Zdravím všetkých.
Mám veľa práce, tak sa zapájam do diskusie až teraz. Tému SR bankoviek série Z som istého času načal ja. Bol som aj vysmiaty niektorými členmi tohto fóra, iných to zaujalo. Po určitej dobe prišiel Tráva a napísal, že po diskusii z jedným členom num. spoločnosti mu bola potvrdená existencia týchto bankoviek.
A to v počte 3 ks 5000 Sk a 1 ks 200 Sk. Netvrdím, že sú to presné údaje.
Ja som tieto bankovky videl osobne mínus 2 roky. Bolo to chvíľu po zavedení eura. Predával ich pán na Vajnorskej. Mal ich spolu z anulátmi SR bankoviek rôznych nominálov, no hlavne 1000 Sk rôzne ročníky. K cene sa nebudem vyjadrovať. Ale zrejme mal k tomu prístup a "starý" zberatelia a predajcovia ho poznali všetci.
To, čo píše fidži nemá akosi hlavu a pätu. Riadky textu si navzájom odporujú. (môj názor)😉
Keď som sa pýtal na pôvod týchto bankoviek, bola mi povedaná táto verzia.
Tieto bankovky vznikli tiskovou skúškou a to v počte jedného archu z nominálu 200 a 5000. Obe ročník 1995. Keďže sa tieto dva nominály dávali do obehu. Niekto šikovný - možno dotyčný, možno objednávka - vyrezal z archu tieto kusy a ostatné dal na likvidáciu, avšak doplnil ich 3 bežnými 5000 Sk a 1 200 Sk, aby sedeli počty. Berie to stroj, ten série nerozlišuje, iba počet ks.
Tieto Z ká si potom zobral domov a ....
Aj by som tomu veril, akurát mi nesedí stav UNC.
Keby ich vložil do peňaženky, boli by preložené. Ak ich bral po dohode z vrátnikom.. Tomu sa verí ešte ťažšie.
A ako píše Tráva, vysoké čísla bankoviek tiež vyzerajú podozrivo. Ibaže by boli tie Z-ká vyrobené počas tlače ostatných archov 5000 Sk a bolo tam vymenené iba písmeno. Ktoré tiež podľa Trávy nesedí. Tam by pomohlo vyjadrenie ľudí, čo pri tom niekedy robili. Či je vôbec možná takáto úprava počas tlače.
Takže je v tom pekný guláš. 🙄 😁 😲

vzhledem k tomu, jak je v těchto tiskárnách bankovek a jiných cenin zajištěna bezpečnost, pochubuji o možnosti výměny stylem výše uvedeným...
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Takže by se daly brát v potaz pouze 2 možnosti. Buď jich bude celý arch / nebo i více / , anebo se jedná o nějaký podvrh. Taky se mi to zdá divné, že by někdo při tisku bankovek v Německu měl u sebe na výměnu Slovenské bankovky. To přece všechno dělali němci předpokládám. A Ti po slovenských bankovkách v roce 1996 určitě netoužili a nenosili je po kapsách.

Ještě mě napadá jedna teorie, ale nechci se tím nikoho dotknout. Jen si vzpomínám, jak se prodávaly 20 Kč 1926 s 1 písmenem. I já jednu " získal ???" a mohu potvrdit, že ať ji zkoumám, jak chci, tak jsem nenašel žádné stopy po odstraněném písmenu, takže i toto lze, třeba zaměnit písmena až někde ???

Teoreticky bych zcela nevylučoval vyžádání nějakých vzorků vysokým úředníkem NBS na tiskárně(z nějakého důvodu před další dodávkou), poté na ústředí banky zcizené, protože nebyly evidované...

spíše než zaměnit písmeno je pravděpodobnější dotisknout na kus zcela bez číslovače...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.