Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o známkách » fdc - co je FDC a co ne

Vykupminci.cz
Numisargo

fdc - co je FDC a co ne

Moderátoři: ikanek, Jaromir, pavlinka, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Asi chápu, že nelze mít vše jasně nalinkováno. Ale pokládám dotaz co je z určitého pohledu regulerní FDC a co ne.
Pokud to vezmu z teoretického pojetí, pak FDC je obálka prvého dne, to znamená, že to může být jakýkoli dopis, s nalepenými známkami a ofrankovaný prvá den vydání.
Katalogy pak uvádí ruzné seznamy FDC, ovšem i mezi katalogy je dost razantní rozdíl.
Pokud vezmu příklad, se kterým si nyní nepatrně lámu hlavu, mám zde poměrně rozsáhlou korespondenci z Nizozemí do čsr. Oficiálně dle katalogu začínají tyto fdc od roku 1950 a prvé FDC dosahují velmi vysokých katalogů.

Mám však zde řadu obálek označených jako fdc, opatřených příslušnými známkami a frankovaných v příslušný den a řádně odeslaných do čsr v předchozích letech..
Jako příklad i s fotkou uvedu dopis odeslaný firmou velmi lehká razítka s.v.p. 16.9.1946 se známkami pomoc pro boj proti tuberkuloze.

Sice to řeším po svém, dopis ocenuji dle platného katalogu a dle známek, tedy zde je souhrný katalog 285E.

A zde je má otázka, ocenují se obálky se známkami frankovanými prvý den vydání jinak, než totožné známky frankované v pozdější dny?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Tato problematika by byla na rozsáhlý článek; zkusím alespoň ve stručnosti:
Označení "FDC" je vždy pro obálku s razítkem dne vydání nalepené známky / známek bez ohledu na původ.
Druhů FDC je poměrně hodně - úředně vydané FDC, vyrobené FDC, obálky s denním razítkem dne vydání atd.
Pokud jde o ocenění v katalogu, záleží vždy na tom, co je pro příslušnou zemi uvedeno. Např. u NDR Michel rozlišuje úředně vydané FDC, FDC na neutrální obálce a obálky s razítkem ze dne vydání (s poznámkou, že úřední FDC nebyla vydána).
U známek BRD jsou oceněna i FDC, přestože německá pošta vydává oficiálně pouze ETB (nálepní listy s razítkem dne vydání).
Některé poštovní správy vydávají více typů FDC (např. Švýcarsko či Liechtenstein mají FDC s celou sérií známek, pak jednotlivě každá známka na jedné obálce a pak ještě čtyřbloky známek na obálkách).
Některé poštovní správy prodávají obálky k příslušným emisím (i včetně označení "FDC") bez nalepených známek, takže může vzniknout několik variant.
etc.

U této konkrétní obálky (potažmo u dalších z Nizozemí) by asi bylo relevantní ocenění z místních zdrojů, tj. zjistit, jakým způsobem se tyto obálky oceňují přímo v Nizozemí.
Moderátor
Pokud jde o poslední otázku - větší vliv na ocenění možná bude mít spíše skutečnost, zda frankatura odpovídá příslušnému tarifu.
Registrovaný uživatel
Děkuji
pro mne nová informace, že některé katalogy odlišují ruzné druhy FDC. Bral bych tedy fdc s oficiální obálkou, pak FDC běžného sběratele, který si šel hodit dopis první den vydání, nebo fdc filatelistické firmy, která se k tomu natiskla i svou obálku.
S tím oceněním bych ale v dnešní době nebral moc v potaz do jaké míry odpovídá frankatura tarifum.
Jednak je zcela jiná situace pro filatelistu dnes a jiná v padesátých letech minulého století, kdy bylo zkoumání dovedeno na vrchol dokonalosti s využitím všech vědeckých metod.

Pro mne osobně to je ale velmi užitečný návod na další zvažování, jak ohodnotit.

A když se ještě vrátím k tomu druhému příspěvku, není uplně jedno, zda-li poslal pan A z jednoho města dopis do města B čirou náhodou podle platnmé frankatury, nebo zda-li pán B, filatelista poslal z města C jinému kolegovi pěknou serii známek první den vydání bez ohledu na správnou frankaturu?

Pokud vezmu svuj případ, posílám poměrně hodně dopisů, ale v podstatě moc nepátrám jaká je správná frankatura a lepím na dopis známky označené A a pro jstotu tam dám i nějakou jinou známku starší hodnotovou.

Ale jak píši výše, prostě dnes je jiná doba.

děkuji dejvy za reakci...!!
Registrovaný uživatel
Jinak ještě pro ilustraci doplním, pro mne mají kouzlo jak fdc, tak jakékoli celivstvosti.
Z Nizozemska třeba dopis z roku 1950 se serii 556-560 v katalogové hodnotě 530Eur a níže oficiální fdc této serie v katalogové hodnotě 1600Eur.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Jenom dotaz - ty katalogové hodnoty a čísla jsou podle kterého katalogu?
Registrovaný uživatel
Zdreavim vas koolabs zrovna takove tema jsem resil na burse znamek v Zürichu s clovekem co se specializuje na Niedarland prodal jsem mu celistvost leteckou postou zaslanou do Svycarska FDC ktera mohla byt cenove vysoko ohodnocena protoze to bylo kratce pred rozpadem ( konec) letecke spolecnosti KLM a ted diky tomu ze neodpovidal tarif a celistvost byla FDC a radne prosla dostal jsem jen zlomek ceny (30sfr) ktera by byla normalne mnohem vise hodnocena jako napr uvadite vy zde .A zde vam posilam na ukazku z katalogu Michel = vasi emise jak jsou hodnoceny aby jste pochopil trochu to prelozim jen kratce co uvadi katalog
FDC=ohodnoceni plati pro celistvosti s razitkem 1 dne platnosti vydani emise bez ohledu jestli porto odpovida tarifu!!! Ale pozor tady je ten problem cenovem ohodnoceni protoze pokud porto odpovida tarifu tak takove ohodnoceni takove FDC ja mnohem vice ohodnoceno a to muzete se podivat sam kde posilam ukazku z katalogu a zde pozor pokud vidite zrovna ta vase emise Mi=552-557 je oznacena FDC (f) a to prekladat neni treba 😉 takze muj nazor je ze pokud porto odpovida tak muzete Fdc hodnotit podle katalogu co uvadi pokud ne ma to cenu znamek ⊙

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
😀

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Pane koolabs tak jsem tu vaši Fdc našel na stránkách v Niederlande a ten tarif odpovídá je správný ale je zde napsáno ze je potřeba atest na pravost razítka a pokud je vše v pořádku tak cenově ohodnocení této FDC je 400-500eur

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Děkuji Donnovanovi za další informace.
Myslím, že otázka pravosti, certifikacii, případně i katalogových hodnot má na diskuzním foru jen doprovodný smysl. Pokud vezmu rozdíly mesi Sasone a mezi stampworld, tak se jedná prakticky o nulu navíc .

K Nizozemí používám dva specielní katalogy pro tuto destinaci, jeden nový. Musím říci, že i tematicky se tyto katalogy velmi liší. Ale to je asi stejné jako u našich katalogů ruzných autorů.
Také se samozřejmě dívám do Jiných katalogů pro Nizozemsko, do michelu moc ne. A pak také prakticky ověřuji vyguglením realizovaných aukcí a jejich uváděné hodnoty.

Nizozemský katalog pro FDC uvádí hodnoty pouze FDC oficiální produkce vydavatele známek. Možná že michel to vidí jak píše donnovan jinak.
I propto jsem se dotázal a musím říci, urovnal si názor.
U ostatních odkazuje na hodnoty celivstvostí, ovšem nenalezl jsem v těchto katalozích hodnocené celivstvosti od roku 1950 a výše. Jen do roku 1949.

A pro Donnovana ještě vyfotím ze své sbírky i certifikát:

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 23. 3. 2022, 3:18. »
Registrovaný uživatel
Ještě snad otázku na Donnovana
Váš uvedený michel nemám, uvádí tento katalog hodnoty i u známek před rokem 1950? Od kterého roku?
Zkuste se třeba povídat k roku 1946, jak v uvodu uvádím případně jednu serii známek na dopise s razítky FDC i s logem FDC. Děkuji.
Registrovaný uživatel
Zdravím Super gratuluji 😁 no zkontroloval jsem to a katalogu co mám Michel 2012/13 je ta vaše FDC zaznamenána jako vůbec první FDC … před rokem 1950 žádný záznam o FDC není 👍 tak asi proto tak vysoko ohodnocení hned další následující emise je o polovinu a další us je třetinu hodnoceny ..
Registrovaný uživatel
Asi mi to takto stačí. Bohužel zde na foru není takový obrat filatelistů, jako v iiných zemích. Ale děkuji oběma diskutujícícm, spolu s dalšími informacemi jsem více v obraze.
Dovolím si jen trochu škatulkově shrnout.

a) FDC je jakákoli celivstvost, obálka se známkami a razítkem odpovídajícím prvému dni vydání.
do jisté míry sem pak zařazuji i oficiální obálky prvého dne vydání, ovšem bez příslušného razítka datumu prvého dne vydání a toto mne trochu irituje.

b) Vlastní hodnotu FDC samozřejmě určí trh. Pomocnou kalkulaci ve formě katalogových hodnot je velmi sporné předkládat, kromě katalogových hodnot oficiálních FDC obálek, přesně k tomu učelu determinovaných a popsaných. Nejsou to jen FDC prostá, ale i ruzné formy, aberace uchylky s odlišnými taxami.
A znovu zde uvedu, že mi není zcela jasné jak skutečně přesně odlišit a určit FDC bez frankatur.
I přes dotazy mi žádný expert nedal jasnou odpověd. Jedna byla, že jde o FDC s vylepenými známkami bez frankatury, druhá odpověd byla že jde jen o příslušné FDC bez jakýchkoli známek.
No budiž.

c) Moje vlastní interpretace hodnot je v podstatě v naprosto individuelním posouzení každého případného FDC zvlášt s kalulací hodnot známek, hodnot celivstvostí. Z mého pohledu zde hraje menší roli uroven odpovídající frankatury, protože přeci jen aplikace známek u prvého dne vydání byla zcela odlišná , než použití běžných obálek k běžným učelům.

Jinak děkuji Donovanovi za blahopřání, fdc Holandska mám vícekrát dublovaně k letošnímu roku kompletní ale upřímně je tam více FDC, která považuji za více raritní, než uvedené č. 1.
Ale vzhledem k mému vztahu k této zemi, kde mám v rodině Erika Pomořanského předky to nepovažuji za nějakou slávu.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o známkách » fdc - co je FDC a co ne

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1