Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Profilový obrázek
Dinka

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2018

#1 18. 12. 2018, 13:53

Dobrý deň, prosím o radu odborníkov.
Ktoré sú "typicky" slovenske vzácne či zaujímavé starožitné predmety?
Porcelán či sklo sú väčšinou české. So Slovenskom sa mi spája len Sendrik - príbory,
či zbrane a všelijaké memorabílie Slovenského štátu. Viete poradiť aké sú ďalšie?
Či za Prvej republiky boli všetky firmy (dizajn, nabytok, sklo) české?
A z čias Uhorska na našom území? ďakujem.

Profilový obrázek
Dargor6

Uživatel

Zaregistrován:
14. 11. 2013

#2 18. 12. 2018, 14:25

Pekný deň, keďže ja zbieram najmä minerály, opíšem pár dielní z okolia stredoslovenských banských miest. Určite významná bola rezbárska škola na Piargu (dnešné Štiavnické Bane), ktorá vyrábala napríklad sakrálne drevorezby, betlehemy a iné výrobky z dreva. Napríklad ich sakrálne sošky sú dnes veľmi dobre predajné a cenené. V Kremnici a Banskej Bystrici boli výborní zlatníci, ktorí vyhotovovali tzv. špaňodolinské poháre, handsteiny a iné predmety. Tieto poháre vznikali premenou železa na meď v banských vodách lokality Piesky, tunajší majstri ich gravírovali a dnes jeden maličký pohárik nie je problém predať v cene 300 Eur a viac za kus. Banskoštiavničan Červeň bol zase známy výrobou tzv. fliaš trpezlivosti (baňa vo fľaši), v predaji sa vyskytnú len výnimočne a každá stojí pekný balík:-) V okolí Banskej Štiavnice fungovala tiež rezbárska dielňa Jána Šulca, ktorá vyrábala cenené betlehemy. V neposlednom rade spomeniem továreň na kameninu v Kremnici, ktorej výrobky sú známe široko ďaleko vo svete.

Profilový obrázek
Dinka

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2018

#3 18. 12. 2018, 14:29

ĎakujemDargor6 za kvalitnú odpoveď.

Profilový obrázek
tomos

Uživatel

Zaregistrován:
7. 10. 2011

#4 18. 12. 2018, 14:29

Dinka, nechápem ja zbieram už niekoľko rokov, ale toto by nenapadlo sa opýtať....

Profilový obrázek
Altmann

Moderátor

Zaregistrován:
6. 1. 2013

#5 18. 12. 2018, 14:30

Osobně si myslím, že něco typického v Čechách či na Slovensku asi nebude. Zlatnické práce to bylo především Německé, stavitelství evropské, Prostě žili jsem na nějakém společném území a tak asi zcela typické starožitnosti to by mně také zajímalo. Habánská keramika to je původně snad území Rumunska, tak uvidíme, jaké budou názory,. Rozhodně lidové umění, zde si myslím, že typické prvka jsou zde jisté, ale řekl bych, že další bude společné.

Ladislavaliev@atlas.cz

Profilový obrázek
nick1

Uživatel

Zaregistrován:
2. 11. 2017

#6 18. 12. 2018, 14:41

Dargor má pravdu,typické slovenské starožitnosti sa častejšie vyskytujú v okolí banickych miest.Ako bolo spomenuté ich cena je pomerne vyššia.Ja sám mám od štiavnického majstra p.Červeňa fľašu trpezlivosti s námetom bani.V súčastnej dobe sa to už zohnať nedá,takže to opatrujeme ako rodinnú pamiatku

Profilový obrázek
Fidzi

Uživatel

Zaregistrován:
10. 3. 2009

#7 18. 12. 2018, 14:43

Dinka napsal/a:

Dobrý deň, prosím o radu odborníkov.
Ktoré sú "typicky" slovenske vzácne či zaujímavé starožitné predmety? Porcelán či sklo sú väčšinou české. ? ďakujem...

Na vašom mieste by som si kúpil nejakú knižku o slovenskom umení. To by ste zistil, že existuje napríklad habánska keramika, modranská majolika,... Veľmi krásnu a rozsiahlu expozíciu slovenskej keramiky z prelomu 17./18.storočia môžete vidieť v Museum of Anthropology vo Vancouveri.
Čo sa týka sklárni, tak sa u nás vyrábalo brúsené kryštáľové sklo v dedinkách Poltár, Valasšká Belá, Veľké Rovne, Katarínska Huta... chce to len venovať trošku svojeho času štúdiu a možno narazíte na niečo čo vás zaujme a začnete to zbierať.😉

Processed coin catalogs 4.418 Auctions / 36.665 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#8 18. 12. 2018, 14:46

Dle mého názoru je toto typicky krásná a slovenská starožitnost. Koukám, že Fidzi mne předběhl, jak to že to Dinka neví ...😃 https://cs.wikipedia.org/wiki/Modranská_keramika

Profilový obrázek
lachtan

Uživatel

Zaregistrován:
17. 1. 2017

#9 18. 12. 2018, 14:53
Profilový obrázek
Dinka

Uživatel

Zaregistrován:
10. 11. 2018

#10 18. 12. 2018, 14:55

Fidzi_ďakujem za príspevok, určite sa vydám skúmať aj týmto smerom. Ľudové umenie - =ano, ale zaujímali ma aj firmy, majstrovské dielne, fabriky, ale aj konkrétne mená/značky. Aby sa mi v húšťave internetu lepšie hľadalo.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.