Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení papírových platidel, bankovek » Prosím o ocenění dědovy sbírky

Vykupminci.cz
Numisargo

Prosím o ocenění dědovy sbírky

Moderátoři: acme2000, smith, Šenfi.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím, děda mě pověřil úkolem vyfotografovat a nechat "někde" ohodnotit jeho sbírku. Je relativně velká, ačkoliv myslím, že proti některým z vás je malinká. :]

Bankovky jsme nevyfotili všechny, jelikož se mi vybily baterky v digitálu. Za 14 dní bych je případně dodal. Děda říkal, že ve sbírce by mohly být i docela vzácné kusy, ale v notafiliích se nevyznám, takže bych to rád přenechal vám, zkušenějším.

Album naleznete zde: http://uk1.rajce.idnes.cz/Bankovky/
Pokud byste chtěli některou fotku ve vyšším rozlišení, napište mi třeba na ICQ (v profilu). Fotky nejsou foceny zezadu, protože by to bylo opravdu kvantum fotek, pokud tedy nějakou bankovku chcete detailněji nebo i zezadu, není to problém, ale bylo by to opět v horizontu dvou týdnů.

Pokud by měl někdo zájem, byl bych ochoten nějaké ty bankovky odprodat, jinak asi půjdou na Aukro - to však záleží na dědovi, já jsem pouze zprostředkovatel. ;)

Předem děkuji,
U_K
Registrovaný uživatel
Nechci dávat nějaké přesné odhady, ale obecně je to zhruba takto: čím lepší stav bankovky, tím vyšší cena, resp. je nějaká řekněme "základní" cena pro stav N (=UNC), tj. naprosto nová nepoužitá bankovka "jako z tiskárny", a tato cena klesá s každým přehybem, fleky, poškozením apod. Často přitom klesá velmi rychle, takže se stává, že bankovka s jedním přehybem stojí třeba dvě třetiny nebo i polovinu (častokrát i méně) toho, co bankovka ve stavu N. Dále většinou platí, že bankovka s perforací (vyděrované nápisy SPECIMEN, NEPLATNÉ) stojí (i o dva) řády méně než bankovka stejného stavu bez perforace.

Já osobně můžu mluvit jen za Československo. Ceny těchto bankovek v tomto stavu je nejlepší hledat na Aukru. Sledoval bych chvíli aukce bankovek v podobných stavech. Cena bohužel nebude až na vyjímky příliš vysoká. Většinou půjde maximálně o jednotky stokorun, někdy i méně. Kolegové mně určitě doplní, případně opraví.
Registrovaný uživatel
Zaujmout by mohla 1000/1932 a 500/1929 (kvůli sérii, tam hraje roli čárka nad písmenem A ve slově MÁJA). Ale stavy jsou dosti špatné.
Registrovaný uživatel
O stavech bankovek, perforovanosti jsem již něco četl a vím, že stav je laicky řečeno "ubohý" - bohužel.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, hodnota, určení papírových platidel, bankovek » Prosím o ocenění dědovy sbírky

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1