Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Evropské známky » Ukrajina

Vykupminci.cz
Numisargo

Ukrajina

Moderátoři: Akir, ikanek, Pavel_III, regula_jan, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Prosím o pomoc s identifikací vyobrazených známek Ukrajiny. Předpokládal jsem, že ty první budou uváděny podobně jako třeba Moldavské, ale v katalogu jsem je nenašel.
Nenašel jsem však nikde ani přetiskové známky Ukrajiny s přetisky UPP. Může mi, prosím, někdo s jejich zařazením pomoci? Děkuji.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
V katalozích nejsou, protože to nejsou oficiální poštovní známky. ta první je ze série cherkasy, 93/93 bylo hojně podobných.
ty starší 1922, nelegální známky..
Registrovaný uživatel
Děkuji. Těch "nelegálních" běhá po světě i v nabídkách hodně. Mnohé se však také v katalozích objevují...
Registrovaný uživatel
katalog není nic oficiálního, je to publikace jako každá jiná knížka nebo elektronické medium.
možná katalogy existují v rámci danne země a společenství filatelistů, stejně jako u nás je kvanta různých specielních katalogu k různým věcem.
podstatné je že to nejsou oficiální poštovní ceniny a dá se o nich hovořit jako o lokálních soukromých edicích.
Registrovaný uživatel
koolabs, díky za vysvětlení. Michel - jak jsem si všiml u jeho katalogů - si s tím asi velkou hlavu nedělá. Někde uvádí, někde ne. :?
Registrovaný uživatel
Ještě se chci zeptat na tuto známku, kterou jsem nikde v Michlech taky nenašel. Je to obdobný případ jako předešlé?

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
gepost napsal
Ještě se chci zeptat na tuto známku, kterou jsem nikde v Michlech taky nenašel. Je to obdobný případ jako předešlé?

Ja som Michel nepoužil. Použil som Google Lens. Od prečítania príspevku po výsledok vyhľadávania - cca 10 sekúnd. Nie veľa, niečo našlo.

https://lens.google.com/search?ep=gsbubu&hl=sk&re=df&p=AbrfA8pKx6AbeCYtIr0nlQlaLIfbZKkovS0Zng2ueRsVJ8d78WK0soBip5fvi3hyC1U1eSwtuSoRyRPGETpgThJacWKxM3Jr8bZdVoGef4cvtERkjJ0lyCXIlacoCRsWQ-jhqmHk24ajcA0-OTop1thap-k04mmuEx3vWS8iEQvE9h9DLMdxt-NSXdb2n5F3NiH2rLsZq9KJ1eQ6TW0TyqzS#lns=W251bGwsbnVsbCxudWxsLG51bGwsbnVsbCxudWxsLG51bGwsIkVrY0tKRFpqTWpZMVkyTTNMV1kwTXpRdE5ERTRNeTA0TVRjM0xXUTBNamRsTkRKa09HWTRaaElmZDNoNFgxRjBZMHB6YURSaldVUnpaM0puWDBNeFVEZGtRek5VZDNWb1p3PT0iLG51bGwsbnVsbCxbW251bGwsbnVsbCwiMy0xIl0sWyI4NTBiMjlhNS05ZjZiLTQ1OWEtYTFkMy05YzNiNmVlMzRlYjUiXV1d

Napr. aj na wikipedii:

https://ru.m.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D0%B0%D0%B9%D0%BB:Turk-2-2.jpg

Turkestanská známka - vydanie 1 ?
Registrovaný uživatel
Columbo, díky za reakci, ale nešlo mi ani tak o to známku najít, jako spíše zjistit, zda se jedná také o neoficiální vydání a do které země v oblasti Turkestan ji případně zařadit. Obdobně mám problém také s dohledáním těchto známek z jihosibiřské Tuvy. Také nevím, zda se jedná o oficiální vydání či nikoliv. Katalogy mlčí. Alespoň ty mně dostupné.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Podle mne je Tuva fake pro tahání peněz z kapes filatelistů.
S tou Ukrajinou to je myslím složitější a v zásadě se nejedná o nelegální vydání, ale o nevydané známky (ty po první válce). Zkrátka, politický vývoj byl rychlejší jak pošta.
Registrovaný uživatel
Pavel_III, díky moc za vysvětlení. Stále mi nešlo do hlavy, proč se některé nevydané známky do katalogů dostávají a některé ne. Asi opět platí to staré a známé, že katalogy nejsou dogma. Ještě jednou díky.
Registrovaný uživatel
Tak co jste zajímavého zjistil u edic neoficiálních poštovních známek?
Já se přiznám, že jako "vedlejšák" mě tento okruh známek zajímá z toho důvodu, že řada z nich je prostě v nějakém smyslu zajímavá. Známky nevydané, soukromé, a t.d., jsou mnohdy s docela zajímavou historií. Člověk sice zpočátků musí pátrat pátrat, ale pak ho to upoutá a začne se pídit.
Mě poslední dobou zajímá německá privátní pošta. A to je každá věc zcela speciální se svými zvláštnostmi. A mnohdy jsou to věru vydařené věci. K těmto dokonce je samostatný katalog, ale ani ten není všeznalý a člověk musí dále hledat.
Jen pro zajímavost, na foru je dost mrtvo, tak třeba Stuttgart, v této serii Mi. 15-20 je základní serie uni barev 1-10\pf. a k té pak existují barevné odchylky tištěné pro královské spedice.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
No, tohle vidím prvně.
Registrovaný uživatel
I já to vidím poprvé a myslím si, že nejsme sami. ;)
Koolabs, pátrám, pátrám, ale je těžké při mých možnostech přístupu k internetu něco objevit, obzvláště když je těžké určit, co vlastně hledám. :evil:
Registrovaný uživatel
Je k nim aj knižka

http://www.martingoetz.dk/Stuttgart/
Registrovaný uživatel
Myslím, že by se u nás našlo více filatelistů, kteří tomuto tematu opravdu rozumí. Můj cíl byl sdělit, že kouzlo známek je nejen v objevování hodnotných věcí, ale také v nalézání zajímavých historií.
Německá privátní pošta je rozsáhlá a mnohdy drahá.
Člověk si sbírá staroněmecké státy, což je kapitola sama pro sebe a pak říši. Ta místní pošta je takový vnitroblok.
Vložím ještě jednu zajímavost,
Dráždany, dříve Hansa. Známka Michel 80, desetimarka z roku 1888, reliefní tisk měděné na černé lesklé. Moc hezká známka. Bohužel bylo zjištěno, že razítka zde nedržela, a tak hned po měsíci byla nahražena Mi 81, která je černá na bílém matném papíře.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
a ještě mě nedá, protože se od počátků sbírání více zajímám o Nizozemí,
tak existovala chatová osada Moresnet, která vznikla v roce 1816 ve sporu o uzemí Pruska a Nizozemska. Existovala pak 103 let až do roku 1819, v podstatě jako zcela samostatný stát. Což samozřejmě nebyla až tak pravda.
Je zde jediná serie známek, zoubkovaných i nezoubkovaných Mi. 1-8.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
oprava /do roku 1916/
Registrovaný uživatel
koolabs, objevil jsem nějaké známky Hamburku. Až dodělám Velkou Británii, tak je naskenuju a přidám. Zatím o nich nic nevím. ;)
Registrovaný uživatel
Slíbil jsem ten Hamburk, tak je sem dávám, ale zatím o nich skoro nic nevím. Ale pátrat budu. :)

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
Stačí zadat: W. Krantz Hamburg a hned budete mí spoustu informací.
Adalbert
Registrovaný uživatel
Poměrně přehledně má soukromou poštu německa zpracovánu Evert Klaseboer, ale zde je nutné si koupit přístup.
Jinak výše uvedeno bych spíše tipoval na serie duplikátu pro filatelistické učely. V katalogu Michel se neuvádí.
Přeložil jsem uvodní stranu.

Jinak řečeno, člověk si to může vytisknout na tiskárně v mnoha barvách a vyjde to na stejno.

Ale původní pravé známky soukromých měst německa jsou hezké a cenné.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
:shock: Děkuji Vám oběma za informace, až budu mít možnost více času na netu, určitě se na to podívám. Jako výtisky na tiskárně mi to nepřipadá, vzhledem k tomu, že to leželo dobře uloženo cca sto let... Ale nevylučuji zatím tu možnost, že se jedná o fejky pro sběratele, jak tady jinde o jiných známkách někdo zmiňoval.
Registrovaný uživatel
Hezký předvánoční večer a všem čtenářům též přeji krásné vánoční svátky, bohatého ježíška a v novém roce 2024 super nadílku nových a nových exponátů!!
A pro Geposta a poslednímu příspěvku.
a) ano, na známky je potřeba čas. Občasným vlepením nějakého dotazu zde nic nevyřešíte. A podobných for existuje spousta a zkušený filatelista jich využívá o hodně častěji, než toto u nás jediné forum.
b) Pokud se Vám na dotazy pokouší někdo odpovědět, berte to tak, že tak činí, že jej to baví a že Vám tím přináší radost.
c) Ta Vaše reakce o fejkách / termín nevím co znamená, pokud falsa? já jej nepoužívám. Vaše vlepené obrázky k Hamburku lze bez jakýchkoliv pochybností označit jako popelky. Tento termín se již mezinárodně vžil a pod jeho pojmem se skrývají neoficiální soukromé tisky a to z mnoha, opravdu mnoha různých států,vesměs firem a vydaných k mnoha účelům.
Sbírat POPELKY je složitější, protože k nim nejsou katalogy, jen je některé publikace, či weby uvádí, například claseboard.
Vaše známky tedy opravdu nejsou falsa, ale jsou to nálepky v podobě známek /popelky/ které se skutečně ve shodném odbobí a později než obdobné jiné známky tiskly objevily a vesměs sloužily jako výtvarné doplnění filatelistické sbírky.
Popelkám se mohou do jisté míry blížit známky, které jsou uváděny jako nevydané, nebo či spíše další skupinu nepřijaté návrhy.. nevydané známky ale občas katalogy uvádí a v některých případech mají astronomické hodnoty. Nicméně řada třeba těch nepřijatých návrhů byla vytištěna v takovém množství, že jejich současná hodnota je symbolická. Možná bych mohl uvést nepřijaté návrhy A. RIJÁČkA.
Já sám se to snažím třídit skutečně na zcela odlišné kategorie
Registrovaný uživatel
Děkuji Vám za vysvětlení.
Vaše příspěvky jsou velmi obsažné a přinášejí mi radost a potěšení. A vzhledem k tomu, že mám velice omezené možnosti přístupu k internetu a tedy velice málo možností věnovat více času vyhledávání cizích fór a jiných zdrojů, snažím se studovat mně dostupné materiály a doptávat se po kamarádech a známých, když už si s něčím nevím rady. Tedy i zde na tomto fóru. Za případné reakce jsem velmi rád a velice děkuji. Nepovažuji se za zkušeného filatelistu, ale dle svých možností se snažím vzdělávat, abych neobtěžoval i s "prkotinami", jako někteří jiní. (Nechci se nikoho dotknout.) Pokud někdo zkušenější má chuť reagovat, hodně mi pomůže a jsem za to velice rád a vždy mě to potěší.
I já přeji všem v tom následujícím roce mnoho radostí a úspěchů nejen ve svých koníčcích a zájmech, ale i v životě. Především však zdraví a občas i trpělivost s méně zkušenými.
Registrovaný uživatel
Protože to spadá do tohoto tematu, píše i v uvodu autor vlákna, nebudu zakládat nové vlákno.
Po měsících váhání jsem se nakonec pustil do oblasti známek přechodu CCCP-Rusko plus oblasti a nové státy /přetiskové známky/.
Už předtím jsem sondoval na ruzných forech, s výsledkem, že výsledek je takřka nula. Neexistuje katalog, neexistují články, nebo suplementa, známky se sice sem tam prodávají, ale spíše jako popelky. Ač se nikam neřadí, přesto existuje ohromné množství oblastí, pošt, bývalého CCCP, kde určitou doby byly součástí poštovního provozu.
A zde bych se zeptal, není zde někdo, kdo by se tímto trochu zabýval?
Pro ilustraci, Ukrajina- Krym

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
« Poslední úpravu provedl(a) koolabs v 31. 12. 2023, 10:38. »

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Evropské známky » Ukrajina

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1