Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

nikto nehovori o kilimoch z bodrumu, aj ked tie sa mi tiez pacia, skus hodvabny perzan a padnes na zadok kolko si za neho vypytaju, to, ze u nas koberce nemaju tradiciu este neznamena, ze inde vo svete nemaju cenu. samozrejme sa nebavime o tomto strojovom na obrazku. Koberce su krasne, maju svoje caro, od posledneho nomadskeho, kde je horedole kazda vlnka inej farby az po indicky hodvabny kde clovek zasne co dokazu stvorit ludske ruky.

Pro kubanec:
Kdyz jsem se ptal u platyzu na moznou cenu koberce, bylo mi doporuceno:
"U koberce, který visí na stene bych kvuli urceni potreboval fotku detailu rohu z rubu"
A podle toho mi bylo odpovezeno.
A k tomu hornimu strojove vyrobenemu koberci jen dodavam, ze cenu to ma maximalne par tisic, ale spis jen stovek. Taky zbyl po babicce podobny, zachovaly, ale strojni vyroba, takze jedine, ze by se nekomu opravdu a) libil b) hodil
Obrázky:

Nedávno byl dokument o tureckých kobercích. Ručně dělané se v Turecku prý seženou už asi jen v pěti vesnicích. To co se běžně prodává jsou jen padělky, které se hromadně upravují, tak aby vypadaly staře.

naposledy jsem byl v Bodrumu asi pred 8 lety,nejaky starozitnik nas hnal skrze
stare mesto a pristali jsme v dilne kde asi 5 babek tkalo na stavech koberce,po
prohlidce jsem dal te nejstarsi nejaky obulus a jdu ven kde jsem se otocil a
ten borec ji tu bankovku sebral,kanec marinovanej,a i v Istambulu jsou prodej-
ny spojene s dilnami...tak nevim

Jde to tam s řemesly k horšímu řekl bych. Nevím, zda už když jste tam byl, ale dnes např. tradiční kožené výrobky také téměř neseženete. Obchod s kůží a zlatem tam převzali rusové a nestojí to za nic. Kdysi jsme tam kupovali nádherně zdobenou koženou peněženku, kterou tam dělali v dílně a když se před rokem ztratila, chtěl jsem něco podobného. Sám jsem nic nenašel a když jsem požádal jednoho známého turka, tak už mi byl schopný také ukázat jen ty obyč kšunty, které seženu všude ve světě. S koberci to asi bude podobné.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.