co tym myslis ?
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Přátelé, tvrdit, Němci vyvolali první válku, to je tvrzení problematické, které vyhovovalo především státům "Spojenců". Mohu doporučit ( bez velkých slov) práci Niall Ferguson. Nešťastná válka vydavatelství dokořán Praha 2004.
Problematika Japonska je také složitější a tisíciletá výchova Japonců to je něco co nedokážeme pochopit.
Mně tato problematika zajímá, ale zde je bohužel to Marx. Leninské učení stále živé. Nic nenutím, jen upozorňuji.
Ladislavaliev@atlas.cz

Co má marx-leninismus společného s Japonskem - jeho kulturou a tradicemi???
Jinak, já jsem velký fanda na Japonsko a mám doma japonský minisalonek (nebo spíš koutek) s typickými japonskými originálními (žádný napodobitelský šunt) artefakty a umělecko-řemeslnými předměty.
Á propos, Okamura sice politicky s tím svým spolkem propadnul do nejnižšího spektra naší společnosti, nicméně v tom jeho dejvickém krámě se dá koupit zřejmě jediný pravý japonský zelený čaj, případně další japonské speciality včetně Suntory (whisky) či tamní specifické rýže. Zásobuje zdejší japonskou ambasádu...

jano7B9 napsal/a:
co tym myslis ?
Restauraci Meidži a následnou modernizaci Japonska. Vojensky Japonci porazili v roce 1905 na souši i na moři carské Rusko (samozřejmě, Rusko ve vojenství zaostávalo za zbytkem evropských velmocí, ale ne až tak zásadně a každopádně bylo bráno jako velmoc a jeho porážka orientálním národem bylo pro Evropany velké překvapení).
Samozřejmě, i když se podařilo změnit feudální stát na moderní, hodně ze středověkého až starověkého myšlení Japonců bohužel zůstalo.

Altmann: vidíte, ještě jsem zapomněl dodat, že také dopravili Lenina do Ruska a umožnili tam tak vznik bolševické revoluce, která měla ve svém důsledku negativní vliv na světové dějiny po dobu mnoha desetiletí🙂
Válka samozřejmě v té době vyhovovala i mnoha vysoce postaveným lidem ze států Dohody, to nijak nerozporuji.

Proč bohužel? Středověký či starověký japonský smysl pro perfektcionalismus, a disciplínu přivedl posléze tento stát na průmyslovou a technologickou světovou špičku. Když auto, tak jedině německé či japonské, když televize, tak jedině japonská, když mobil, tak jedině japonský nebo Apple...
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.