Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Antikvariát » Zpěvník - odhad roku vydání

Vykupminci.cz
Numisargo

Zpěvník - odhad roku vydání

Moderátoři: numismat, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Dobrý den,

zajímaly by mě všschny podrobnosti, informace anebo i doměnky o této knize. Zvlášť by mě zajímal odhad roku vydání (přibližně), jelikož titulní strana, jak vidět, bohužel chybí. Možná by to šlo odhadnout podle písma?

Zná někdo na internetu nebo ve veřejně přístupných knihovnách katalogy, digitalizáty nebo jiné pomůcky, podle kterých by se to dalo porovnat? Měl by to být zpěvník (kanconiál), začíná písněmi vánočními (rorate). Žádné obrázky v něm nejsou, pouze text.

Také bych byla velmi vděčná za tipy, jak se s takovou knihou má nejlépe zacházet. Momentáně ji mám za sklem, položenou a sepnutou těmi řemínky. Neměly by se radši nechat otevřené? Mám ji zabalit do papíru nebo dát do nějakého kartonu kvůli světlu? Na co se jěště má dávat pozor?

O cenu mi ani moc nejde, je to kniha po babičce a prodávat ji nehodlám. Ale kdyby měl někdo odhad, taky beru ;) . Důležitější jsou mi ale ty otázky nahoře.

Děkuji předem a omlouvám se za případné chyby, čeština mi asi už moc nejde, žiji v zahraničí.

Díky
Emma

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem
Moderátor
Podle typu pisma to nebude uplne nejlepsi napad, nekdy je v tomto ohledu mezi knihami z konce 17. stoleti a pol. 19. st. minimalni rozdil.
Daleko lepsi rozliseni by asi bylo podle uzivaneho jazyka a mozna i papiru. Jestli poslete fotky (vetsi a pokud mozno vice stran), tak bych na to vecer mrkl :)
Zatim jde rict jen to, ze to bude pred rokem 1850.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 23. 1. 2012, 17:34. »
Registrovaný uživatel
Dobrý večer,

ano, obrázek jsem musela zmenšit, jinak to nešlo sem uložit. Poslala jsem vám e-mail.

Díky moc
Emma
Registrovaný uživatel
Tak jěště jednou moc díků tenzorovi, podle kterého by kniha mohla pocházet možná z 2. poloviny 18. století, co se týče jazyku, stylu a pravopisu. Měla by pocházet maximálně z roku 1825. Že to bylo míněno jako úplně přibližný a předběžný odhad, je mi jasné.

Tady jsou větší fotky, kdyby se někdo chtěl podívat:
http://www.flickr.com/photos/75152788@N08/

Taky souhlasím s odhadem, že by to mohla být kniha, která vypadá starši, než je (napodobení staršího stylu). Eventuálně by to mohlo být jedno z vydání zpěvníku 'Cithara sanctorum' Juraje Tranovského. Pokračuju v bádání ;) .

Zatím díky a jestli by mi někdo jěště mohl poradit, jak s knihou nejlépe zacházet, bylo by super.

Emma
Registrovaný uživatel
Emma napsal
Zatím díky a jestli by mi někdo jěště mohl poradit, jak s knihou nejlépe zacházet, bylo by super.


Nejlépe v rukavičkách, bavlněných, nebarvených. Uložit ji na čisté přiměřeně suché místo, kde se nepráší a může tam vzduch - třeba do papírové krabice (ne lepené) na skříni. Ve vitríně jí bude také fajn (zavřené). V místnosti nekouřit, nevařit. Sám bych ale klidně v mnohém slevil, je to jen obyčejný zpěvník.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1

Sběratel.com » Antikvariát » Zpěvník - odhad roku vydání

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1