Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antikvariát » Restaurování vazby a papíru

Vykupminci.cz
Numisargo

Restaurování vazby a papíru

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Ahoj a dobrý den,
chtěl bych si splnit letitý sen a naučit se (alespoň základy) dolévání papíru a opravu historické vazby. Jsem z Prahy a na plný úvazek v práci, takže mám relativní volno jen po večerech a o víkendu. Našel jsem sice vyšší odbornou na Praze 1, jenže ta má bohužel jen denní studium. Věděl byste někdo o nějakém studiu dálkovém nebo alespoň kurzech?
Díky Payya
Registrovaný uživatel
Tak to je chvályhodný úmysl :-), ale nevím. Vzhledem k tomu, že v úvahu pak připadá nejspíš jen fakulta restaurování v Litomyšli, a tam nic takového (zvlášť v současné době) nepořádají, tak asi zbývá jen se obrátit na někoho soukromě. (V té Litomyšli měli kdysi jednodenní workshop i s doléváním papíru).
Registrovaný uživatel
jj. tu Litomyšl jsem viděl a trochu mě absence kurzů zamrzela. Zkusím napsat na tu Hellichovku - a uvidím :-)
Registrovaný uživatel
Tak to klobouk dolů - coby laikovi mně ta práce s papírem příjde skoro jako nějaká alchymie. Ne, že bych něco netušil o postupech samotných, teoreticky to funguje skvěle, ale fyzicky bych si na to netroufl ani náhodou. Však jste taky určitě někdy viděl fotky "před a po".

Tím chci říct jestli je vůbec možné to řešit nějakým víkendovým kurzem (nebo samozřejmě i vícevíkendovým) či dálkovým studiem. Tohle bude spíš dost o praxi a je potřeba si to tam vyloženě "vysedět" pod průběžným dohledem někoho zkušeného...

Jinak si vzpomínám, že nějaké kurzy kdysi dělali na univerzitě v Pardubicích (myslím :roll:
Registrovaný uživatel
Myslím , že na YOUTUBE se toho dá dost zhlédnout .Dolévání by nemělo být zas takový problém /teoreticky –nemám s ním žádné zkušenost :- ) / .Dnes se dá ve výtvarných potřebách koupit naprosto neutrální papír ze kterého si můžete pomocí tyčového mixéru a vody připravit roztok papírové hmoty na dolití, chce jen vyzkoušet, jak dlouho mixovat aby materiál odpovídal hrubostí opravovaným listům a nastudovat ,co přidat navíc , aby se materiály znovu po vysušení spojily. Kdysi jsme na škole odlévali z papírové hmoty kterou jsme vyráběli z novin a jakéhokoliv dostupného papíru papírové mísy pomocí sádrových forem , myslím , že jsme přidávali do roztoku drťě trochu lepidla herkula a hmotu ještě barvili .A výsledky byly moc zajímavé .Ale mísy jsou samozřejmě něco jiného , už tloušťkou kolem centimetru . Tak ať se vám to podaří :- )
https://www.youtube.com/watch?v=JxAHBoylOHQ
https://www.youtube.com/watch?v=ZupVQFrYZnY
https://www.youtube.com/watch?v=mE2VWojDb1g
Registrovaný uživatel
No...nevím jestli je zrovna tohle ideální cesta...
Registrovaný uživatel
Internetové samo-učení pokládám jen jako konečné řešení - moje sbírka by mohla plakat :-)
Registrovaný uživatel
Co máte zajímavého?
_______________
Registrovaný uživatel
Není-li jiná možnost , člověk si musí pomoci sám.Učení pomocí internetu jako začátek mu pomůže ujistit sebe sama , zda je to ta věc , která ho bude opravdu dlouhodobě bavit a zajímat... A bude-li ,správný učitel nebo škola se časem jistě objeví.Samozřejmě se nepředpokládá , že do měsíce začne opravovat barokní tisky ... :D
Moderátor
Třeba je nadané! :P
Registrovaný uživatel
Nevím, jestli zrovna pro to zmiňované dolévání papíru není potřeba nějaký vakuový stůl nebo nějaké podobné zařízení, jaké je vidět na tom prvním videu. To si asi člověk domů hnedtak nepořídí.
Registrovaný uživatel
A jinak se připojuju k otázce od P-F: co máte ve sbírce za zajímavé knihy? (I když na to je jím založené téma Chlubírna :-)
Registrovaný uživatel
Jirkasz a co máte nové vy? 😉
_______________
Registrovaný uživatel
Rozhodně nic tak zajímavého, jako je ten 500 let starý český herbář, k čemuž teda hodně dodatečně gratuluju ;-)
Ale sáhl jsem po Svatováclavské Bibli, která se nedávno objevila na pár dní na Aukru, aniž by moc vzbudila zájem. Opravdu pěkná kniha, 2 díly, v pěkné převazbě snad kolem 1800.
Ale třeba tohle https://aukro.cz/kniha-z-r-1616-kozeny-a-dreveny-obal-artefakt-prosly-valkama-histo-6999568451
by si podle mě zasloužilo možná už opravdu do koše, a přitom se to prodalo za slušnou cenu (samozřejmě za to až tak nemůže prodávající)
Registrovaný uživatel
Ten herbář mám 2x, bohužel ten druhý je v horším stavu, ale jako investice se za nějaký pátek vyplatí.
_______________

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Antikvariát » Restaurování vazby a papíru

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1