Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
Orromirdin

Uživatel

Zaregistrován:
3. 1. 2011

#21 30. 7. 2013, 12:51
Nevím, nevím, nejsem bankovkář, ale stejně se mi nezdá, že by byla tahle bankovka tištěná jen samotným ofsetem. Doplňkový ocelotisk by tomu dodal alespoň nějaký ochranný prvek, který tam jinak vůbec nevidím - ani průsvitka, ani žilkovaný papír...

Táto bankovka bola tlačená iba ofsetom - na líci bola podtlač oranžová a na rube iba červená tlač. Samozrejme, v časoch 2. sv. vojny ešte neboli také ofsetové farby ako dnes (nezmazateľné), preto je možné, že rub bol umelo vymazaný.

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#22 30. 7. 2013, 18:58

zajímavá debata, škoda, že majitel mlčí.
Jak ale rub uměle chemicky vymazat, aniž by to zanechalo na bankovce jakékoli stopy (struktura papíru, stejný tisk z druhé strany).
Jaké má tahle bankovka vůbec ochranné prvky kromě bankovkového papíru? Nejpravděpodobnější mi zatím přijde Wjemova verze výjezdu barevné tiskárny. Škoda, že kolega Wjem nepřispívá do notafilistické sekce častěji.

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#23 30. 7. 2013, 20:06

vzhledem k tomu jak vypadá rubní strana to bude původní upravený tisk, ne nově vytištěné...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
Orromirdin

Uživatel

Zaregistrován:
3. 1. 2011

#24 30. 7. 2013, 21:07

Bankovka nemala okrem samotnej ceninovej grafiky (jemné linky, giloše, linková podtlač a číslovanie) nijaké ochranné prvky. Načo aj - nízky nominál ako rýchla náhrada za mince. Keď sa pozriete na fotografiu ešte raz, vidieť kontúru erbu z rubovej strany. Niekto sa asi "zacvičoval"... je to teda falzifikát pre škodu zberateľov.

Profilový obrázek
Wjem

Moderátor

Zaregistrován:
20. 7. 2010

#25 30. 7. 2013, 22:40
Bankovka nemala okrem samotnej ceninovej grafiky (jemné linky, giloše, linková podtlač a číslovanie) nijaké ochranné prvky. Načo aj - nízky nominál ako rýchla náhrada za mince. Keď sa pozriete na fotografiu ešte raz, vidieť kontúru erbu z rubovej strany. Niekto sa asi "zacvičoval"... je to teda falzifikát pre škodu zberateľov.

Pokud ta emise dotyčných 5 Kč bankovek byla z hlediska výroby skutečně takový primitivní laciný šunt, tak bych byl ochoten věřit, že tento jednostranný exemplář někdo umístil na pár měsíců někam těsně pod výbojku do baru či diskotéky a UV záření to takhle čistě vyšisovalo...😉

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#26 31. 7. 2013, 00:48

Kolbaba, ja ju zoberiem,ak je na predaj, aj ak je to falzifikát. Pošli mail fidzi_@post.sk (áno, je to s podčiarovníkom). Ďakujem. Ak to niekto chemicky odstránil bez poškodenia druhej strany, tak je to na medailu.😉

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
jirka72

Uživatel

Zaregistrován:
14. 9. 2008

#27 31. 7. 2013, 13:13
Pokud ta emise dotyčných 5 Kč bankovek byla z hlediska výroby skutečně takový primitivní laciný šunt, tak bych byl ochoten věřit, že tento jednostranný exemplář někdo umístil na pár měsíců někam těsně pod výbojku do baru či diskotéky a UV záření to takhle čistě vyšisovalo...😉

to je docela dobre mozne !!

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#28 31. 7. 2013, 14:51
Kolbaba, ja ju zoberiem,ak je na predaj, aj ak je to falzifikát. Pošli mail fidzi_@post.sk (áno, je to s podčiarovníkom). Ďakujem. Ak to niekto chemicky odstránil bez poškodenia druhej strany, tak je to na medailu.😉

já bych řekl, že už je prodáno, jelikož se ani kolbaba ani NumizmatSR neozývají

Profilový obrázek
kolbaba

Uživatel

Zaregistrován:
27. 7. 2013

#29 5. 8. 2013, 15:32

To chybotisky: Omlouvám se za "mlčení" - dnes jsem po týdnu opět otevřel toto fórum. Po počátečním upozornění, že se zřejmě jedná o chemicky odstraněný tisk, jsem se podíval na bankovku podrobněji (ostatně je vidět i na foto, že jsou zde kontury po tisku - jak již někdo zde poznamenal). Prakticky s jistotou lze říct, že na rubu původně tisk byl. Tím to pro mě končí a všem děkuji za příspěvky a postřehy. Bankovku prodávat nebudu (nerad bych dal do oběhu něco, co by mohlo někdy v budoucnu někoho npálit) a radši si z ní udělám záložku do knihy. Díky všem.

Profilový obrázek
chybotisky

Uživatel

Zaregistrován:
1. 1. 2009

#30 5. 8. 2013, 17:55
To chybotisky: Omlouvám se za "mlčení" - dnes jsem po týdnu opět otevřel toto fórum. Po počátečním upozornění, že se zřejmě jedná o chemicky odstraněný tisk, jsem se podíval na bankovku podrobněji (ostatně je vidět i na foto, že jsou zde kontury po tisku - jak již někdo zde poznamenal). Prakticky s jistotou lze říct, že na rubu původně tisk byl. Tím to pro mě končí a všem děkuji za příspěvky a postřehy. Bankovku prodávat nebudu (nerad bych dal do oběhu něco, co by mohlo někdy v budoucnu někoho npálit) a radši si z ní udělám záložku do knihy. Díky všem.

netřeba se omlouvat, vítejte zpátky.
Je to jen Vaše rozhodnutí, ale pro nás sběratele má hodnotu i bankovka falešná, tedy i chybotisk falešný, umělý, "chemický".
Vaše bankovka mě zajímá a jen jako záložka v knize je jí definitivně škoda, kdybyste změnil názor můj email je chybotisky@gmail.com
Díky

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.