Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » karikatury na minciach

Vykupminci.cz
Numisargo

karikatury na minciach

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
chcel by som sa spytat z akeho dovodu sa v stredoveku razili na mince karikatury panovnikov /alebo akoby som to laicky nazval/.. napr. to vidiet na minciach Leopolda I., kde mi to nepripada ako ozajstny realny portret panovnika ale napr. neskor - Maria Terezia, Fr.Lotrinsky su uz portrety "normalne".. :)
Registrovaný uživatel
Portrét je dôveryhodný aj u Leopolda I. .
Registrovaný uživatel
aha.. takze on bol naozaj taky skaredy/osklivy ? :)) mne ako amaterovi to pripadalo ako karikatura :))
Moderátor
U habsburku slo velmi casto o nasledky geneticke (pokud v tom nebyla navic jeste syfilis). Za zdroj habsburskeho prokleti byva oznacovana Johana Silena, jejiz syn byl "nas" Ferdinand I. Obecne se to v habsburskem rode hemzi jedinci, kteri v lepsim pripade jen blbe vypadali. Velmi znamy je napr. Ferdinand V., ktery ale rekneme alespon nebyl zly a agresivni, coz o mnohych rici nelze... vyjimkou nebyvala slabomyslnost, agresivita, deprese apod.

Dalsim prikladem je napr. Karel II., ktery udajne do deseti let nechodil, mel enormne velky jazyk a bradu, takze nebyl schopem ani poradne zvykat a o srozumitelnosti jeho mluvy asi neni potreba nic rikat.

Duvod vseho byl prosty. Habsburkove se nechteli s nikym delit o moc tak se zenili a vdavali jen v ramci sveho rodu... zkratka takova serie incestu... jednou, dvakrat by se asi nic nestalo (vse je to o pravdepodobnosti), ale tim, ze tyto zvyky praktikovali po staleti, mnozstvi zivota neschopnych jedincu rostlo...

Geneticke poruchy v ramci slechtickych rodu nejsou nicim vyjimecne. Viz napr. Romanovci a jejich chudokrevnost...

Holt bejt nobl nemusi byt vzdycky jenom vyhra...
Moderátor
no pozrite sa na Schvarzenberga :-)
_______________
Moderátor
S tou Johanou to neni tak jednoduche, protoze jeji babicka Isabela Portugalska byla take silena.. krom toho Habsburkove nebyli jediny rod, ktery mel tendenci uzavirat snatky v ramci rodu. A ono docela stacilo i kdyz se nekolik staleti uzaviraly snatky nekolika mocnych rodu mezi sebou.
Perlicka je, ze cirkevni pravo zakazovalo snatek pribuznych puvodne az do sedmeho kolene (a jako ze to od pozdniho stredoveku dohledat slo), ale od toho tu byly papezske dispensy a realita byla takova, ze se klidne brali bratranec a sestrenice.
Registrovaný uživatel
to byla politika "něco za něco," císař pomohl papeži, papež laskavost vrátil dispensem, čistý obchod bez nějakých ohledů ;)
_______________
Carpe diem, sed memento mori!

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pokec o mincích » karikatury na minciach

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1