Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#1 30. 4. 2025, 14:57

prosím pěkně, nevíte kde je /třeba na webu/ rozebráno označení kvality známek / MNH, MH , VX , XF../

Trochu jsem rozpačitý, že si to každý asi vykládá po svém.

děkuji

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#2 30. 4. 2025, 17:02

On v tom bordel je všeobecně.

MNH - mint, never hinged - tedy naše **

MH - mint, hinged - naše *

VX - to by měl být asi VF - very fine

XF - extremely fine.

Tohle ještě docela jde, ale nejvíce mě štvou se zkratkou MNG - mint, no gum. Tedy čistá, bez lepu. Slovo mint by se však mělo používat jen pro známky s lepem.

Profilový obrázek
koolabs

Uživatel

Zaregistrován:
22. 11. 2019

#3 2. 5. 2025, 13:55

Dobrý den, děkuji za reakci. Ono, mě to je jasné, ale spíše mne zajímal odkaz na nějaký odbornější institut, který toto determinuje.

Jak píšete, bordel, v podstatě každý prodejce si k svému popisu dá manuál který je občas diametrálně odlišný.

Co se v mládí nenaučíš, to můžeš ve stáří najít.

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#4 2. 5. 2025, 15:11
Dobrý den, děkuji za reakci. Ono, mě to je jasné, ale spíše mne zajímal odkaz na nějaký odbornější institut, který toto determinuje. Jak píšete, bordel, v podstatě každý prodejce si k svému popisu dá manuál který je občas diametrálně odlišný.

No centrováním známek se pár institucí zabývá, např. The Philatelic Foundation. Ale pozor, do stavu známky mnohdy nehodnotí další atributy známky jako jsou chybějící zoubky, slabá místa a také mívají problémy s rozpoznáním reperforace. Na webu na to jistě najdete mnoho "pozitivních" komentářů.

Pro novější známky mi to přijde navíc takový filatelistický fetiš, aby známka např. bežná známka vydaná alespoň ve 100 000 000 nákladu se pak prodávala jako perfektně centrovaná za stovky dolarů, když jich musejí být desítky až stovky tisíc.

Další problém pak může nastat, pokud takovou známku dražíte, u některých aukčních domů, pro ně je tento "pa-atest" zárukou kvality a známku pak těžko budete reklamovat.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#5 2. 5. 2025, 23:01

Tohle ještě docela jde, ale nejvíce mě štvou se zkratkou MNG - mint, no gum. Tedy čistá, bez lepu. Slovo mint by se však mělo používat jen pro známky s lepem.

Ale co známky, které jsou bez lepu z principu? Například Ortspostmarken nikdy žádný lep neměly.

Profilový obrázek
ikanek

Moderátor

Zaregistrován:
23. 2. 2009

#6 3. 5. 2025, 18:25

Pro ty bych nepoužíval mint, ale jen unused.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.