Protože chci věřit, že toto s b ě r a t e l s k é fórum nenavštěvují už jen "půdaři" , dědicové vybledlých reprodukcí apod., zkouším touto cestou získat radu k řešení mého následujícího problému. Koupil jsem maloformátovou krajinomalbu mého oblíbeného malíře Víta Skály, na jejímž stavu se negativně podepsal nějaký asi momentálně opožděný konzervátorský kutil. Obrázek malovaný olejem na lepence pravděpodobně po čištění ošetřil nějakým bezbarvým (snad damarovým) lakem, který nenechal uschnout a za mokra obraz zakryl sklem. To se na většině plochy k obrazu pevně přilepilo a na několika místech, kde se tak asi kvůli nerovnosti podložky nestalo,jsou při frontálním pohledu přes sklo vidět zřetelně ohraničené skvrny. Rád bych sklo šetrně odstranil, ale nevím jak to provést, když k laku pod ním nemám přístup. Dokáže a bude ochoten někdo poradit vhodný postup?
Předem děkuji za případné rady.
Obrázky:

Obávám se, že toto může být zapeklitý problém, který asi nelze řešit formou anonymní diskuze.
Rady, kterých by se vám tu mohlo - i v dobré víře- dostat, by mohly obrazu nejen pomoci, ale i uškodit... Tady nelze dát jednoduchý univerzální návod, na to je tam příliš mnoho neznámých. Pokud vám na obrázku záleží, radím se obrátit na někoho, kdo je profesionálem- ve smyslu vzdělaného restaurátora. Nemyslím tedy nějakého polovyškoleného laika, který ve volných chvilkách "tak nějak opravuje obrázky"...

Děkuji za oba dosavadní příspěvky. Už jsem se skoro obával, že Kolemjdoucí tím svým nechtíc diskusi uzavřela. Zatím jsem nezkoušel nic, ale připravuji si z mizerného obrazu (koupeného jen kvůli rámu), skla a laku preparáty, na nichž hodlám případné rady "na nečisto" vyzkoušet. Napadlo mě mj. i zkusit působení terpertýnových výparů, které by snad mohly pod sklo proniknout a obraz uvolnit. Nejnákladnější a pro mě i komplikované (balení, doprava aj.) řešení tj. angažování plně kvalifikovaného a zkušeného restaurátora si ponechávám v záloze.

Problém je, že dneska se lakuje kdečím, kupované laky mohou být sice "damarové", ale pokud jsou ve spreji, je jejich složení v podstatě neznámé. Navíc jsem se tady na Sběrateli poučila, že existují šílenci, kteří lakují vším, na čem je napsáno "lak"... takže teplo zkusit můžete, ale ... no však uvidíte.
Terpentýnové výpary vám neradím. Mezi sklo a lepenku jen tak nepronikou, a když proniknou, mohou vám zapůsobit na tu malbu... navíc bacha, terpentýn je, ač krásně voní, dost velké svinstvo a navíc pekelně hořlavé, takže opatrně.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.