Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » Prototypy euro pro ČR, Slovensko

Vykupminci.cz
Numisargo

Prototypy euro pro ČR, Slovensko

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím podruhé dnes večer.

Narazil jsme na Aukru a v inzercích na prototypy slovenských a českých euro, které vycházely od roku 2004. Odkud vůbec pocházejí a jaká je jejich hodnota? Dává se za ně docela velké sumy, a tak mně docela vrtá hlavou o co jde a proč.

Libor
Moderátor
Domnivam se, ze jde o tzv. Euro PROBE, bezcenne napodobeniny vydavane mimo nase uzemi a bez souhlasu CNB. Existuje nekolik soukromych firem v zahranici, ktere si je razi na kseft. Pokud se pletu (ceske mince nejsou moje domena, spis eura), kolegove me jiste opravi.

Prehled techto razeb Euro PROBE najdete na strance
http://ret001qm.eresmas.net/eu-ingle.htm
Je jich ohromne mnozstvi
Moderátor
Ted to vidim na Aukru - je to vydane firmou INA, tedy bezcenne zetony, jak jsem uvedl.
Registrovaný uživatel
jojo...ono Libor tu ma tieto otazky v dvoch temach ...ale zhrnul si to najlepsie ;)
_______________
... Som tu deň a noc ...
Historické pohľadnice, dobové dokumenty a predmety z mesta Sereď
http://sered-city.blogspot.com
Moderátor
O cene ci necene takovych razeb by se asi dalo diskutovat......... nicmene i na takoveto razby je katalog pod nazvem "Unusual World Coins" stejne jako ostatni World Coins katalogy i tento vydava Krause Publ.


numismat napsal
Ted to vidim na Aukru - je to vydane firmou INA, tedy bezcenne zetony, jak jsem uvedl.
Moderátor
Tomako: Ten katalog by byl jiste zajimavy, s cenou Euro PROBE jsem to myslel tak, ze tyto razby nemaji cenu pro sberatele pravych euro minci, snad jen pro doplneni sbirky urciteho statu. Systematicky sbirat tyhle euro zetony snad ani nejde, vzhledem k jejich mnozstvi.
Registrovaný uživatel
Omlouvám se za 2 vložení otázky, ale první (do Aukce) překlikem a tak jsem to hodil tady.
Registrovaný uživatel
Cena těch bimetalových v běžné kvalitě asi vysoká nebude, to je pravda. Dvě aukce, které jsem viděl, se dražily za 2500, ale cenu bych tipoval kolem 1000 Kč. Zato ty stříbrné sady jsou asi hodně hodnotné, vydražily se až skoro na 10000 a jsou v proof kvalitě a dost velké celé ze stříbra (tedy zřejmě, podle popisu aukcí) a s ražbou jen 200 kusů. Tedy cenu té stříbrné tipuji nad 5000 určitě. Kdyby někdo našel na internetu ceník, byl bych vděčen za vyjádření.

Libor
Moderátor
Prodejni ceny techto sad jsou spise v nekolika malo stovkach korun, viz napr. sada Lotyssko za 7.50 eura:
http://cgi.ebay.at/Latvija---Lettland---2004---EURO---Probe---SATZ_W0QQitemZ130187812525QQcmdZViewItem
Na kazde vetsi burze (v Praze na Sberateli) v teto cene dostanete sady desitek ruznych zemi vcetne Ceska, Slovenska, Vatikanu atd. Stribrne proof sady jsou pro me novinka, pokud na to sberatele naleti, urcite se jich objevi vic a ve vetsim nakladu. Z obchodniho hlediska ma razba techto sad logiku, prodej proof Ag sady prinese vetsi zisk nez sady v bezne kvalite z obecneho kovu.
Co je ale dulezite:
1. Nejde v zadnem pripade o mince
2. Numismaticka hodnota techto vytvoru je nulova
3. Tyto razby jsou vydavany pouze za ucelem klamani sberatelu a s tim spojeneho zisku, jsou tedy na urovni padelku, takze
ROZHODNE NEDOPORUCUJI KUPOVAT !!!
Registrovaný uživatel
No já mám trošku jiný názor. Ne každý má třeba možnost zakoupit zboží někde ze zahraničí za několik set a poštovné je také vysoké a ne každý asi zasílá do ČR. Osobních aukcí se neúčastním, ale našel jsem na www.numismatika.cz jeden seznam pořádaných aukcí a cena je 700 Kč, odkaz zde http://www.numismatika.cz/Nummus-Olomouc/Katalog38/38kat3201.htm. Cena je ale jistě tržní a dle dostupnosti, takže možná i výše, v budoucnu níže. Když tyto sady jsou v různých zemích nabízené pro jiné státy, tak jejich cena je malá, ale když se dostane do konkrétního státu, tak zájem a tedy i cena roste. Jinak k těm stříbrným - žádné info jsem nenašel:( Ale myslím si, že hodnota je už kvůli stříbru docela vysoká a taky , protože náklad je 200 sad. Když se třeba několik dostane k nám, tak to může být pro sběratele rarita a v budoucnu i hodnotné, ne? No nevím, je to první věc, co je vydávaná v zahraničí a u nás se neprodává. Teď by mě docela zajímalo, co je INA a za jakým účelem tedy vyrábí mince, resp. medaile (pravda, že mincemi je asi nelze nazývat).
Moderátor
INA je soukroma firma v Anglii, ktera tyhle podvrhy vyrabi ve velkem a vali to na trh, je to pro ne jen kseft.
Myslim, ze INA je zkratka International Numismatics Assotiation, ale to je zase jen matouci jmeno, je to jako bych si zalozil Mezinarodni numismatickou spolecnost, s.r.o. a zacal tady razit napodobeniny treba americkych minci nebo nejake fantazijni razby, jako jsou napodobeniny minci radu maltezskych rytiru. Podle mych informaci meli zajem o razbu v Jablonci, ale tam to odmitli z pochopitelnych duvodu - nechteli s temito praktikami byt spojovani. Dansky stat se snad s nimi i soudi. Sberatele euro minci jsou z techto razeb vesmes znechuceni, kupuji je vetsinou neznali zacatecnici a casto je pak zase prodavaji, kdyz zjisti, o co jde,
jak si nekdy muzete vsimnout i na Aukru. I z tohoto hlediska je zde mnoho spolecneho s padelky, kupujici je maten a klaman. Cena stribra je asi 9 Kc/ gram, pokud ma sada cca 100 g, je to necely tisic korun, zadnou jinou hodnotu to opravdu nema.
Moderátor
A pokud jde o aukce soukromych firem, jako Nummus a jine, prodavaji nejenom tyto razby, ale v jejich aukcich muzete koupit i padelky. Sice mate pravo reklamace, ale predevsim musite padelek poznat (a tedy o nich vedet vice nez poradatel aukce, kteremu rukama take prosly). Prodej v takoveto "velke" aukci tedy nezarucuje originalitu mince nebo legitimitu "euro probe".
Registrovaný uživatel
INA neznám, ale asi s Váma souhlasím a máte pravdu, může to tak být.
Moderátor
Jen v teto jedine aukci Nummus Olomouc se podivejte napr. na polozky 2,2407,3127!!!,3314,3667,3672,3754, 3944-3989 (u 3986 uvedena hmotnost 21.25 g u 1 oz!!! - hmotnost typicka pro padelky!!!) - same kopie, pozdejsi razby atd.
Moderátor
Libor: opravdu mi verit muzete. Lepsi si nejdriv neco zjistit a nekterym nakupum se vyhnout nez nakoupit a pak zkoumat, o co jde. Zvlast kdyz uz to nekdo prozkoumal za nas.
Registrovaný uživatel
To jsem ani nevěděl. K mému příspěvku #10: zájem o tyto ražby je i v dalších zemích, např. na polském Allegru se prodává za podobné ceny:
http://www.allegro.pl/item282059879__jan_pawel_ii_polskie_euro_2004_srebro_600szt_.html#photo
Taky začínám mít o těchto sadách negativní mínění, všechny jsou stejné, jen je vybrán motiv určité země.
Moderátor
Tohle uz je zcela nepodstatne, ale udajne vydano jen 200 sad (prodavana ma cislo 206),
z toho "certifikatu" to spis vypada na 3000.
http://www.aukro.cz/item296796019_sberatelska_rarita_sada_euro_slovensko_2004.html
Moderátor
Libor: prijedte v zari na vystavu Sberatel, tam jich uvidite na jednom stole 50 nebo 60, kazdou jinou, po 500 Kc, ze vsech zemi Evropy a sirokeho okoli plus Sardinie a podobne ostrovy, a taky byvale evropske kolonie,
pak se vasem negativnim mineni myslim definitivne utvrdite.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Ocenění, určení a identifikace mincí » Prototypy euro pro ČR, Slovensko

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1