Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Umění - obrazy » Jsme všichni žabaři ...

Vykupminci.cz
Numisargo

Jsme všichni žabaři ...

Moderátoři: smith, Wjem.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Není to tak dlouho, co ředitel Národní galerie požádal o mimořádnou dotaci na nákup obrazu z dílny tzv. Mistra Vyšebrodského oltáře. Proč se o tom mluvilo jako o posledním šprýmu evropského kurátora?

To je zatím poslední velký veřejný skandál, který jen před několika týdny Jiří Fajt způsobil. V prosinci 2018 požádal Ministerstvo kultury o mimořádnou dotaci na nákup středověkého obrazu údajně z dílny tzv. Mistra Vyšebrodského oltáře. V komisi, která tyto žádosti posuzuje, převládl názor, že by stát dílo měl zakoupit, ale cena připadala všem jejím členům bez výjimky přemrštěná. Protože dílo prošlo v listopadu 2017 aukcí ve Frankfurtu nad Mohanem, rozhodla se komise zjistit, jaká byla cena obrazu v této aukci dosažená. Potom měli podle jejího zadání zástupci státu své nabídky odvíjet od dosažené částky, navýšené o jednotky procent. K velkému překvapení všech zainteresovaných se ukázalo, že deska byla v listopadu 2017 ve Frankfurtu nabízena za 110 tisíc eur, tj. za necelé tři miliony korun, a že nenašla kupce.
Od listopadu 2017 do prosince 2018 se podle Jiřího Fajta příslušná malba, podle odborníků těžce poškozená a kvalitou s Vyšebrodským oltářem nesouměřitelná, zhodnotila o 62 milionů korun, ze tří na neuvěřitelných pětašedesát milionů. Zřejmě k tomu došlo pouhým převozem díla z Frankfurtu nad Mohanem do Prahy, neboť ani ke změně autorství, ani k přesnějšímu zjištění původní provenience díla, které by mohly odůvodnit změnu ceny, i když asi ne tak drastickou, od aukce nedošlo.

Snažil se Jiří Fajt tento žertík, z něhož se tají dech i velmi zkušeným obchodníkům, nějak věrohodně vysvětlit?
Naopak byl v tomto případě přistižen při lži takřka v přímém přenosu. Cenu 65 milionů korun stanovil posudek Národní galerie. Jiří Fajt tvrdil, že tak NG učinila na žádost majitele, který to ovšem vehementně popřel. Majitel prohlásil, že cenu navrhla Národní galerie a že obraz ochotně zapůjčí k vystavení i v případě, že jej od něj stát nekoupí.
Registrovaný uživatel
zdroj Jana Dědečková pro PL

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/rozhovory/Ohromujici-informace-Odbornice-ktera-dlouhodobe-sleduje-deni-kolem-Narodni-galerie-a-aktivit-Fajta-vstupuje-do-valky-sefa-galerie-s-Hradem-569486?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku
Moderátor
packa napsal
zdroj Jana Dědečková pro PL


tak to jsou opravdu zdroje velmi důvěryhodné
Registrovaný uživatel
jacx napsal
packa napsal
zdroj Jana Dědečková pro PL


tak to jsou opravdu zdroje velmi důvěryhodné

Rozhodně důvěryhodnější než Česká televize ;)
Registrovaný uživatel
Za statni se nakupuje vzdy nejlip. A ze se na cene dohodly obe strany je taky jasny. Ta kutnohorska vystava za 45 mega mi prijde zajimavejsi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Umění - obrazy » Jsme všichni žabaři ...

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1