Ahoj,
samozre ze moja odpoved bola zart...
Navrhujem drzat sa povödnej Tema prispevku - navrhovaneho zakonu a dösledkou ktory pre zberatelou bude mat.
Som zvedava na vase dalsie nazory a prispevky.
A.

Adri,
Vsecko jde kdyz je dobra vule. :-)
Re. navrh zakona, stale se pokousim v tom videt dobry umysl ie napr zabranit prodeji umeleckych del napr ukradenych z kostelu. Nicmene mam vazne obavy, ze zakon se mine ucinkem a jen uskodi sberatelskemu trhu. Dopadneme jako numismatika v Italii, kde napr antika na trhu vubec neni! Petici jsem taky podepsal, zbyva ale necely mesic a podpisu je jen 10% cileneho cisla. To nevypada dobre, bojim bojim.. 😳

Diwous: môžem sa ta niečo opýtat? Máš skúsenosti, vysvetlimi ked príde táto novela zákona do platnosti čo bude so zberatelskíma burzami,rôzne aukcie,antikvariaty,prevázdkovia zber.forumov budú mat vynimky od štatu? Trebars kde sa budú stretávat zberatelia ,aj tu je vela moderátorov čo furt doplnajú svoje zbierky atd. Tieto veci mi vrtaju hlavov, zákon ako taký chápem.......

Ak dovolis tomos, pokial uprava zakona nepride do uvahy:
Anticku Minzu si uz nekupis pokial nebude mat spravne papiere, vo Forumoch nepozries lebo tu ju kolegovia so strachu neukazu a pokial nejaku vlastnis skryjes, pokial nema spravne papiere - co moze byt aj stihane...
Nikto vynimky mat nebude.
A.

m1234: aj to ma napadlo že by prešli mimo nemecka ako švajčiarsko je nezavislé, ty brdo to je sila ináč, kurnik ale to môžu aj u nás urobit taku novelu zákona ked patríme pod eu a nejakeho polit.blbca by to trklo vo vláde ved tam sú zberatelia? Ked už tu je aj zákon ktorý zakazuje hladanie dedektorom a jeto tresne je nato § ale to sem nechciem tahat. Jedna vec je pekna ako že štát bude mat aku takú kontrolu nad zberatelským trhom, ale aj strašne uškodia tím zberatelom lebo keby nebolo zberatelov tak vela vecí sa neuchová! Vôbec nechápem tých nemcov.....

Ahoj,
ano - ale otazne ostava je co si Nemci küpit do ich zbierok budu möct...len zakonom povolene a obmedzene veci.
V podstate kolotoc ktory pre vsetkych sberatelov nie je prijatelny.
A.

Adri, v takomto zakone sa neda najst nic pozitivne. Uz len to ako vznika hovori same za seba. Kazdemu kto ma zdravi rozum a pozna historiu 20. storocia, to musi pripominat obdobie, ked na cistotu rasy bolo treba papiere (v tomto pripade na dolozenie legitimnosti zbierky), obchodovat mohli len vyvoleni a dejiny ludstva mali iba jednu verziu - tu spravnu. Preto nebolo treba ani ziadne knihy, najlepsie ich bolo spalit ved oficialna verzia vsetkeho uz bola prichystana.
V pripade Kulturgut pojde vsetko pod zamok. Zase niekto pripravil nieco, co sa tvari, ze ide ochranit adresata pred samym sebou. A kedze sa v tomto pripade nic palit nebude a akcia prebehne rychlo, adresat ostane paralizovany este dlho po prijati zakona. O dopadoch mozno teraz len spekulovat. Myslim, si ze to prinesie pad cien zbierok pre bezneho zberatela, ktory by chcel predat, pretoze vacsina nebude schopna dokladovat povod 20 a viac rokov dozadu a kto by investoval do niecoho, co mu moze prist birokrat kedykolvek zhabat. A narast cien na ciernom trhu, pretoze zakazy su vzdy voda na mlyn pre cierny trh. Zaroven odliv materialu do zamoria pripadne do inych oblasti, kde nie su hlupe zakony.

Starší kolegovia numizmatici si určite dobre pamätajú dobu, keď bolo zakázané, ba dokonca trestné obchodovať v ČSSR so zlatými mincami. Určite sa tiež veľmi dobre pamätajú aj na to, ako veselo sa na burzách so zlatými mincami obchodovalo. Na druhej strane si nemyslím, že by na Slovensku urobil podobný zákon veľa paseky. Za tých 25 rokov slobody už toho zo Slovenska šmelinári a priekupníci vyviezli strašne veľa, nehovoriac o tom, že na Slovensku za tých 25 rokov počet členov zberateľskej obce všeobecne poriadne klesol.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.