Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#23741 28. 4. 2016, 16:52

A proto je dobré být (a bít se za) ateistou. To je jeden sluníčkář vedle druhého, jak ukázaly dějiny XX. století (+ Velká francouzská revoluce a mírumilovná vláda jakobínů).
Jinak, oni ve skutečnosti katolíci nejsou ti, kteří přimíchávali drcené sklo do mouky a lili močku do studen, jak se učilo v dějinách marxismu-leninismu a dokonce ani ti, kteří programově pálili české knihy (a nic jiného nedělali) a cílevědomně likvidovali český živel (jak se propagovalo za první republiky).

P.S.: Kdo nepochopil, že jsem poněkud ironizoval a nepsal přesné definice, ten nechť vůbec nereaguje.

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#23742 28. 4. 2016, 17:18

ano, být ateistou je skvělé. člověk nemusí věřit a dodržovat výmysly jiných lidí. ale chápu, že to není jednoduché a tím pádem pro každého, přijmout odpovědnost.

Profilový obrázek
Evropa1

Uživatel

Zaregistrován:
22. 7. 2011

#23743 28. 4. 2016, 18:26
Pročetl jsem diskuzi za posledních pár dnů. Nic mi není do těch nesmyslů, co se tu objevují, ale - pokud někdo chce diskutovat alespoň se špetkou logiky a věcnosti, měl odlišovat Starý a Nový Zákon a především Křesťany - tedy následovníky Krista od Katolíků a dalších podobných církví, majících za sebou krvavou a prolhaou historii plnou mamonu a nejrůznějších zvěrstev.

Nechtěl jsem zde již reagovat, ale něž budete opět z druhých dělat hlupáky, chtělo by to trochu znalostí.

Příslušnost ke křesťanství není dána původem nebo narozením, nýbrž křtem a osobním přijetím určitého vyznání víry (nauky) a životní praxe. Všichni křesťané věří v jednoho Boha, vyznávají Ježíše Krista jako Spasitele a Božího syna, uznávají křest (a většinou i další svátosti) a věří v možnost odpuštění hříchů a spásy. Křesťané chápou život a smrt Ježíše Krista jako Boží čin, který člověka zachraňuje z duchovní smrti, přináší mu odpuštění a smíření s Bohem. Křesťané věří, že Ježíš zemřel na kříži, třetího dne byl vzkříšen, 40 dní se ukazoval některým ze svých stoupenců a poté v těle vstoupil na nebe. Následně byl, podle Bible a víry křesťanů, jeho učedníkům o letnicích seslán Duch svatý, který ve světě nadále působí. Křesťané očekávají druhý příchod Ježíše Krista jako soudce světa na konci dějin.

Tedy i ten největší zločinec katolické církve o sobě bude tvrdit, že je křesťanem, protože výše napsané splňuje. Otázka Starého a Nového zákona nebyla z mé strany v diskusi podstatná, já jsem pouze argumentoval zneužíváním Božího slova určitou skupinou k vlastnímu prospěchu.

Ale jestli jste znalec, zkuste nastínit rozpor mezi souborem Kralických biblí a oficiální Vulgátou. Omlouvám se za reakci, ale více se zde již nechci angažovat.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#23744 28. 4. 2016, 18:28

proč byste se neangažoval, šak odborná debata nemusí být jen k mincím...😉

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#23745 28. 4. 2016, 20:07

Pavel III: Jakobíni nebyli ateisté (většinou), věřili v nejvyšší bytost a většina lidí v ČR jsou ateisté a přitom jsou "náckové a xenofobové", to jen k těm prvním dvěma větám posledního příspěvku.. na zbytek už fakt nemám sílu🙂

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#23746 28. 4. 2016, 21:44
Pavel III: Jakobíni nebyli ateisté (většinou), věřili v nejvyšší bytost a většina lidí v ČR jsou ateisté a přitom jsou "náckové a xenofobové", to jen k těm prvním dvěma větám posledního příspěvku.. na zbytek už fakt nemám sílu🙂

No, já bych spíš řekl, že chtěli zavést kult nejvyšší bytostia to zcela účelově, natruc a proti (katolické) církvi. Čemu ve skutečnosti kdo věřil je, ako hovoria bratia Slováci, otázne. Robespierre například víc jak v Rozum věřil v nepřítele, což byl kdokoliv dle potřeby. Dost možná že za nejvyšší bytost v podstatě pokládal sám sebe, aniž by se k tomu přiznal.
Progresivnost a životaschopnost tohoto pseudokultu se projevila už po několika týdnech (8. června 1794 zaveden, 28. července 1794 Robespierre dojel na to s čím si zahrával a tím to v podstatě celé skončilo, formálně to zakázal Napoleon 1802).
Pakliže jakobíni věřili v nějakou Nejvyšší bytost a nebyl jí Robespierre, byl to Bůh, ale báli se to přiznat. 😎

a většina lidí v ČR jsou ateisté a přitom jsou "náckové a xenofobové"
To je sice populární tvrzení, ale ve skutečnosti většina obyvatel ČR ateisty není. Na Moravě je většina/velká část lidí křesťany (aspoň na jižní a střední), sice vlažnými respektive skrytými, ale křesťany, spíše katolíky než protestanty, ale otevřeně se k tomu nehlásí a do kostela nechodí.

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#23747 28. 4. 2016, 22:43

může být člověk křesťan/katolík a nechodit do kostela (atd)?

Profilový obrázek
gorila

Uživatel

Zaregistrován:
27. 12. 2010

#23748 29. 4. 2016, 07:43
může být člověk křesťan/katolík a nechodit do kostela (atd)?

Může, cítí se křesťanem, chová se dle desatera a kostel včetně papeže nepotřebuje - z pohledu katolíka se jedná o heretika.

Jedna dvě, Baba jde. Jde si Jaga pro tebe.

Profilový obrázek
tul-uk

Uživatel

Zaregistrován:
8. 7. 2014

#23749 29. 4. 2016, 19:23

Dobrý den, překládám starý text z němčiny ve švabachu, aby nebylo dost problémů se staroněmčinou, narazil jsem na mincovní problém- jak přeložit termín 20 fl. 2 1/2 kr. rhein, navíc na konci jedné sumy podle finančního patentu v roce 1911 20. ledna - píší za sumou 400 fl. 34 1/2 kr. zkratku W.W. a reduziert (redukována, snížena.)
Další údaj je z r. 1815 a je tu uvedeno 25 fl. C. M. milan.stodola@tul.cz děkuje za případnou informaci.

Profilový obrázek
cedula

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2010

#23750 29. 4. 2016, 20:33

fl. - Floren, zlatka
kr. - Kreuzer, grajciar
W.W. - Wiener Währung
C.M. - Konventionswährung
rhein - pravdepodobne rynsky(od Rheinland ?)
Tu je to vysvetlene:
http://www.familienkunde.at/Lexikon_Waehrung_Geld
https://de.wikipedia.org/wiki/Gulden
https://de.wikipedia.org/wiki/Kreuzer_(Münze)

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.