Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » zkoušečka akumulátorů METRA

Vykupminci.cz
Numisargo

zkoušečka akumulátorů METRA

Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Zdravím,
už dlouho skladujeme tuto zkoušečku, a dnes jsme na ni opět při úklidu narazili. Zajímá mne zdali je to starožitnost a jestli má nějakou cenu? Boužel nikde tam není žádné datum, rok, nic jen značka METRA na přístroji a popisek je asi od Grafia, obal je popsán BrPa - Brněnské papírny?
Budu ráda za jakékoliv info, které víte o téhle zkozšečce případně jakou má hodnotu? Děkuji

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem

Obrázek vložený uživatelem
Registrovaný uživatel
První republika. A to je bohužel vše co můžu říct.
Registrovaný uživatel
Metra Blansko
Registrovaný uživatel
děkuji :)
Registrovaný uživatel
Dovolil by som si poopraviť príspevok od gorily. Táto záťažová skúšačka napätia akumulátorových článkov je od výrobcu Metra Blansko ako podotkol bobinek 21, avšak bola vyrobená niekedy v prvej polovici 50-tych rokov možno aj neskôr, čiže nie je z obdobia I. republiky. Totiž obchodný názov Metra sa začal používať až po skončení II. sv. vojny a znárodnení podniku. Tak isto obal a na ňom nápis BrPa, skutočne značí Brněnské papírny. Táto ochranná známka bola zaregistrovaná v apríli 1953. Tento merací prístroj nie je bohužiaľ nijako cenná starožitnosť a podobné typy sa dajú dohľadať na našich internetových aukciách. Aj dodnes sa ich zachovalo pomerne dosť. Neviem či niekto bude ochotný za to dať 150-200 Czk. Na dnešné moderné autobatérie to už nemá uplatnenie. Jedine si skúsiť google a info do Múzea Blansko. Oni tam majú rozsiahlu expozíciu výrobkov Metry. Alebo odložiť a o 20 rokov vnúčatám vysvetľovať ako dokázala malá strelka v tomto prístroji, ukazovať merané parametre aj bez displejov a všemožných mikroprocesorov.
Registrovaný uživatel
Nebo z toho opět udělat šťouchadlo na brambory. ;)
Registrovaný uživatel
Ááá Turtle ahoj, konečne Ťa po dlhšom čase registrujem. Vhodnejšie ako na brambory, by ten hrubý odporový drôt medzi hrotmi pôsobil ako prenosný gril. Podobný merák vlastnil pred dávnymi rokmi otec. Doma ako chlapci sme to skúšali aj my na autobatérii. Pravda, bola to tá stará olovená s vystupujúcimi kontaktami a na povrchu dookola zaliata asfaltovou hmotou. Ten prístroj sa musel priložiť len na kontakty jedného článku, pridržať zopár sekúnd a odčítať hodnotu na stupnici. Pravdaže tie hroty sa dali rozšíriť a bežne sme to priložili na dva články. Ak si to pridržal dlhšie, ten odporový drôt čo pripomína štúchadlo na zemiaky, sa nažhavil dočervena až sa začal škvariť bakelit dookola. Popálených prstov ani nepočítam. Také hry nás ako deti fascinovali tak isto ako dnešné deti počítače. :D :lol: :lol: :mrgreen:
Registrovaný uživatel
TONY-KK
děkuju za velice podrobnou analýzu, žasnu nad Vašimi znalostmi :)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Co se jinam nevešlo » zkoušečka akumulátorů METRA

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1