Moderátoři: Šenfi, acme2000, smith

Profilový obrázek
Miciko

Uživatel

Zaregistrován:
25. 1. 2010

#21 19. 6. 2011, 18:21

Zdravím všetkých.

Mám veľa práce, tak sa zapájam do diskusie až teraz. Tému SR bankoviek série Z som istého času načal ja. Bol som aj vysmiaty niektorými členmi tohto fóra, iných to zaujalo. Po určitej dobe prišiel Tráva a napísal, že po diskusii z jedným členom num. spoločnosti mu bola potvrdená existencia týchto bankoviek.

A to v počte 3 ks 5000 Sk a 1 ks 200 Sk. Netvrdím, že sú to presné údaje.

Ja som tieto bankovky videl osobne mínus 2 roky. Bolo to chvíľu po zavedení eura. Predával ich pán na Vajnorskej. Mal ich spolu z anulátmi SR bankoviek rôznych nominálov, no hlavne 1000 Sk rôzne ročníky. K cene sa nebudem vyjadrovať. Ale zrejme mal k tomu prístup a "starý" zberatelia a predajcovia ho poznali všetci.

To, čo píše fidži nemá akosi hlavu a pätu. Riadky textu si navzájom odporujú. (môj názor)😉

Keď som sa pýtal na pôvod týchto bankoviek, bola mi povedaná táto verzia.

Tieto bankovky vznikli tiskovou skúškou a to v počte jedného archu z nominálu 200 a 5000. Obe ročník 1995. Keďže sa tieto dva nominály dávali do obehu. Niekto šikovný - možno dotyčný, možno objednávka - vyrezal z archu tieto kusy a ostatné dal na likvidáciu, avšak doplnil ich 3 bežnými 5000 Sk a 1 200 Sk, aby sedeli počty. Berie to stroj, ten série nerozlišuje, iba počet ks.
Tieto Z ká si potom zobral domov a ....

Aj by som tomu veril, akurát mi nesedí stav UNC.
Keby ich vložil do peňaženky, boli by preložené. Ak ich bral po dohode z vrátnikom.. Tomu sa verí ešte ťažšie.

A ako píše Tráva, vysoké čísla bankoviek tiež vyzerajú podozrivo. Ibaže by boli tie Z-ká vyrobené počas tlače ostatných archov 5000 Sk a bolo tam vymenené iba písmeno. Ktoré tiež podľa Trávy nesedí. Tam by pomohlo vyjadrenie ľudí, čo pri tom niekedy robili. Či je vôbec možná takáto úprava počas tlače.

Takže je v tom pekný guláš. 🙄 😁 😲

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#22 19. 6. 2011, 18:30

vzhledem k tomu, jak je v těchto tiskárnách bankovek a jiných cenin zajištěna bezpečnost, pochubuji o možnosti výměny stylem výše uvedeným...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#23 19. 6. 2011, 18:35

Takže by se daly brát v potaz pouze 2 možnosti. Buď jich bude celý arch / nebo i více / , anebo se jedná o nějaký podvrh. Taky se mi to zdá divné, že by někdo při tisku bankovek v Německu měl u sebe na výměnu Slovenské bankovky. To přece všechno dělali němci předpokládám. A Ti po slovenských bankovkách v roce 1996 určitě netoužili a nenosili je po kapsách.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#24 19. 6. 2011, 18:37

Anebo má pravdu Zetpe, že to byla řízená akce nějakým vysokým úředníkem, jestli je toto ale možné nevím.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#25 19. 6. 2011, 18:41

Ještě mě napadá jedna teorie, ale nechci se tím nikoho dotknout. Jen si vzpomínám, jak se prodávaly 20 Kč 1926 s 1 písmenem. I já jednu " získal ???" a mohu potvrdit, že ať ji zkoumám, jak chci, tak jsem nenašel žádné stopy po odstraněném písmenu, takže i toto lze, třeba zaměnit písmena až někde ???

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#26 19. 6. 2011, 18:43

Teoreticky bych zcela nevylučoval vyžádání nějakých vzorků vysokým úředníkem NBS na tiskárně(z nějakého důvodu před další dodávkou), poté na ústředí banky zcizené, protože nebyly evidované...

Profilový obrázek
Dracek

Uživatel

Zaregistrován:
6. 11. 2008

#27 19. 6. 2011, 18:44
Ještě mě napadá jedna teorie, ale nechci se tím nikoho dotknout. Jen si vzpomínám, jak se prodávaly 20 Kč 1926 s 1 písmenem. I já jednu " získal ???" a mohu potvrdit, že ať ji zkoumám, jak chci, tak jsem nenašel žádné stopy po odstraněném písmenu, takže i toto lze, třeba zaměnit písmena až někde ???

spíše než zaměnit písmeno je pravděpodobnější dotisknout na kus zcela bez číslovače...

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#28 19. 6. 2011, 18:47

To j zajímavá úvaha, to by mohlo vysvětlit rozdílnost písmen Z na těchto zobrazených bankovkách.

Profilový obrázek
trava

Uživatel

Zaregistrován:
24. 2. 2009

#29 19. 6. 2011, 18:52

Je tu málo příspěvků od kolegů ze Slovenska, to je škoda. Určitě se o těchto bankovách často bavili, či je dokonce viděli na vlastní oči. Anebo je všichni velcí Slovenští hráči mají a je jim to blbé se k tomu přiznat, když kupovali jedinečný kus ???

Profilový obrázek
numpszi

Moderátor

Zaregistrován:
16. 8. 2008

#30 19. 6. 2011, 19:06
spíše než zaměnit písmeno je pravděpodobnější dotisknout na kus zcela bez číslovače...

to nie je take jednoduche, na originalnej bankovke seriove pismeno+cisla su UV aktivne.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.