Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Evropské známky » Maďarsko Franz Jozef 1871

Vykupminci.cz
Numisargo

Maďarsko Franz Jozef 1871

Moderátoři: Akir, ikanek, Pavel_III, regula_jan, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravim chcem sa spytat, ako rozlisim prve a druhe vydanie FRanza Jozefa 1871. V Michel je uvedene ze druhe, lacnejsie vydanie je na hrubsom, silnejsom papieri. Existuju este aj ine znaky? Na uvedenom fote su vsetky horne znamky na tvrdom papieri, dolna 15kr je citelne tensi papier. Zaroven sa chcem spytat, ci uvedene odtiene su len slabsia a silnejsia hneda (co predpokladam), lebo Michel uvadza braun (lacnejsi typ), hellbraun, schwarzbraun (drahsie odtiene). vdaka

Peter

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
UPravujem text, nieco som tam zabudol a uz sa to nedalo vratit:

Zdravim chcem sa spytat, ako rozlisim prve a druhe vydanie FRanza Jozefa 1871. V Michel je uvedene ze druhe, lacnejsie vydanie je na kräftiges, handgeschopftes, dunnes papier, co mi nie je uplne jasne, kedze kräftig je silny a dunn tenky :D Existuju este aj ine znaky? Na uvedenom fote su vsetky horne znamky na tvrdsom papieri, ale to je len pocit, dolna 15kr je citelne tensi papier. Zaroven sa chcem spytat, ci uvedene odtiene su len slabsia a silnejsia hneda (co predpokladam), lebo Michel uvadza braun (lacnejsi typ), hellbraun, schwarzbraun (drahsie odtiene). vdaka

Peter
Moderátor
Podľa vyobrazenia sú známky 2 kr, 3, kr, 5 kr, 10 kr, 25 kr, všetky z "druhého " vydania, ktoré bolo tlačené meďtlačou. U Hodnoty 15 kr, je známka vyobrazená vľavo tiež tlačená meďtlačou. 15 kr. známka vpravo je z prvého vydania čiže sa jená o kameňotlač. Podľa mojej mienky by bola táto známka najlepšia zo všetkých, ale kvalitatívne je veľmi slabá, takže jej cena je iba zlomkom ceny, za ktorú by sa dala predať. Celkovo séria nie je kvalitatívne najlepšie.

Čo sa týka rozdielu u oboch vydaní. Prvé vydanie bolo tlačené litografiou, čiže kameňotlačou. Známky z tohto nákladu majú celkovo farby pastelové, menej kontrastné. U druhého vydania, ktoré bolo tlačené meďtlačou sú farby známok výraznejšie, obraz známky je ostrejší a celkovo pôsobí známka kontrastnejšie. Veľmi pekne to dokazuje aj hore vyobrazená hodnota 15 kr.

Pre lepšiu zručnosť pri identifikácii týchto známok je potrebné si zakúpiť odbornú literatúru vydanú v Maďarsku, kde je táto problematika popísaná veľmi dôkladne.
Registrovaný uživatel
Vdaka za pomoc, velmi mi to pomohlo, mne neslo o cenu tych znamok, skor o to, ako sa urcuju, kedze je to do mojej zbierky a chcem v tom mat jasno. Staci mi aj taka slabsia kvalita znamok. Za vsetky znamky dokopy som dal na trikrat mozno 8 libier na ebay, ale predajcovia tam casto len napisu Hungary 1871 a tym sa to konci, no a z michelu nie vzdy pochopim rozdiely medzi jednotlivymi vydaniami :-)
Moderátor
Ty 15 Kr velice dobře poslouží jako porovnávací materiál; jenom škoda, že otisky razítek jsou u obou přes obličej, kde je rozdíl nejmarkantnější.
Jinak rozdíl mezi kamenotiskem a měditiskem lze také zjistit z principu tisku. Kamenotisk je tisk z plochy, takže celý obraz známky je jednolitý. Měditisk je tisk z hloubky, takže tisková barva je vyvýšena nad ostatní plochu. Dobře je to vidět při pohledu na lom světla.
Moderátor
Dejvy má samozřejmě pravdu, jenom bych ještě dodal, že u měditisku jsou mnohem lépe vidět jednotlivé detaily (vousy,...).
V Maďarském speciálu jsou určitě popsány i další místa, kde jsou rozdíly více patrné. Určitě je popsáno i dost dalších variant - typy, barvy, zoubkování (i když je jenom jedno, ale pro každé ZP jsou charakteristické perforační otvory),...
Moderátor
Tak dejvy ako aj ikanek majú pravdu. Pre lešiu ilustráciu prikladám nasledujúce vyobrazenie a ešte jednu techniku, ktorú ma kedysi veľmi dávno učil náš vedúci filatelistického krúžku:

Potrebuješ k tomu kúsok tenšieho alobalu. Ten priložíš na známku, u ktorej nemáš jasno či sa jedná o kameňotlač alebo meďtlač. Prejdeš po alobale nechtom. Ak na strane , ktorá bola v kontakte so známkou uvidíš fragmety obrazu známky, jedná sa o meďtlač (tlač z hĺbky). A tam nič nebude, jedná sa o kameňotlač (tlač z plochy).

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Evropské známky » Maďarsko Franz Jozef 1871

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1