém světle a při denním je to zelená)....
[
](http://img107.imagevenue.com/img.php?image=16098_smar_070ct_123_243lo.jpg)
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Osobne radím ľudom na burzách,nech si kúpia hodnotý kameň ešte sa dá kúpiť za slušnú cenu.
Osadiť do zlata o nejakých 10-15 rokov začnú aj naše Banky brať ako záruku solídne šperky.
Investícia super na horšie časy.😉

Asi ano, ale jako "laik" bych měl obavy kupovat jakýkoliv kámen, neboť minimálně nepoznám tepelné a další úpravy či záměnu za jiný podobný kámen atd.
Osobně bych si těch cca 10 smaragdíků(z toho cca5x malý ale pěkný cistý) v průběhu cca 1 roku také nekoupil, kdybych neviděl část dovezené suroviny a dovozce/prodejce nebyl dost dobrý kamarád a nebyla dle mne zajímavá i cena....😉
Osobně jsem uvažoval i o zasazení do platiny, která spadla nyní jen kousek nad cenu zlata.

Pokiaľ môžem poradiť kupovať nad 1ct.
hoci aj 1,O6 ,ale nad ct.
Dráček ja som na diskusiu ohľadom Kolubie nezabudol🙄
Kua teraz mám objednávku do Toronta cca 150 ct. mesačne smaragdy 6x8mm smaragdový brus a ovál nemám ani zrniečko do....do a všade okolo....😞

Já také nezapomněl, ale v Kolumbii kamarád zatím znovu nebyl a to co nechávají nyní dobrušovat jsou slabší zbytky z loňské cesty a kvalita je celkově už také nižší. Zatímco v první várce lini na jaře jsem se často musel opatrně dívat na cenu za ct, nyní je cena většinou do 2000Kč za kamínek, ale 95% již s vadami v kamenu a menší velikosti. Sice plánuje tam zase (snad letos?) zaletět, ale spíše pro menší množství vyšší kvality oproti minule, kdy tam byli poprvé naslepo. Zatím je to fáze plánování a co vím chce i jinam do zahraničí(ne ale pro kameny) a tak nevím, jak to dopadně....🙄

Dear Grofik,prozraď mi prosím tě,jaká by mohla být reálná cena u diamantu s takovýmto popisem:
Přírodní diamant s briliantovým brusem
0,015ct. = cca. 1,50 mm
Barva G-H
Čistota VSI - velmi dobrá kvalita!!!
Děkuji za odpověď.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.