Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Minerály » Iridium

Vykupminci.cz
Numisargo

Iridium

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý večer chťel bych se zeptat není tu někdo kdo by dokázal poznat kov? Mám doma něco co se tvaří jako iridium :D se zbytkem platinoveho dratku.... Asi cca. 60g a pak nespecifikovany kov asi 660g a melo by prý jít také o iridium momentalne jsem mimo CR.....ale mohl bych zaslat na analyzu.... Prědem děkuji za odpovědi.... (Našlo se na půďe :D i s popiskem..) proto ten dotaz
Moderátor
asi nejjednodussi je navstvit SAFINU, kde by mohli udelat nejakou orientacni zkousku (vykupuji drahe kovy, takze musi vedet, co kupuji). druha vec je nejake zlatnictvi, kde maji analyzator. v neposledni rade je mozne provest hydrostatickou zkousku (pokud se jedna o iridium, jedina mozna zamena je s osmiem, ktere ma stejnou hustotu).
Registrovaný uživatel
Pokiaľ to bude irídium , čomu teda neverím ... pri váhe 60 gramov veľlkosť maximálne ako necht na prste. :roll:
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Moderátor
taky tomu neverim, ale o tom to neni ;)
Registrovaný uživatel
Ja prave taky ne :) urcite to neni ciste nwni surove nebo jak popsat.... Jsou to odlitky a znich kouka aai 1cm platinov dratek... A ten zbytek vypada jako nejake kontakty pazdopadne az budu v cechach poslu foto.... Sehnal jsem cloveka co ma spekrometr tak jsem sam zvedav co to nakonec bude... Jeste otazecka je iridium magneticke? A neda se vyskouset podobne jako zlato mam doma kamen i kyseliny. Av safine jsem se ptal anikdo my nevysel vstric.....
Moderátor
magneticke myslim nebude. magneticky muze byt kobalt a nikl a nektere f-prvky, napr. gadolinium ci holmium (a predpokladam i nektere dalsi). spektrometr bude na jake bazi? je treba si uvedomit, ze tyto moderni techniky jsou metla na hlupaky (techniky jsou v poradku, ale zpusob pouziti a hlavne pak interpretace - predevsim pokusy o ni z ust neznalych - dost casto selhava).

pokud je to iridium, s klidem to nahazejte do jake kyseliny chcete :D :D :D
Registrovaný uživatel
Stačí zmerať objem kazdého a odvážiť , zistíš si hustotu potom budeš vedieť k čomu je to blízke ;)
« Poslední úpravu provedl(a) grofik v 10. 5. 2015, 8:21. »
Moderátor
"merit" objem se par lidi zde uz pokouselo (zkuste pohledat), vysledky budou duveryhodne asi jako panenstvi vyslouzile prostitutky ;)

predpokladam, ze navrhujete mereni rozmeru - rozumne se to da jen u opravdu pravidelnych jednoduchych teles (a navic vetsich, u malych hraje velkou roli chyba pri mereni rozmeru)

vyse navrhuji hydrostatickou zkousku, coz je totez, ale provedene alespon trochu sofistikovane (i kdyz opet, chce to trochu cviku). v tomto pripade lze ale ocekavat dostatecny rozdil na to, aby slo rici, o co jde ci nejde.

disponuje uzivatel laksa vahami? a pokud ano jakymi?
Registrovaný uživatel
Váhami bohužel nedisponuju, a spektrometr by měl být rentgenoví, co je na výkup katalyzatorů, ten prý dokáže rozpoznat ir,pt,atd.....a měrení rozměrů? To asi nedám:D Kousky mají méně jak 5mm a tvar kuželu....jak jsem říkal,až budu v ČR to bude asi pozítří tak dám nějaké foto...
Registrovaný uživatel
Pokiaľ to má tvar kužeľa a je to poloostrov Kola , prípadne Záporožie môže to byť Germánium , prvok ktorý sa používa v elektrotechnike .
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Minerály » Iridium

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1