Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
Jaa-chym

Uživatel

Zaregistrován:
23. 10. 2010

#11 2. 8. 2012, 20:54

No tady se mluvilo o podacích lístcích ČR. To je fakt zábava jak sbírat čisté české obálky z téhle doby...

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#12 2. 8. 2012, 22:06
Znám pouze několik sběratelů, kteří si občas nějaké podací lístky schovávají, ale katalog doposud nikdo nesestavil. Už jen v České republice by se dalo od roku 1993 vysbírat několik základních vzorů (typů) tiskopisu (vzorce) 11-036 a nejnověji i 11-036A. Ale pokud by to měl dát člověk dohromady i podle jednotlivých dat tisku (tedy údajů za číslem tiskopisu v závorce), asi by z toho bylo již několik desítek nákladů. Možná bych si dovedl i představit takový exponát, vždy čistý tiskopis (přední a zadní strana), pod ním poštovně použitý (prošlý), občas by se daly najít i nějaké chybotisky - posuny ořezu, dvojitý tisk, atd. atd.... Já to momentálně z časových a zdravotních důvodů určitě nezvládnu. Mohl bych však slíbit, že bych takovou studii (katalog) prozatím jen z České republiky vydal. Nebudete se do toho "Pavle_III" chtít pustit? Do roka by z toho za Českou republiku mohl být hezký jednorámový exponát, a za pár let i zajímavý exponát pětirámový... (byť pro výstavní jury či náhodné návštěvníky výstavy asi ne tak zajímavý).

Ani nechtěl. Já si teda podací lístky schovávám (ne všechny, pochopitelně, ale třeba s pamětním razítkem nebo apostem), ale asi určitě nemám všechny typy a odchylky. Mám jen "pár" z ČS(S)R, myslím že žádný z ČSR I (protektorát snad jeden), pak pár z Uher (ovšem použito v SHS) a dva z Rakouska ze Šlapanic (z roku 1882 a 1884) - ty jsem dostal od Karáska ctí a darem. 😋
Ale já si myslím, že takový exponát by rozhodně nebyl nezajímavý, nesměl by teda být asi detailně specializovaný, ale něco typu "Podací lístky v Českých zemích 18?? - 2012, by mohli být zajímavé. Rozhodně by se nejednalo o žádné mache typu "Použití automatových známek" na poste restante do Pacifiku.
Spíš mne udivuje, že zřejmě neexistuje žádný přehled. 😲

Profilový obrázek
dejvy

Moderátor

Zaregistrován:
21. 7. 2007

#13 2. 8. 2012, 22:35

Pokud si vzpomínám, přehled poštovních formulářů ČSRI existuje.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#14 4. 8. 2012, 16:39
Pokud si vzpomínám, přehled poštovních formulářů ČSRI existuje.

Nevím sice kde (novější katalog POFIS?), nebo jsem konkrétně podací lístky někde přehlídl, ale furt tu máme i Protektorát (možná v teď v té nové příručce?), období po roce 1945 (včetně), dnešní éru a hlavně to staré Rakousko.

Stejně je zajímavé, že se takový exponát dosud nevyskytnul (nepamatuju), ale když nad tím tak uvažuju, nevím ani v které třídě by se dal vystavovat. Snad poštovní historie?

Profilový obrázek
dejvy

Moderátor

Zaregistrován:
21. 7. 2007

#15 4. 8. 2012, 18:58

E-katalog celistvostí Československo 1918-39, autoři Miroslav Štefek a Jan Kypast. První část katalogu se jmenuje "Ceniny a tiskopisy".
Nechci dělat reklamu, ale v případě zájmu je k mání verze na DVD za 270 Kč + 40 Kč poštovné; stačí kontaktovat autora (miroslav.stefek/at/seznam.cz).

Profilový obrázek
SakoMDKcz

Uživatel

Zaregistrován:
29. 11. 2011

#16 2. 1. 2013, 21:57

Vážení kolegové filatelisté,
majitelé DVD, E-katalogu celistvostí Československo 1918 1939,

s hrdostí Vám oznamujeme, že tento katalog byl na mezinárodní výstavě filatelistické literatury IPHLA 2012, která se konala ve dnech 2. až 4. 11. 2012 v německém Mainzu oceněn postříbřenou bronzovou medailí.

Zároveň Vám přejeme do nového roku pevné zdraví a mnoho ne jen filatelistických úspěchů.

Miroslav Štefek a Jan Kypast

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

P.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.