Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

K té kotvě ještě : já bych do plíšků moc nevrtal ... vytáhni stroj bez kyvadla polož na stůl rovně a upevni. Ono se kotvou dá nenásilně potoočit a zkoušet ručně tikat pohybem kotvy. Zároveň vidíš na krokové kolo , jestli plíšky zapadají mezi zuby a nezadrhává kotva, tedy např. jedním plíškem jde mezi zuby a druhým na zub. Musíš to vyštelovat mezi zuby a i pohybem ruky , kyvem to musí jít lehce bez zadrhnutí. No ale u těch čtvrťovek bych to fakt dal odborníkovi, protože je škoda ten stroj poškodit neodborným spravováním,,, vyučit se musíš na obyčejných hodinách třeba pérovkách. Jinak tě obdivuji já se ještě celý stroj neodvážil rozebrat, protože jak se znám, tak by mi určitě nějaké kolečko zbylo, nebo chybělo😃

Díky za nabídku do OL to mám něco přes stovku ale to není problém, možná to využiju,kdyžtak se ozvu, bude to záležet na majiteli,on to má hlavně jako dekoraci 🙂. No, měl pravdu ten pán,to odbíjení skutečně zastavuje celý stroj..ono vůbec ty hodiny byl záděr od začátku. Urvané lanka,dve závaží leželi dole, třetí viselo - čtvrtkové. 18 let nejeli a předtím kdekdo vrtal do ručiček při nastavování času. Čtvrtky mají přesný postup takže pokud s tím kroutili na všechny světové strany a hodiny přitom odbíjely jak na Boží tělo, tak se nedivím že se sekly 😃 . Druhý záděr byl při rozebrání strojku - krokové kolečko v hajzlu, urvaný čepík..nevím jak ani kdy,prostě tam ani nebyl,asi pozdrav z minulého zacházení..tlouštka hřídelky byla 1.2mm a čepík měl 0.7mm. Dva měsíce trvalo,než se povedlo sehnat člověka,který dokázal vyvrtat otvor a vsadit nový čepík - bez záruky,sám mi řekl,že už to nepojede,protože tu tlouštku 0.7 nedokázal obrobit tak to vzal ručně na brusce. Sice to pojistil nějakým lepidlem ale připadá mi,že je to trochu volné. Pak jsem zjistil,že čtvrtky mají tak vyběhané uložení na tom kole kde se navíjí lanko,že při rozběhnutí závaží přes zuby sletělo dolů (byl to hrozný zvuk 😈 ) tak nechápu,že tam celé ty roky jen tak viselo. Nakonec pomohla náhoda, rozebral jsem ty kola s navíjením a prokombinováním hřídelek jsem dosáhl minimálních vůlí na všech uloženích (jo,je to prasárna ale možná se v tom někdo vrtal už přede mnou a prostě to složil špatně,každopádně vůle tím vymizely). Pak bylo finále,natáhnutí nových lanek a složení strojku,zabralo mi to skoro hodinu a půl 😃 . A pak přišlo peklo s kotvou. Hodiny jely,najednou se sekly ručičky,protože perko na srovnávání kolečka pro odbíjení celých bylo unavené,kolečko nedotáhlo do správné polohy,kolečko chytlo čepík od ručiček,ty se zastavily,zastavil se strojek a nejspíš se pohlo to krokové kolečko protože jak jsem psal,ten spoj je asi volnější. Prostě jsem to musel celé nastavit znovu,rozebrat kotvu a vymyslet zcela nové rozměry. Takže jsem to zkoušel.Nakonec to došlo do fáze,kdy se kotva sama rozhýbala i bez kyvadla při zavěšení závaží,což je myslím dobře. Ale jak dám odbíjení,tak je konec,třeba hodinu jdou a zastaví se. A jedu od znova..navíc je tam ještě záděr,západka na čtvrtky je uložená na čepíku a má na sobě takovou dlouhou trubičku,která se navleče na ten čepík a ta je prasklá,to jsem ještě nevymyslel co s tím a kde sehnat takovou druhou tenkou trubičku. Ono to až takový vliv na chod nemá ale opožduje to západku a nedokáže ji to vyrazit nahoru na tak dlouho,aby mi to spadlo tak že to odbije 4 čtvrtky,funguje to jen po třičtvrtě. Ten chod chápu jak to myslíš,chodí to na obě strany pěkně,problém je,že se tikot ztišuje (zpomaluje) nebo jde normálně,podle toho,jak je zrovna uložení toho krokového kolečka - přeci jen ta hřídelka je ted "šišoid". Nicméně, až to dodělám, tak ty hodiny stejně už budou zas jen viset na zdi a půjdou jen sem tam,tak to až takový význam asi nemá.. Ale to s tím uložením hodin na zdi,to je pro mě novinka,díky za ni 😉 . Ted to tak nějak mám ale než jsem to prokoumal a tu bednu uložil jak má být..pro příště už budu vědět zrovna co s tím🙂. Momentálně mi hodiny už od víkendu jdou a ukazujou přesně - to hledím 😃 ale mám odstavené to odbíjení..přes svátky jsem se v tom nemohl moc vrtat, protože to jsem pak jen seděl a neustále poslouchal hlavně chod hodin místo přítelkyně a ta to docela nelibě nesla,tak aspon na svátky chtěla klid 😁 Vidím to tak,že do konce týdne počkám až dojede závaží až dolů, tím budu mít posychrované že hodiny jdou až do konce a pak se vrhnu na tu odbíjecí část.
Obrázky:

Víš já té mechanice moc nerozumím a i když jsem sběratel, nebo jsem byl, tak si vzpomínám na slova hodináře, který mi hodiny spravoval, když jsem je sbíral. Dávej bacha na ptákovinu, která ti třeba stroj zastaví JE TO BANALITA : Třeba ... háčí ti ručičky o sebe .... nebo máš střívko závaží zaklesnuté mimo buben ... tedy mezi buben a ten kryt bubnu ...stává se to běžně při oddělání pendlu a závaží (vyjmutí stroje z bedny), prostě se ti střívko (vlasec) dostane mimo ten buben a zasekne se mimo a netáhne. Musíš všechny vlasce závaží stáhnout dolů, nasadit závaží a pomalu natáhnout nahoru a jemně závaží prstem nadzvedávat, netahej to nahoru jen váhou závaží, trošku to nadlehčuj. Je fakt možný, že máš zaseklý v bubnu jedno závaží a to netahá gravitací dolů .... ty brďo je to věda😃 A ćtvrtky ty závady násobí a je to všechno spojené. Ten hodinář dělá i pouzdra na osky (ložiska) , jak jsem říkal .... no myslím, že do takových čtvrťovek co máš bych investoval, jsou fakt hezké ...

No jo no, nejsou moje 😉 ..ale to víš, že neodvedu nekvalitní práci s tím že "ted to jede, tak nesahat nedýchat" a čekat až se to zas zastaví..budu zkoušet,ještě tuším co a jak udělat, až budou mé možnosti vyčerpány tak je budto odevzdám s tím že pojedou jen jako tikací a povím to a to je špatně, je potřeba svěřit je odborníkovi s tím že mám od tebe kontakt a dál bude záležet na majiteli..nebo to budu ještě dráždit tak dlouho až fakt pojedou spolehlivě😃. Tamty opravené co má mají větší vůle a jedna oska běhá tak zkřiva že se divím že se nevylomí..tady musí být ta chyba někde v těch pérech odbíjení,něco jsem moc našponoval..To s tím bubínkem je dobrá rada a popravdě se mi to už jednou stalo..přijde mi,že ten bubínek je docela tenký,další hodiny co tam má tak mají strojek na stejném principu a mají bubínek daleko širší (ale neznám počet zubů na kole,třeba to tak má být) tak mě napadlo, že ta šířka bubínku má taky velký vliv,co myslíš? Napadlo mě,že bych v případě nouze namotal na bubínek více lanka abych zvětšil jeho průměr a znásobil sílu na bubínek? Ale asi je to blbost, mělo by to jet tak jak to je i s tím tenkým bubínkem..no uvidím.

Ono to je těžké poradit, víš ten majitel kterému to spravuješ si musí uvědomit jestli 100 let staré hodiny chce opravit odborně a dosáhnout toho, že dalších 100 let půjdou při každoročním vytažením stroje, promazáním misek a vložením do bedny- tedy jestli to chce zachovat pro potomky. Ten stroj po tomto opravdu půjde dalších sto let. Pokud tvůj známý toto neakceptuje, tak se netrap a nespravuj mu to PROTOŽE se to obrátí proti tobě a bude tě pomlouvat. TY hodiny si zaslouží GENERÁLKU stroje a od odborníka, který udělá pouzdra osek, dá nové trny do krokového kola , jako náhrady ojetých zubú a tak dál a tak dál. To nestojí korunu, ale několik tisíc takže abys za dobrotu a snahu ... znáš to... Když to stejně má na dekoraci (nejde mu o to , to za každou cenu zprovoznit na dalších 100 let , tak to ani chodit nebude a bude to mít na stěně stejně jen , jako starožitnou machrovinu . Netrap se a dej mu to s tím, že to je sto let stará věc a kdykoliv může přestat fungovat. Kdo má rád staré věci, tak nelituje prostředků k opravě, aby i jeho přežila .... to je moje filosofie😃

Jo,to je i můj názor. Až s ním budu tak to s ním proberu. Ale ještě to přeci jen jednou zkusím,tuším že jsem na dobré cestě..já prostě vím,že jsem něco posral já jen ještě nevím co 😃 . Chápeš,zkazit na tom ted nemám co,strojek je v kopě a jedná se o tu čelní stěnu se západkama a pérkama..už jsem v tom došel tak daleko, že tuším,že už chybí jen málo..uvidím. Sám bych si vyčítal kdybych je nějak poškodil takže nepůjdu do něčeho riskantního. Chvíli to ještě potrvá a pak tu poinformuju o výsledku,jestli jedou nebo co s nima bude dál😉.

Jasně ono to bude nastavením pružením těch pérek. Pokud na to přijdeš , tak jsi machr😃 Víš já ti dokážu poradit jen se základními věcmi tedy překřížený střívka závaží, háčení ručiček o sebe a jiné banální věci co mohou rozhodit chod stroje. Ale na odbornou diskuzi ohledně oprav stroje, protože tam jsou setiny milimetru při obnovení pouzder osek a jiné věci jsem NÝMAND a mám na to laciného hodináře... jsem schopen ti poradit jen v uživatelských věcech chodu hodin, ne v odborných opravách. Tam ty jsi dál než já, já si ani stroj nedovolil rozebrat, proto před tebou smekám. Jeden pžíklad a úsměvný ... přivezl jsem si hodiny po opravě, pověsil je na zeď a říkám si vyšteluji je, aby chodily přesně. Vylezu z postele ráno a hodiny stojí .... tak jsem je trošku pošteloval kotvou , rozchodil je a celý den šly .... vylezu z postele ráno hodiny stojí ... ty vole já z toho byl hotový !!! Pošteloval jsem je, šly celý den a ráno zase stojí !!!! Pak mne napadlo ... říkám synovi hele nezastavuješ náhodou ty hodiny (to byl zoufalý výkřik do tmy😃) A syn říká tati ty hodiny strašně tikají a bijí já nemohl spát, ta ti je vždycky ve 22-OO zastavím. No nejeblo by tě z toho ????😃😃😃

Díky i tak,každý rada dobrá🙂 . Ty opravy pouzder bych se chtě taky naučit ale o tom zatím vím kulový s přehazovačkou, znám to jen teoreticky ale nemám na to odvahu,tam už jde fakt o hodně. Co se týče té tvé závady tak jsem se zasmál až mi tekly slzy 😃 😃 Mě by šlak trefil😃. Tak já se pak ozvu jak to dopadlo.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.