Moderátoři: smith, Koniáš

Profilový obrázek
jano7B9

Uživatel

Zaregistrován:
26. 7. 2007

#23881 9. 5. 2016, 19:29
To srovnání není přesné, Němci na prohranou světovou válku, kterou vyvolali, reagovali tak, že museli vyvolat další, ještě ničivější (a narozdíl od Japonců bojovali opravdu skoro do konce, i když samozřejmě nemuseli čelit atomovým zbraním) a teď si nejsem jistý jestli nepřímo nevyvolají další, tentokrát občanskou v celé Evropě. Japoncům stačilo jednou být na hlavu poraženi a vzali si z toho ponaučení, stejně jako jim stačilo v 19. století jednou poznání, že se nemohou evropským velmocím rovnat (načež byli schopni během pouhých necelých 40 let jednu z nich na hlavu porazit).

co tym myslis ?

... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#23882 9. 5. 2016, 19:50

Přátelé, tvrdit, Němci vyvolali první válku, to je tvrzení problematické, které vyhovovalo především státům "Spojenců". Mohu doporučit ( bez velkých slov) práci Niall Ferguson. Nešťastná válka vydavatelství dokořán Praha 2004.

Problematika Japonska je také složitější a tisíciletá výchova Japonců to je něco co nedokážeme pochopit.
Mně tato problematika zajímá, ale zde je bohužel to Marx. Leninské učení stále živé. Nic nenutím, jen upozorňuji.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#23883 9. 5. 2016, 21:03
Přátelé, tvrdit, Němci vyvolali první válku, to je tvrzení problematické, které vyhovovalo především státům "Spojenců". Mohu doporučit ( bez velkých slov) práci Niall Ferguson. Nešťastná válka vydavatelství dokořán Praha 2004. Problematika Japonska je také složitější a tisíciletá výchova Japonců to je něco co nedokážeme pochopit. Mně tato problematika zajímá, ale zde je bohužel to Marx. Leninské učení stále živé. Nic nenutím, jen upozorňuji.

Co má marx-leninismus společného s Japonskem - jeho kulturou a tradicemi???
Jinak, já jsem velký fanda na Japonsko a mám doma japonský minisalonek (nebo spíš koutek) s typickými japonskými originálními (žádný napodobitelský šunt) artefakty a umělecko-řemeslnými předměty.
Á propos, Okamura sice politicky s tím svým spolkem propadnul do nejnižšího spektra naší společnosti, nicméně v tom jeho dejvickém krámě se dá koupit zřejmě jediný pravý japonský zelený čaj, případně další japonské speciality včetně Suntory (whisky) či tamní specifické rýže. Zásobuje zdejší japonskou ambasádu...

Profilový obrázek
pavlinka

Moderátor

Zaregistrován:
9. 2. 2008

#23884 9. 5. 2016, 21:36

Co tak to odlehčit? Čuměli jste na hokej? Dneska opravdu dobrá podívaná. Trenér Švédů byl ke konci jak v Jiříkově vidění 😉

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#23885 9. 5. 2016, 21:53

jano7B9 napsal/a:

co tym myslis ?

Restauraci Meidži a následnou modernizaci Japonska. Vojensky Japonci porazili v roce 1905 na souši i na moři carské Rusko (samozřejmě, Rusko ve vojenství zaostávalo za zbytkem evropských velmocí, ale ne až tak zásadně a každopádně bylo bráno jako velmoc a jeho porážka orientálním národem bylo pro Evropany velké překvapení).
Samozřejmě, i když se podařilo změnit feudální stát na moderní, hodně ze středověkého až starověkého myšlení Japonců bohužel zůstalo.

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#23886 9. 5. 2016, 21:57

Altmann: vidíte, ještě jsem zapomněl dodat, že také dopravili Lenina do Ruska a umožnili tam tak vznik bolševické revoluce, která měla ve svém důsledku negativní vliv na světové dějiny po dobu mnoha desetiletí🙂
Válka samozřejmě v té době vyhovovala i mnoha vysoce postaveným lidem ze států Dohody, to nijak nerozporuji.

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#23887 9. 5. 2016, 21:57
Co tak to odlehčit? Čuměli jste na hokej? Dneska opravdu dobrá podívaná. Trenér Švédů byl ke konci jak v Jiříkově vidění 😉

Ano, tady v Nuslích v hospůdce po těch našich gólech (zejména třetím a čtvrtém) málem spadnul celej barák... :-)

Profilový obrázek
tenzor

Moderátor

Zaregistrován:
12. 1. 2010

#23888 9. 5. 2016, 22:00

pavlinka: hokej výborný, po první třetině jsem chtěl vypnout televizi, jak jsem byl znechucený, ale dobře, že jsem to neudělal🙂

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#23889 9. 5. 2016, 22:03
jano7B9 napsal/a: co tym myslis ? ...

Proč bohužel? Středověký či starověký japonský smysl pro perfektcionalismus, a disciplínu přivedl posléze tento stát na průmyslovou a technologickou světovou špičku. Když auto, tak jedině německé či japonské, když televize, tak jedině japonská, když mobil, tak jedině japonský nebo Apple...

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#23890 9. 5. 2016, 23:02

jojo, první ... to bylo něco. ale luxusní druhá a slušná třetí třetina, to byla lahoda. atmosféru a pití nevyjímaje🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.