Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Půlmesíc nepotřebuje žádnou válku aby do 50 let v Evropě dominoval stara evropa ma velmi nizkou porodnost tak stačí islamu jen par desitek let počkat

je jedno jestli se ti to líbí nebo ne, to co církev a náboženství dělá je již překonané.
btw, nepíšu, že chci "vyhladit" náboženství, lidi si k tomu musí dojít samy... jinak to neprojde a nebude fungovat. ano, dá se to násilím uspíšit, ale to není můj "styl"

fascinuje mě, že svůj názor považuješ za tzv. absolutní, věta "lidi si k tomu musí dojít samy". co když ty musíš dojít opačnou cestou? Nebo myslíš že ateismus je to správný pro lidi, protože si to myslíš ty?

Jsem si tak vzpomněl. Jednou jsem se, jako mlaďoch a v té době ateista dostal do diskuze s věřícím. Řekl jsem mu ať mi dokáže, že Bůh existuje , že ho nikdo nikdy neviděl a ani já ne. On se zamyslel a zeptal se mne existuje Amerika ? Já říkám no samozřejmě !!! Dokaž mi to, když jsem tam nikdy nebyl a nemůžu se na vlastní oči přesvědčit. Je to možná blbý příklad a jen jsem si na to teď vzpomněl. Mějte se fajn, zítra jdu do práce, tak musím hodit chrupnu😃

Násilím uspíšit aby lidé nevěřili v boha, to je opravdu myšlenka dne toto. To chtěli už komunisti a nacisti.

Fikce - biskup možná dal souhlas s mučením Lautnera, ale tak dovedeme si asi představit na základě jakých podkladů. Zkrátka, falešné obvinění, falešné důkazy, falešní svědci a biskup neměl sílu se tím zabývat, navíc když musulmani stály za humny a ten Boblig se zdál docela nebezpečný.
Církev si na procesech příliš kapsu nenamastila. Někteří jednotlivci (a možná i některé konkrétní organizace) ano, ale jako celek vždycky spíš tratila.
Ve Španělsku byly celé procesy záležitostí především krále, o kacíře tam, až na pár výjimek, vůbec nešlo, šlo především, jaký div, o majetky, které připadly koruně a o likvidaci opozice. A ještě ke všemu, jak na potvoru, španělská inkvizice a procesy rozhodně nebyly takové jak jsou populisticky a ideově správně (ve smyslu rozvinutého marx-leninismu a konsumismu) vykládány. Žádné zástupy tisíců upálených se ve skutečnosti vůbec nekonaly, obětí bylo reálně až překvapivě málo, vzhledem k přetrvávající pověsti. Mnohem (násobně) víc bylo upálených v Němcích a tam jak na potvoru vedou tabulky protestanté a nikoliv katolíci. Ve velkém kacíře, a nejen je, taky upalovali předchůdci "bojovníků za svobodu utlačovaného proletariátu", husité. Stačí připomenout jak nepěkně skončili Adamité, z kterých nechal osobně Žižka vyškvařit sádlo ve velkém a hromadně.
P.S.: Oblíbený Hus, upálený jako kacíř, patřil do podobné skupiny jako Savonarola (taky upálený). Na jednu stranu sice oba kritizovali nepořádky v církvi, oprávněně, na druhou stranu ale byli oba dost velcí fanatici, byť ve filmech (i v tom novém) to tak úplně nevypadá. A kdyby Hus věděl, že ateistická církev, která se jeho jménem ohání jak husita cepem, má biskupky a s nevěrou a rozvody nemá zásadní problém, nejspíš by je, jako ideový zakladatel, nechal upálit taky.😎 Ale tou dobou byla situace obecně komplikovaná, 3 papežové papežovali, 17 letá holka vedla vojska (a na husity se se zalíbením rozhodně nedívala), zkrátka, všeobecný rozvrat tehdy vládl a to přitom bylo jen "pár" let po smrti císaře Karla IV.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.