Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pražské groše » odstranění umělé patiny

Vykupminci.cz
Numisargo

odstranění umělé patiny

Moderátoři: jacx, oliver, pavelgregor, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
mam dost vzacny gros, ktery je umele napatinovany. nevite jak tu patinu odstranit? uz jsme to tu sice resili, ale nemuzu to najit :(
« Poslední úpravu provedl(a) Topa77 v 18. 9. 2010, 14:07. »
Moderátor
Vyzerá tá patina zle? Ak nie, tak ju tam nechaj. Ja ti poradiť neviem. Určite by umelú patinu odstránil barbarský spôsob so sódou bikarbónou, avšak minca by chytila neprirodzený lesk, ako sidolovaná. Patina by sa odstránila, ale bolo by viac škody ako osohu. Určite existuje menej deštruktívny chemický spôsob, určite ti niekto poradí. Ale ešte raz; je tá patina taká dehonestujúca že musí ísť preč?
A vôbec, nebolo by foto? Rád by som mrkol na dosť vzácny groš... ;)
Registrovaný uživatel
no, gros ma takovou divnou barvu, takovou do zelena :( a je to Vaclav II s obracenym Z. fotka tu nekde je. je to ten gros co kacuro propasl ;)
Moderátor
Jéžiš Mária, kto to má hľadať? Ešte že tu máme nášho Janka. ;) Janoooo... nájdi groš čo kacuro prepásol a máž u mňa zelený puntík. 8)
Registrovaný uživatel
noooo, mohl bych ti dat kod pod kterym je v nasi databazi ;-) ne, vazne, ted nemam moznost foto tu dat
Moderátor
Vo vašej databáze sa mi groš neotvorí, nie som členom. Nevadí, ak budeš môcť, nafoť ho a hoď sem foto. Predbežne mincu nechaj tak, možno ti tu poradí Oliver ako na to, ale neukvap sa.
Moderátor
Topa77 napsal
no, gros ma takovou divnou barvu, takovou do zelena :( a je to Vaclav II s obracenym Z. fotka tu nekde je. je to ten gros co kacuro propasl ;)

neni to tento (prispevek 859) ?
https://www.sberatel.com/diskuse/sberatel/prazske-grose-ii-1611x35
Registrovaný uživatel
to je presne on, tehdy byl jeste ok, ale ted jde do hnusneho odstinu.
Registrovaný uživatel
odstranil by som to normalne tekutym cisticom na striebro :)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Registrovaný uživatel
roztok potravinářské kys. citronové...
ale dal bych asi na Olivera
Registrovaný uživatel
Zdravím vás všechny. Jen nepoužívej citron! Rozmíchej nasysený zostok jedlé sody z vodou, dej do vodivé vádobky a připoj stejnosměrné napětí + pól. Na minci přiveď - pól napětí 7Voltů. Při ponoření mince začne roztok pěnit. Nech minci ponořenou tak 20 vteřin, a pak ji vhoď do čisté vody v ultrazvuku a nech ji očistit.
Opačné pólování je na tvorbu takové patiny.
Moderátor
Fúhaaa:-)
Moderátor
Takže elektricky.. OK, držím palce.
Registrovaný uživatel
Pro tvorbu patiny mucí drudá elektroda obsahovat stříbro a ne měď. Proto je ta patina nazelenalá.
Registrovaný uživatel
Ja zas a znova doporučujem chémiu podľa knihy od p.Bukviča. Mám v praxi osvedčené čistiace aj patinovacie lázne a výsledky boli vždy v pohode. Problém môže byť akurát zohnať niektoré z prísad, napr. chelaton.
Registrovaný uživatel
Tak tímto se zabývám už dlouhou dobu. Umělá patina má hodně odlišné vlastnosti než patina přírodní ušlechtilá. Zatímco přírodní snadno vyčistíš chemicky např. roztokem chelatonu lll. tak tato, sirníková jde chemicky dolů velmi problematicky, především mechanicky. Nedoporučuji na to v žádném případě jedlou sodu v podobě kašičky a drhnutí. Mince se přeleští. Pomocí elektrolýzy nevím, ale otázkou je, zda se mince také nesleští. Pomoc je ale velmi jednoduchá. Sežeň se velmi měkou gumu na papír a minci naprosto jednoduše, velmi jemně, vygumuj. Je to velmi efektivní a minci nepoškodíš. Ale pozor, raději kup více měkkých gum a vyzkoušej si je na papíře, která nedrápe papír. Některé gumy obsahují hrubá abraziva a mohou zanechat na minci jemňoučké, i když okem sotva patrné, rýhy. Takže já osobně doporučuji hodně měkkou gumu. Další velmi osvědšená věc je plavený uhličitan vápenatý (je měkčí než jedlá soda). Je to velmi jemný prášek, ze kterého si uděláš kašičku a velmi zlehka, opravdu jen zlehka mneš. Pokud má patinu do zelena, tak pod touto vrstvou je jemně šedá. To znamená že jemným mnutím setřeš zelenou a zůstane šedý odstín. Jinak všeobecně, právě kvůli špatnému odstraňování této patiny doporučuji patinovat jen velmi běžné mince, kterým to může pomoci, nikoliv vzácné a hlavně, musí se to umět, jinak je efekt většinou opačný- vypadá to hůře, místo lépe.
Registrovaný uživatel
A chemicky -Lázeň na sirník stříbrný:
1g manganistanu draselného
10g kyseliný sírové (96%) nebo 25 ml akumulátorové
Nejprve nalijeme kyselinu do 300ml vody a v dalšich 300ml rozpustíme manganistan. Oba roztoky slijeme a doplníme na jeden litr.
Roztok je nestabilní, proto ho vždy připravujeme čerstvý.
Registrovaný uživatel
Osobně jsem zastáncem patinování u Ag mincí tam, kde se tím zlepší čitelnost ražby, která nemá patinu a má naopak třeba dvouráz nebo velmi mělkou ražbu.
Například zde u 3kr. který ač tmavá patina dle někoho není nejlepší, oproti původnímu stavu a špatné čitelnosti se zlepšila čitelnost velmi výrazně. :)

Jinak druhá strana mince je také velmi mělká(možná ještě více než tato), ale jedná se o supervzácný ročník 1617, který jsem našel zatím k prodeji jen u LANZe v roce 1973, jinak nikde(1x byl ještě dražen nedávno u Raucha, ale tam byl špatně určen nedoražený ročník 1619). 8)
Pokud jej někdo znáte s ročníkem 1617 i odjinud, prosím o informaci. Díky :P ;)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) Dracek v 19. 9. 2010, 9:20. »
Registrovaný uživatel
Dík za návrhy. elektrolyticky určitě ne, a to ani tak, že by se z mince odnášela měď nebo naopak pokovovalo stříbrem, to v žádném případě... Navíc si myslím, že na mé minci to je chemická patina. Nejlépe mi zatím vyznívá ta guma co navrhla korunka... příští týden to vyzkouším. Dneska není sil, vrátili jsem se z koncertu Nohavici až ve dvě ráno, tak jdu zase spát ;)
Registrovaný uživatel
Topa77 napsal
... je to ten gros co kacuro propasl ;)


no vidíš, kdybych to tenkrát nepropásl a vyhrál ho, nemusels řešit takové roblémy :D takže se Ti tímto veřejně omlouvám za způsobené nepříjemnosti :lol: a kdyby sis s tím nevěděl rady, tak se ho rád ujmu i ve stavu, v jakém je ;) :twisted:
Registrovaný uživatel
kacuro omluvy netřeba ;) beru život jaký je ;)
Registrovaný uživatel
Guma , kašička , to je všechno hrubé násilí. elektrolýza je o něčem jiném. Zkus nějakou bezcennou stříbrnou minci a uvidíš.
Registrovaný uživatel
Na čištění stříbra pomocí elektrolýzy je ještě jedna finta- stačí dát do skleničky vodu, přidat trošku soli, nechat rozpustit, na dno nádobky dát alobal nebo hliník a na to dát stříbro. Je to také taková mini čistička a je zajímavé, že sůl se chová jinak, než když ponoříš minci pouze do slané vody. Já si takto doma čistím šperky. Problém je ale jeden, tohle stoprocentně funguje pouze na ušlechtilou stříbrnou patinu. Nikdy jsem to nezkoušela na uměle vyrobenou sirníkovou patinu, která byla nanesena pomocí síranů. Budu to muset zkusit i na nějaké mincičce. Ale pokud se tuto metodu pokusíš vyzkoušet, nejprve doporučuji pro jistotu na jiných stříbrných předmětech.
No, máš tu popsáno hodně možností, tak můžeš zkoušet a zkoušet :D
« Poslední úpravu provedl(a) korunka v 20. 9. 2010, 10:32. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Pražské groše » odstranění umělé patiny

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1