Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » Mimořádné a potřebujeme poradit, kdo pomůže???

Vykupminci.cz
Numisargo

Mimořádné a potřebujeme poradit, kdo pomůže???

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Moderátor
IDENTIFIKACE ODZNAKU

Dovolujeme obrátit na čtenáře s dotazem. V našich domácích sbírkách se objevuje odznak, který většina z nás již viděla, někteří jej dokonce máme ve své sbírce a otázka zní: Jak se tento odznak správně jmenuje a o co se vlastně jedná? Odznak jsme zachytili ve 2 provedeních, které zde chceme představit.
Obr. 1 - odznak vyrobený pravděpodobně mezi válkami. Má na svém středu československý malý státní znak, tedy lva se slovenským znakem. Na zadní straně je vyražen výrobce V. PODIVÍN - PRAHA XI. Jedná se o firmu Rytectví - ražebna kovů - mincovna Vladimír Podivín - Praha XI - Hrdlořezy.
Obr. 2 + 3 - odznak nese na středu českého lva (tedy bez slovenského znaku), jde s největší pravděpodobnosti o lva státního znaku z doby Protektorátu. Tento odznak není nijak značený. Tento odznak jsme objevili na ukrajinských internetových stránkách s následujícím popisem v ruštině (překlad): Žeton na památku obsazení města Jekatěrinburgu Čechy v r. 1920, Československá republika, kolem r. 1940, rozměry 28 x 19 mm, bílý kov.
 
Za prvé existuje názor, že se jedná o odznak zpravodajské skupiny řízené Londýnem, ale bez jakýchkoliv dalších informací.
Další názor je z ruského (ukrajinského) prostředí, jak je uvedeno výše, kde je odznak určen jako pamětní odznak na dobytí Jekatěrinburgu českými (československými) legiemi. Chybně je ale datace - nemohlo jít o r. 1920 - čs. legie dobyly Jekatěrinburg v r. 1918 (bohužel nestihly zachránit zde vězněného ruského cara Mikuláše II., který byl pár dní předtím s celou svojí rodinou a doprovodem zavražděn bolševiky).
Podložení tzv. liktorskými pruty by mohlo ukazovat na nějaké fašistické hnutí, zde ale nejde o klasické „fasces“- tedy liktorské pruty spojené s tradiční sekyrou. Na druhé straně se ale dobývání Jekatěrinburgu účastnil generál Radola Gajda, později předseda (vůdce) Národní obce fašistické v ČSR, takže by se mohlo jednat o odznak NOF (??).
Písmeno E rozhodně nepřipomíná ruské rokokové písmeno, které bylo oficiálním monogramem carevny Kateřiny. Jekatěrinburg také nikdy neměl ve znaku písmeno E a už vůbec ne v této podobě, která odpovídá spíše porevoluční azbuce, tzv. graždance.
Jako další vysvětlení by E mohlo být francouzské école - škola - oválný tvar s naloženým mečem by školnímu znaku mohl odpovídat. Meč nápadně připomíná svým tvarem meč z knoflíků čs. uniforem. Možná by mohlo jít o odznak našich kursantů ve Francii (??).

Takže kolem odznaků je řada nezodpovězených otázek. Předkládáme je tedy našim čtenářům k diskuzi a předem děkujeme za názory.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Nikdy jsem to neviděl a tak neporadím, o co jde, spíše mě ale zaujalo to "listí" tvořící věnec. Není to klasická česká lípa ani německý dub, vypadá to jako květ tuliánu nebo jiné podobné květiny ... možná se zaměřit pro určení tímto směrem ...? Ale to už jste asi udělali, že?
Registrovaný uživatel
je mozne ze sa jedna o vavrinovy venec, listy a tecky(=plody) rastliny Laurus nobilis.
vavrinovy veniec by mohol byt symbolom vitazstva.

to 'E' by mohlo byt ruske, ako pociatocne pismeno mesta Ekaterinburg ?
ruske E sa pise takto, ako otocena trojka.

nemyslim ze to pomoze, je to len mala logicka uvaha.
_______________
Moderátor
Přátelé díky, Vaše úvahy jsou logické, prosím pokračujte :lol:

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Faleristika » Mimořádné a potřebujeme poradit, kdo pomůže???

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1