Dobrý večer Všem,
rád bych si pověsil na zeď originální kresbu (tuž na papíru), kterou bych rozhodně nechtěl jakkoliv poničit a znehodnotit. Existuje v dnešním moderním světě sklo a technologie, jak toto udělat. Nebo na to mám zapomenout, nechat si udělat reprodukci a originál archivovat?
Moc děkuji za informaci.
David

Pane DavideA, a to bydlíte ve skleníku, nebo ve svářečské dílně, kde by UV záření připadalo v úvahu? Pokud tam dáte běžné sklo, to odfiltruje i ten mini zbyteček UV záření, který k vám na neosluněné stěně bytu odrazem pronikne. Předpokládám, že máte v oknech bytu obyčejné dvojsklo (už to je filtr) a tu vaši cennost nemíníte dávat na obdiv slunci. Dotaz bych si dovoloval při vší úctě považovat za pitomost.

Stepe,
aj mne to príde ako príliš veľké obavy,ale na druhej strane musím povedať,že mi podpis Laluhu "večným perom"(propiskou 😃 ) z kresby pod sklom,v miestnosti (nie na dvore),prakticky zmizol.Ale čo je tušom,je stále také isté...A ako tá čierna pekne vystúpi,keď sa po 5 rokoch sklo umyje...😁
-s-

A je fakt,že aj pri mini UV sa papier časom mení.Keď bude kresba zabalená,uložená v suchu a tme,bude stále ako nová.Ale o tomto snáď nie je.Tak potom fólie,špeciálne sklá.Inej cesty niet...
-s-

Stani, vaše obavy jsou zbytečné. Tuš na papíru těžko zmizí, pokud je to tuš a ne tzv. fixem podepsaný jakýsi falsifikát podpisu. Tuš nezmizí a má staletou životnost, fixy a jejich deriváty však ano. Pokud chcete znevěrohodnit klasickou tuš, můžete se plést za přirozených podmínek.

Pokud jde o opravdu velmi cennou "věc na papíře", (přičemž nechci specifikovat, co je to: "opravdu velmi cenné", protože to souvisí se subjektivním pocitem majitele), pak bych ji určitě nedala pod obyč. sklo. Pro dlouhodobé umístění to určitě dobré není a vždy to směřuje k postupné degradaci artefaktu -ničí se tím i ten papír.
Odborníci uchovávají grafiky, kresby atd. uložené v horizontální poloze a proložené jemným papírem. Pokud něco z toho věší na zeď, pak dávají pozor na přímý sluneční osvit a v poslední době využívají právě ta speciální skla či folie, jak už psal Wjem.

No pokud nejsem sběratel a nemám těch „věcí na papíru“ hodně tak mi přijde škoda mít to zavřený někde v šuplíku. Zvolil bych dobré umístění v interiéru kam nedosáhnou přímé sluneční paprsky. Samozřejmě nevěsit na vlhkou zeď, to se rovná postupnému zničení. Papír degraduje sám od sebe v sebelepším prostředí v souvislosti na jeho kvalitě (pokud to papír z nějakého klasického papírnictví tak ty bělící a bůh ví jaké chemikálie prostě začnou pracovat). Paspartu bych samozřejmě zvolil odkyselenou, zadní stranu taktéž. Ideálně taky odkyselené lepidlo nebo klíh a nerámovat do nejlevnějších rámů. Tohle všechno leze do peněz protože třeba odkyselené pasparty každý rámař na skladě nemá. Ještě je možnost poprosit někoho v muzeu (nevím odkud je zadavatel), tam by takové vybavení měli mít…

Dobré ráno.
To je zas na dlhé plácanie,takmer o ničom.(spamy😁 ) Každý sa môže zariadiť ako chce.
Stepe,ja sa nebojím o tuš,ale hovorím,že papier sa rokmi v bežných bytových podmienkach mení,či to chceme,alebo nie.Mne to ale nevadí.Je to akási "patina".😉 Podstatné je,aby obrázok nebol pokrčený,uchytaný,potrhaný,fľakatý od vlhkosti a podobne.Dnes sa tomu už dá zabrániť,minimalizovať to.Na druhej strane vytiahnuť dobrú vec po X rokoch v stave UNC,tiež nemusí byť na zahodenie.Najmä z pohľadu dobrého predaja.Tu tiež asi platí to,čo pri známkach,minciach a vlastne skoro pri všetkom.Dokonalý stav určite nie je na škodu.Neviem či takých obrazov bude veľa,skôr nie,pretože si myslím,že sa kupovali prevažne na to,aby plnili svoju úlohu,ktorou je určite to, aby niečo zdobili a tešili oko minimálne majiteľa,prípadne jeho ženy,čo v mojom prípade neplatí.🙄 😁
Ja som kedysi založil podpísaný plagát (?) do TV stolíka,zabalený do "šuchotavého"papiera a samozrejme som na to zabudol.Vlani sa Ježiško rozhodol,že kúpi nový stolík,tak som ten starý pred jeho odchodom do pivnice prehľadal a milý plagát som tam našiel.Keby tam nebol napísaný dátum-2001-aj s venovaním(mne😉 ),tak by sa dalo tvrdiť,že to bolo vytlačené pred týždňom.Má 15 rokov,letí to...Žiadne zožltnutie,rovný,čistý,biely ako sneh.Čosi do seba to teda má.Nespravil som to vedome.Dostal som,odložil som a....забыл (čítaj zabýl.) Aj sa s ním pochválim,keď som sa zrána tak rozpísal.
DavidA má minimálne štyri možnosti-odložiť v horizontálnej polohe😉 ,použiť ochranné fólie,sklo,zavesiť si kópiu alebo to zavesiť tak ako to je a nechať to osudu.
Mimochodom celkom by ma zaujímalo o čo sa jedná.Môžeme to vedieť?
-s-
Obrázky:
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.