Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith

Zahradnický nůž to sice je, ale ne roubovací, ale očkovací.
Hlavní rozdíl mezi roubováním a očkováním je ten, že při roubování se přenáší na podnož roub, při očkování pouze očko, při čemž se na podnoži provede "T" řez do kterého se vloží očko a aby bylo možno toto očko vsunout pod kůru je nutné tuto odchlípnout a k tomuto účelu slouží ztenčený výstupek na vrchní části nože.
Obrázky:

numismatik-fji napsal/a:
Zahradnický nůž to sice je, ale ne roubovací, ale očkovací.
Mám multifunkční zavírací nůž po dědovi a jeden z nožíků v něm je právě ten, který je vpravo dole. Konečně vím, k čemu je. Dík😋
(já si celou dobu myslel, že je to nezvyklý otvírák na konzervy a myslím, že jsem ho tak i zkoušel používat)
Kdo zná všechny odpovědi, tomu nebyly položeny všechny otázky.
http://www.youtube.com/watch?v=4T2ptyJE4f4

Barones, len krátke doplnenie. Na čepeli bude pod značkou MIKOV štylizovaným písmom vyrazené Stainless - nerezová oceľ. Tento podnik sa nachádza v meste Mikulášovice, myslím niekde v Šluknovskom výbežku. Od 18. storočia sa tam vo veľkom vyrábali všetky možné predmety pre bežnú potrebu. Od príborov, nožov, nožníc, šablí, britiev až po ihly a špendlíky. V 19. storočí sa tento artikel vyvážal snáď do celej vtedajšej Európy a zámoria. Vtedy sa Mikulášovice nazývali českým Solingenom. Postupom času sa menšie firmy a manufaktúry spájali do väčších podnikov a po vojne a znárodnení týchto prevádzok vznikol podnik a značka MIKOV - Mikulášovická kovovýroba v skratke. Neskôr pribudla na čepele nožov postava šermiara s kordom. Po revolúcii a transformácii spoločnosti na akciovku, firma pokraćuje stále pod tým istým obchodným názvom. Len sa zmenil znak na čepeliach. Momentálne je to silueta dvojchvostého leva vo vzpriamenom stoji, ktorý sa opiera o meč. Táto silueta vo mne trošku evokuje podobnosť averzov či už z pražského groša alebo bieleho peniazu. Možno sa autor loga inšpiroval numizmatikou.
Inak každý z nás keď sme boli chlapci, terajší 40 - 60 tnici, vlastnil určite vreckový nožík značky Mikov. Mohol byť aj značky Sandrik, pretože tak sa továreň menovala až do r. 1955. Len pozor nezamieňať si výrobcov Sandrik v Čechách a na Slovensku.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.