Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Faleristika » prosím o určení

Vykupminci.cz
Numisargo

prosím o určení

Moderátoři: Altmann, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
doslo Vam to?
Registrovaný uživatel
paja kv napsal
Jinak zatím ale všem děkuji.... opravdovou hodnotu pamětního odznaku jsem se ale stejně nedozvěděl. Nemáte někdo nápad, kam se ještě obrátit? Děkuji...


A jakou "opravdovou hodnotu" byste chtel vedet? Toto nejsou brambory.. U techto vzacnejsich odznaku vyskytujicich se na trhu naprosto sporadicky je hodnota dana ciste zajmem sberatelu, a jedine voditko jak urcit pribliznou cenu je vychazet z predeslych (co mozna nejcerstvejsich) aukci/prodeju. Pokud se pred 2 lety stejny kus (kompletni, ve stejnem stavu jako ten Vas) prodal v nejake aukci za tolik a tolik, tak +/- z teto ceny vychazejte i dnes..

Vice informaci kolem tohoto odznaku nez ty ktere jsou uvedeny na valka.cz myslim taky momentalne neziskate. Tento web je velice znamy a chodi tam mnoho ruznych sberatelu, historiku a lidi zajimajici se o Csl. valecnou historii. Ostatne o mnohych pod. pametnich odznacich se toho dosud mnoho nevi..
http://forum.valka.cz/viewtopic.php/t/110684
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Mezi zajímavé odznaky , o kterých toho mnoho nevíme , řadíme především pamětní odznak 3 . pěšího pluku ve Francii 1940 .

Po zahájení německé ofenzivy na Sommě ve směru na Paříž ( 5 . 6 . 1940 ) byl z čs . vojska bojeschopný 1 . a 2 . pěší pluk nasazen na frontu .

3 . pěší pluk , který byl vytvořen převážně z mobilizovaných a nevycvičených Slováků rozpuštěn .

Tento odznak tedy byl ražen ve Francii , ale až koncem roku 1945 ( 1946 ? ) tedy v době , kdy i ve Francii bylo nutno prokázat angažovanost v boji proti okupantům . Bývalí vojáci 3 . pěšího pluku , kteří se po svém rozpuštění vrátili domů si na památku své krátké „ válečné „ činnosti založili odznak ( viz obrázek ) .

V našich podmínkách je odznak mimořádně vzácný , objevuje se však ve Francii a zde je mnohdy i špatně vydávám za odznak čs. partyzánu ve Francii .

Francouzský falerista Gerd Gerdil mi potvrdil , že o odznaku se ve Francii „ něco „ ví , ale výrobce , rok udělení a další podrobnosti nezjistil.

Poznámka :
Tento odznak byl v roce 2009 prodáván na Aukru .
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Shrnuti: Csl. vojaci si proste jeste ve Francii (pred odchodem do CSR) nechali neoficialne na pamatku u nejake FR firmy vyrobit tyto pametni odznaky.
Kdo k tomu dal podnet, v jakem presne mnozstvi a jaka firma je vyrobila se dodnes presne nevi.. Tot vse.


http://vojenstvi.cz/vasedotazy_120.htm
(dotaz č. 1787)

1787. Obracím se na Vás s prosbou o možných informacích k „třetímu pěšímu pluku“, který byl údajně založen v roce 1940 ve Francii. Pravděpodobně nezasáhl do bojových operací, pro nedostatek mužstva. Na památku jeho vzniku byl vyroben pamětní odznak 3. p.pluku. Tento odznak vlastním, ale zajímala by mě historie uvedeného pluku a další možné informace kolem něj. (odpovídá Pavel Šrámek)

Dne 6.1.1940 nařídila československá vojenská správa ve Francii organizaci pěší divize o třech pěších plucích (číslo 1, 2 a 3) a jednom dělostřeleckém pluku. Protože se však nepodařilo získat příslušné množství odvedenců, bylo v dubnu 1940 rozhodnuto redukovat divizní pěchotu na dva pěší pluky (číslo 1 a 2). Pěší pluk 3 byl ponechán jako rámcový a část mužů předal pěšímu pluku 1 a dělostřeleckému pluku. Při další reorganizaci v květnu 1940 bylo rozhodnuto ponechat z pěšího pluku 3 pouze velitelsko-organizační kádr a všechny ostatní vojáky použít na doplnění stávajících jednotek. Po vypuknutí války zůstal pěší pluk 3 v týlu, ustoupil spolu s dalšími částmi československé pěší divize na jih Francie, odkud 23.6.1940 odplul přes Gibraltar do Velké Británie. Další podrobnosti (např. organizaci nebo personální složení) naleznete v knize Gustava Svobody „1. Československá divize ve Francii (1939-1940)“ z roku 2010.
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
« Poslední úpravu provedl(a) elle v 26. 1. 2012, 8:09. »
Registrovaný uživatel
elle děkuji a vyčerpávající....
Registrovaný uživatel
ja se domnivam, ze odznak 3pp je anglicke vyroby a jsem si temer jist, ze to delal (jake je u nasich pametnich ww2 odznaku obvykle) W H Miller.

odznak ma pripinani typicke pro britske vojenske odznaky;
vim o jednom kusu, o kterem se vi, po kom je -- byl to jeden z clenu onoho "pripravneho/organizacniho tymu", nebo jak to nazvat, 3. pesiho pluku. To, ze odznaku pro 3. pluk je radove mene, nez napr. odznaku pro 2. pesi pluk, je celkem pochopitelne, protoze 3.pp. existoval opravdu jen v "papirove" fazi a clenu bylo velmi malo (a jeste mene tech, kteri evakuovali do Britanie).

daleko zajimavejsi otazka je, proc neexistuje i odznak pro 1. pesi pluk. znak tohoto pluku je znamy (napr. z vanocnich prani), nicmene odznak dosud nikdy nikdo nevidel.

at je to jak chce, ani k relativne beznym odznakum od Millera neexistuje zadna dokumentace, firma skoncila v 60. letech, a i kdyz v Britanii je par lidi, kteri se historii firmy zabyvaji pomerne podrobne, o csl. odznacich toho moc nevi, protoze to pro ne je jen okrajova zalezitost. WH Miller mel na svedomi tisice moznych i nemoznych odznaku, kvalitou vyroby (zejmena smaltu) dodnes tezce prekonatelny. bohuzel vyroba kvality neco stoji, takze firma neustala nastup pryskyric a levnych nahrazek smaltu.

u nas na VHU se da snad dohledat matrika a par informaci k dalsim odznakum od Millera -- pametni odznak SPO a pametni odznak "na odchodnou" pro prislusniky csl. armady v Anglii, kteri byli z armady vyrazeni, jelikoz je bylo potreba jinde (napr. zbrojovaci v Newcastlu ci nasi hornici, co posilili tezbu ve Walesu). o ostatnich pametnich odznacich se zatim moc oficialnich zaznamu v archivech dohledat nepodarilo.
Registrovaný uživatel
scott napsal
u nas na VHU se da snad dohledat ....

mala poznamka: tim "u nas" myslim v "u nas v CR" - ja osobne nemam s VHU nic spolecneho...
Registrovaný uživatel
scott: Zajimavy..
Myslim ze by tento odznak stacilo porovnat s podobnymi 100% Millerovymi odznaky +/- z te doby, a hned by bylo jasny, jak je velka pravdepodobnost, ze je jeho tvurcem opravdu Miller, ci ne..
Na druhou stranu se mi zda dost nepravdepodobny, ze by si toho dosud nikdo nevsiml..
Mas nejakou fotku odznaku od Millera kterej je napadne podobnej tomuto odznaku?
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
elle napsal
Mas nejakou fotku odznaku od Millera kterej je napadne podobnej tomuto odznaku?

podobny v cem? v provedeni a smaltu napr? bambilion.
ve tvaru? to zrejme dost tezko, paveza neni uplne standardni britsky ci francouzsky tvar.

miller delal vselicos, nejenom odznaky, aj hrnky, sosky, ceny do soutezi, upominkovy blbosti vseho druhu. kdyz uz sme u nasich odznaku, tak
http://aukro.cz/odznak-cs-armada-anglie-48x32mm-original-i2176053627.html

je taky od Millera, i kdyz vypada provedenim i zapinanim jinak, nez ostatni csl. pametni odznaky.

ze pripinani toho 3.pluku vypada vic jak anglicky spis, jak francouzsky, je celkem zrejmy.

nerikam, ze to 100% delal Miller, ale imho kdyz delal v podstate vsechny nase pametni odznaky (krome pilotnich), tak proc ne tenhle? prijde mi daleko pravdepodobnejsi verze, ze se v anglii spolu s 2. plukem a odstatnima udelala i mala serie pro dustojniky, co meli ve Francii na starost pripravu 3. pluku, nez ze si po valce nejakej slovenskej hornik nechal narychlo delat odbojovej odznak, navic takhle kvalitni a nakladnej (nerikam, ze peknej, protoze me se moc nelibi).

samozrejme plati, jak sem napsal uz driv, ze je to moje domneka, patent na rozum si rozhodne nedelam. pravda je, ze techle odznaku opravdu moc neni, a vi se o nich v podstate jenom to, ze existuji.
Registrovaný uživatel
No tys psal:
ja se domnivam, ze odznak 3pp je anglicke vyroby a jsem si temer jist, ze to delal (jake je u nasich pametnich ww2 odznaku obvykle) W H Miller.
..tak se ptam proc si to myslis. To ze Miller delal spoustu jinejch odznaku jeste prece neni dukaz ze musel delat i tenhle.
Jako ruznejch soukromejch firem a minifirmicek ktery vyrabely odznaky bylo pred valkou i behem valky v Evrope tisice.. jen v Praze desitky.. Ani skutecnost ze ma odznak pripinani anglickyho vzoru nemuze bejt dukaz ze byl vyrobenej v Anglii (ve Francii se delalo pripinani jaky?). Vyrobce odznaku udela pripinani takovy, jaky si zadavatel rekne/objedna.. Navic se tyto odznaky vyskytujou prakticky pouze u nas a ve Francii, takze i tahle skutecnost mluvi spis pro nejakyho FR vyrobce. Vojaci mohli, treba jen par tydnu pred odjezdem do CSR, navstivit nejakyho malyho, lokalniho FR vyrobce odznacku (firmicka s 5ti zamestnanci) objednali si urcity maly mnozstvi odznaku, a ten jim je podle prani vyrobil.. I podle celkovyho zpracovani bych to osobne tipnul spis na nejakyho mensiho vyrobce.

podobny v cem? v provedeni a smaltu napr? bambilion.
ve tvaru? to zrejme dost tezko, paveza neni uplne standardni britsky ci francouzsky tvar.


Presne tak - voditkem by bylo napr. zcela totoznej tvar, stejna nebo podobna stylizace lva nebo pismen, totozny barvy + totozna uprava zadniho pripinani,.. (stejny jako maji i jiny napr. 100% Millerovi odznaky z ty doby).
Kazdej vyrobce ma nejaky svoje markanty, svuj styl,..
Prave podle tehle indicii se v posl. desetiletich napr. podarilo odhalit desitky dosud neidentifikovatelnych vyrobcu ruznejch opaskovejch prezek, medaili a odznaku..

http://aukro.cz/odznak-cs-armada-anglie-48x32mm-original-i2176053627.html

podoba zadna ;-)
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
« Poslední úpravu provedl(a) elle v 5. 3. 2012, 9:31. »
Registrovaný uživatel
turtleoverhead napsal
Dento napsal
...a prespevky je nutne davat k cemu koliv, ...

Jen se nedej, už se těším až Tvoje příspěvky vyjdou knižně :mrgreen: ;)

a ja uz mam pro Tebe vydavatele.... :mrgreen:
Registrovaný uživatel
elle napsal
No tys psal:
ja se domnivam, ze odznak 3pp je anglicke vyroby a jsem si temer jist, ze to delal (jake je u nasich pametnich ww2 odznaku obvykle) W H Miller.
..tak se ptam proc si to myslis. To ze Miller delal spoustu jinejch odznaku jeste prece neni dukaz ze musel delat i tenhle.

nejpravdepodobnejsi reseni byvaji vetsinou spravna. dokud se neobjevi nova informace, tak se mi jevi pravdepodobnejsi, ze odznak byl vyroben v ramci jedne zakazky s ostatnimi.

elle napsal
Vojaci mohli, treba jen par tydnu pred odjezdem do CSR, navstivit nejakyho malyho, lokalniho FR vyrobce...

ale kteri vojaci? z obrnene brigady? a proc jako? 3pp meli tvorit mobilizovani francouzsti slovaci, coz se ale nikdy nestalo; a jestli se nejakej slovak prihlasil do brigady po invazi, proc by si nechal delat pametni odznak na neexistujici pluk ze 40. roku? => jedinej, kdo by si mohl nechat udelat nejakou pamatku na 3. pluk, je pripravnej stab. a ti by si to nechali udelat jeste v anglii, ve stejne dobe jako 2.pp, etc.

elle napsal
I podle celkovyho zpracovani bych to osobne tipnul spis na nejakyho mensiho vyrobce.

nejaky konkretni markant? rad se necham poucit, zas tak moc se v tom nevyznam.


elle napsal
Navic se tyto odznaky vyskytujou prakticky pouze u nas a ve Francii, takze i tahle skutecnost mluvi spis pro nejakyho FR vyrobce.

ano, tak to napsal pan Sedlak na valka.cz. jenze ja jsem svuj 3pp koupil ve vetesnictvi v Yorku a vim o dalsim, co se prodaval z Anglie. dal vim o 3-4ks u nas v CZ a pak jsem se v prispevku pana Sedlaka (altmann1) na valka.cz docetl, ze "se o nich vi" ve Francii.

elle napsal
.. (stejny jako maji i jiny napr. 100% Millerovy odznaky z ty doby)...
http://aukro.cz/odznak-cs-armada-anglie-48x32mm-original-i2176053627.html -- podoba zadna ;-)

presne tak, podoba zadna, a presto to vyrabel WHM. zde je krabicka na tento odznak (moc jich dneska asi nebude, ale jednu sem rano nasel v policce).

Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem
Obrázek vložený uživatelem

jestli je to WHM nebo treba pistora, asi tezko rozhodneme bez dalsich fakt. bohuzel archiv whm, stejne jako firma, je zmizelej, o pametnich odznacich na VHU toho clovek moc nedohleda, a do Francie kontakty nemam.
Registrovaný uživatel
No tak ja vychazel z toho, ze je informace o masovejsim vyskytu tehle odznaku ve Francii pravdiva.
Jestli to je jen nejakej blabol nedovedu posoudit. Ja CSL odznaky osobne nijak moc nesbiram a detaily z historie 3pp taky nijak extra neznam..
Ja jen psal, ze k dokazani toho zda tento odznak opravdu vyrobil Miller, by bylo zapotrebi najit nejakej dalsi exemplar podobnyho odznaku z ty doby, kterej by byl 100% od Millera, a kterej by byl tomuto 3pp aspon v urcitejch markantech podobnej.
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
On pan Sedlák má spoustu takových "historek starých zbrojnošů", které nejdou nikterak dokázat a když máte pochyby, tak se většinou velice rychle urazí. Takže bych to s tím výskytem ve Francii nepovažoval za bernou minci.
Registrovaný uživatel
ondras napsal
On pan Sedlák má spoustu takových "historek starých zbrojnošů", které nejdou nikterak dokázat a když máte pochyby, tak se většinou velice rychle urazí. Takže bych to s tím výskytem ve Francii nepovažoval za bernou minci.


pan Sedlak je ten posledni, do kteryho bych se navazel. On se opravdu dozvedel o 3pp od nejakeho francouzskeho kolegy uz par desitek let zpet.bohuzel,podle dnesniho mailu onen Francouz uz zemrel, takze tahle stopa je vychladla.

Nicmene z jineho zdroje (od sberatele WHM odznaku) WHM v letech 1942 - zhruba 1950 smaltaky temer nevyrabel, protoze jednoduse nebylo z ceho. docela by me zajimalo, jestli francouzske firmy na to v tesne povalecne dobe material mely.

zajimavej je font toho napisu. prijde mi to trochu jako variace na McIntoshe.
Registrovaný uživatel
No co ja vim, tak napr. jen v USA kolujou spousty ruznejch csl. odznaku, medajli, uniforem.. uz od 50 let..
Pokud se zaplatilo, tak se kvalitni material vzdycky nekde nasel.. i za valky ;-)
Jde spis o to, jestli neni FR stopa falesna..
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Registrovaný uživatel
Anglie primo sousedi s Francii (pres more). To ze od sebe mozna odkoukali (dosud odkoukavaj) spoustu veci je normalni ;-)
_______________
elle34 (zavináč) upcmail.cz
Moderátor
Přátelé, já jsem ten starý zbrojnoš co se dle jednoho pána urazí. Napsal jsem co jsem věděl, co mi zjistil kolega z Paříže. .3 pluk opravdu měl být z mobilizovaných Čechoslováků, ale ve Francii to bylo většinou ze Slováků a ti prostě říkali, My máme samostatrný stát tak nám dejte pokoj. Nikdo jste nezvážil to co jsem psal, že po válce měli prokázat svoji loajalitu k Francii i ČSR. Údejně je ten odznak ražený po roce 1945 ve Francii. Já nikomu své názory nevnucuji, sami si musíte udělat názor. Pokud by byl odznak známý, tak proč se nacházejí poředevším v cizině? Ono pane Ondraši je lehké někoho rychle odsoudit, a a nic nového neříkat. Měl jsem přítele ve Francii a ten mi toto potvrdil. Neníí tam firma a i to je zarážející. Tak nevím, sami si udělejte názor na odznak i na starého zbrojnoše sami.
Moderátor
http://forum.sfs.sk/viewtopic.php?f=125&t=742&p=3729#p3729

Dovolil jsem se vrátit k odznaku, který zde byl probírán. Prověřil jsem znova své zdoje a upřesnění vložil na stránky SFS.K cenové relaci není možno říci jeho cenu, jednou to může být 5000Kč, ale na jiné aukci 15000Kč. Jinak přivítám každou odpověd, Váš starý zbrojnoš. Alt.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: < 1 2

Sběratel.com » Faleristika » prosím o určení

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1