Moderátoři: smith

Látková platidla na Velké Moravě nejsou fikcí. Nahrazovala drobnou minci. Vydávat je směl pouze panovník tedy stát a jejich padělání se stíhalo. Bez drobných nominálů jde ekonomika do kytek.
Dnes máte v peněženkách pouhý potištěný papír snadno napodobitelný na určitých typech kopírek a také si většina z Vás peníze sama netiskne.
Co se týče názvu našeho hlavního města bylo původně Braga, je to slovo ze staronorštiny, znamená to něco jako město nejvyššího.
Adalbert

Tak jsem chvíli přemýšlel jestli je to myšleno vážně nebo jako vtip, ale vypadá to, že platí asi první varianta..
Ano, plátěné šátečky musely být velmi kontrolovatelné a špatně napodobitelné platidlo (ne, já tohle nemyslím vážně😁)
Ne, dnešní peníze opravdu nejsou snadno napodobitelné na kopírce, toho by si všimla i poslední prodavačka. Od dob Rakouska Uherska přibylo docela dost bezpečnostních prvků, které člověk bez miliónových investicí nemá šanci věrohodně napodobit a vydělat na nich nějaké peníze dřív, než ho zatknou.
A ohledně názvu Prahy, teď ještě zbývá vymyslet, co tam ti norští Vikingové dělali🙄

K těm šátečkům jsem také skeptický,ale nějací vikingové v té době určitě v Praze byli. Po Labi to od Vendů a Frísú zvládli možná za dva týdny😉

Podle etymologie jmen Tunny a Gomona, což byli podle svatoludmilských legend vrazi, které si Drahomíra najala na vraždu Václavovy babičky Ludmily, usuzují dnešní historici na to, že se jednalo o bojovníky vikingského původu, kteří byly v kněžniných službách dlouhodobě. V legendách se totiž mimo jiné uvádí, že už dříve je a jejich rodiny Drahomíra za určité služby odměňovala. Takže Vikingové v Čechách 10. stol. působili, jejich vliv na pojmenování Prahy neznám, nepamatuji si, že bych o tom něco četl, možná jestli k tomu něco nepíše Třeštík ...

Ten text je znám ze 100 let mladšího opisu, existuje několik variant přepisu do latiniky, není jasné jestli byl původní text psaný arabsky a každopádně ho zapisoval židovský obchodník jen podle poslechu. Hráli jste někdy tichou poštu? Pak asi chápete o co jde (a to jste ji hráli s lidmi mluvící stejným jazykem). Rekonstrukce původního názvu je v takovémto případě prakticky nemožná.
Ad Vikingové, když odhlédnu od toho, že ta teorie s vrahy Ludmily se dá rozsekat na hadry, tak je možné že tady byli ve službách místních knížat jednotlivci nebo menší družiny (ostatně kde v té době Vikingové nebyli), ale pochybuju že uprostřed Čech ovládali nějakou oblast nebo aspoň osadu, aby jí mohli dát jméno, které by pak bylo přejato.
A jinak název Braga se někdy uvádí v souvislosti s teorií že název města/osady pochází ze starších dob a má původ v keltštině, kde braga bylo tuším něco jako bahniště.. v souvislosti s náplavami kolem Vltavy pořád o dost uvěřitelnější.🙂

Co se týče mých tvrzení. Primitivními platidly se zabývám několik desítek let a publikoval jsem o nich i v odborném tisku. Původem jména našeho hlavního města Prahy se zabývám přibližně 15 let. Informace nehledám na internetu, ale v archivech a vědeckých knihovnách. Publikuji také v odborném tisku a dříve jsem občas přednášel pro ČNS a SNS.
Ale jsem zde anonymně pod nickem a nemusí mi to nikdo věřit. Pokud má někdo koho zajímá historie můžu o tom napsat více.
Co se týče Vikingů není moje tvrzení žádnou senzací v určité historické době sloužili jako osobní garda u téměř všech panovnických dvorů v Evropě a nejen v Evropě, ale i v severní Africe.
Byli prostě nejlepšími osobními strážci a panovnická elita se o svůj život bála. Viking se měl u dvora dobře a na smrti panovníka neměl většinou zájem, na rozdíl od místních ozbrojenců.
Adalbert
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.