Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
vektor

Uživatel

Zaregistrován:
28. 8. 2010

#41 30. 5. 2015, 21:26
Paul napsal/a: Já jsem církvi vděčnej, přes všechno neřádstvo ktrerý ve jménu boha některý šmejdi dělali, tak její peníze a hlavně implementovanej fanatismus vojákům zajistil, že se dnes nemusím klanět před půlměsícem. uf Protože bez papeže a církve by tu byl dnes roztáhlej osman, fuj. ...

Půlmesíc nepotřebuje žádnou válku aby do 50 let v Evropě dominoval stara evropa ma velmi nizkou porodnost tak stačí islamu jen par desitek let počkat

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#42 30. 5. 2015, 21:27
netaraj voloda 16, uz tu bol jeden system, ktory chcel vyhladit vsetky nabozenstva.....a ako to dopadlo....

je jedno jestli se ti to líbí nebo ne, to co církev a náboženství dělá je již překonané.

btw, nepíšu, že chci "vyhladit" náboženství, lidi si k tomu musí dojít samy... jinak to neprojde a nebude fungovat. ano, dá se to násilím uspíšit, ale to není můj "styl"

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#43 30. 5. 2015, 21:30
Půlmesíc nepotřebuje žádnou válku aby do 50 let v Evropě dominoval stara evropa ma velmi nizkou porodnost tak stačí islamu jen par desitek let počkat
Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#44 30. 5. 2015, 21:52
je jedno jestli se ti to líbí nebo ne, to co církev a náboženství dělá je již překonané. btw, nepíšu, že chci "vyhladit" náboženství, lidi si k tomu musí dojít samy... jinak to neprojde a nebude fungovat. ano, dá se to násilím uspíšit, ale to není můj "styl"

fascinuje mě, že svůj názor považuješ za tzv. absolutní, věta "lidi si k tomu musí dojít samy". co když ty musíš dojít opačnou cestou? Nebo myslíš že ateismus je to správný pro lidi, protože si to myslíš ty?

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#45 30. 5. 2015, 21:59

ne, protože historie

Profilový obrázek
kmotr

Uživatel

Zaregistrován:
22. 9. 2014

#46 30. 5. 2015, 22:22

Jsem si tak vzpomněl. Jednou jsem se, jako mlaďoch a v té době ateista dostal do diskuze s věřícím. Řekl jsem mu ať mi dokáže, že Bůh existuje , že ho nikdo nikdy neviděl a ani já ne. On se zamyslel a zeptal se mne existuje Amerika ? Já říkám no samozřejmě !!! Dokaž mi to, když jsem tam nikdy nebyl a nemůžu se na vlastní oči přesvědčit. Je to možná blbý příklad a jen jsem si na to teď vzpomněl. Mějte se fajn, zítra jdu do práce, tak musím hodit chrupnu😃

Profilový obrázek
Voloda16

Uživatel

Zaregistrován:
17. 3. 2012

#47 30. 5. 2015, 22:26

jo, hodně blbý příklad. hodný Polívku🙂

Profilový obrázek
janpeter

Uživatel

Zaregistrován:
4. 5. 2012

#48 30. 5. 2015, 22:27

aj ja sa lucim s vami, rano idem do kostola, nemajte mi to za zle:)

Profilový obrázek
Renegatus Paul

Uživatel

Zaregistrován:
4. 7. 2010

#49 30. 5. 2015, 22:45
je jedno jestli se ti to líbí nebo ne, to co církev a náboženství dělá je již překonané. btw, nepíšu, že chci "vyhladit" náboženství, lidi si k tomu musí dojít samy... jinak to neprojde a nebude fungovat. ano, dá se to násilím uspíšit, ale to není můj "styl"

Násilím uspíšit aby lidé nevěřili v boha, to je opravdu myšlenka dne toto. To chtěli už komunisti a nacisti.

Profilový obrázek
Pavel_III

Moderátor

Zaregistrován:
12. 6. 2012

#50 31. 5. 2015, 04:16
Nebýt katolické církve, nemohlo by vůbec k procesům dojít, navíc je často posvěcovala (viz např. souhlas biskupa k mučení děkana Lautnera), takže prohlášení, že procesy byly v drtivé většině v režii světské moci je něco takového jako prohlásit, že většinu vězňů umlácených nebo zastřelených v koncentrácích měli na svědomí dozorci a ne Hitler. Na procesech iniciovaných inkvizicí si pochopitelně mastila kapsu i církev. Je pravda, že oni nikoho nezabíjeli, zcela v souladu se svou pokryteckou morálkou nechali světskou moc, aby si špinila ruce s popravami... Malleus Maleficarum schválila církev po třech letech od vzniku, není tedy pravda, že od něj církev dala hned od počátku ruce pryč. Postoj různých papežů a jiných významných církevních hodnostářů byl různý. Je pravda, že inkvizice se snažila vyhýbát výkladům z této knihy. Jinak doporučuju, pro rozvoj kritického myšlení a tréning rozpoznání demagogie je to výborná kniha. A také ukázka, jak zvrácená lidská mysl může být. Jinak ve Španělsku se moc neupalovaly čarodejnice, spíš kacíři, ale těm upáleným to asi ve výsledku mohlo být jedno.

Fikce - biskup možná dal souhlas s mučením Lautnera, ale tak dovedeme si asi představit na základě jakých podkladů. Zkrátka, falešné obvinění, falešné důkazy, falešní svědci a biskup neměl sílu se tím zabývat, navíc když musulmani stály za humny a ten Boblig se zdál docela nebezpečný.

Církev si na procesech příliš kapsu nenamastila. Někteří jednotlivci (a možná i některé konkrétní organizace) ano, ale jako celek vždycky spíš tratila.

Ve Španělsku byly celé procesy záležitostí především krále, o kacíře tam, až na pár výjimek, vůbec nešlo, šlo především, jaký div, o majetky, které připadly koruně a o likvidaci opozice. A ještě ke všemu, jak na potvoru, španělská inkvizice a procesy rozhodně nebyly takové jak jsou populisticky a ideově správně (ve smyslu rozvinutého marx-leninismu a konsumismu) vykládány. Žádné zástupy tisíců upálených se ve skutečnosti vůbec nekonaly, obětí bylo reálně až překvapivě málo, vzhledem k přetrvávající pověsti. Mnohem (násobně) víc bylo upálených v Němcích a tam jak na potvoru vedou tabulky protestanté a nikoliv katolíci. Ve velkém kacíře, a nejen je, taky upalovali předchůdci "bojovníků za svobodu utlačovaného proletariátu", husité. Stačí připomenout jak nepěkně skončili Adamité, z kterých nechal osobně Žižka vyškvařit sádlo ve velkém a hromadně.

P.S.: Oblíbený Hus, upálený jako kacíř, patřil do podobné skupiny jako Savonarola (taky upálený). Na jednu stranu sice oba kritizovali nepořádky v církvi, oprávněně, na druhou stranu ale byli oba dost velcí fanatici, byť ve filmech (i v tom novém) to tak úplně nevypadá. A kdyby Hus věděl, že ateistická církev, která se jeho jménem ohání jak husita cepem, má biskupky a s nevěrou a rozvody nemá zásadní problém, nejspíš by je, jako ideový zakladatel, nechal upálit taky.😎 Ale tou dobou byla situace obecně komplikovaná, 3 papežové papežovali, 17 letá holka vedla vojska (a na husity se se zalíbením rozhodně nedívala), zkrátka, všeobecný rozvrat tehdy vládl a to přitom bylo jen "pár" let po smrti císaře Karla IV.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.