Sběratel.com

Diskusní fórum o sběratelství

Sběratel.com » Pokec o mincích » RADA ZKUŠENÝCH pro začínající a tápající

Vykupminci.cz
Numisargo

RADA ZKUŠENÝCH pro začínající a tápající

Moderátoři: Koniáš, smith.

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Autor Příspěvek
Registrovaný uživatel
Když jsem dnes pročítal určitá vlákna například ( tlachárnu a pod.) zjistil jsem, že se ostřílení matadoři v numismatice nudí a rádi by tak předávali zkušenosti. Tak PROSÍM, chtěl bych se dozvědět jednu věc.
Co má člověk, kterému se mince líbí sbírat, aby jednak finance, které tam vloží také zhodnotil a aby měl z "obého" radost.
- zlaté mince České mincovna v uvozovkách České proof či b.k. "ŠMUK"
- zlaté medaile --//--
- RU zlaté desetikorunky či dvacetikorunky, nebo dukátky, neboo stříbrné
- ruské ruble
- anglické zlaté libry a pod.
- JÓ a co tak například TOLARY LEOPOLDA I., které se mi strašně líbí
Děkuji za fundovanou odpověď a radu, která pomůže, a to věřím, vícero začátečníkům. Není toho moc?
Registrovaný uživatel
vzhledem k tomu že záleží za kolik zboží koupíš, můžeš na nějaký jistý zhodnocování v začátku zapomenout...
Moderátor
To že někdo napíše příspěvek do tlachárny ještě neznamená že se nudí (já třeba odpočívám po náročném pracovním týdnu, i když dobře vím, že tady mám hromadu dlouho odkládané fyzické i duševní práce :) ). A už vůbec to neimplikuje ochotu předávat zkušenosti. :)
Ale k věci - nelze radit, co má kdo sbírat, to je záležitost každého sběratele, co si vybere, k čemu má blízko.. pokud se vám líbí tolary Leopolda, tak je sbírejte. Cokoli má sběratelskou hodnotu (čili ne produkce Českého mincovního obchodu apod.), má taky cenu sbírat. Samozřejmě jiná otázka je, jak jsou které mince u nás dostupné, za jaké ceny v protikladu k finančním možnostem apod.
A ještě úplně jiná otázka je zhodnocení. Dá se říct, že mince si minimálně zachovávají svou hodnotu (což vzhledem k inflaci znamená, že v poměru k CZK pomalu roste) ale neplatí to u všeho. U zlatých mincí záleží pochopitelně na hodnotě kovu, který nikdo neumí dlouhodobě předpovědět (pokud ano, tak je z něj miliardář..).
Registrovaný uživatel
Investujte trebárs do kilovej zlatej mince , potom stačí dúfať minca ktorú ste kúpil práve Vy trebárs za 10 rokov sa zhodnotí o 10,20,30 % ???

V opačnom prípade je efektívnejšie kúpiť 1kg. investičné zlato .

Pokiaľ chcete dobre investovať do platidiel , dlhodobejšie sledujte diskusiu a zistíte sám čo sa oplatí.
_______________
Múdry sa teší objaveniu pravdy, hlupák falošnosti.
Registrovaný uživatel
Pokud jde o tu "Nudu" tak jsem to nemyslel ve zlém. Spíš naopak. A rady toho typu "Sbírat kilové cihly zlata", takové já a ani jiní začátečníci nepotřebují. Kdybych na ně měl, tak sem psát ani nebudu a nebudu se dožadovat rady, co sbírat. Vybral bych si pochopitelně to TOP, co na trhu je. Mě šlo o radu pro běžné, zchudlé a chudnoucí, kteří sice ještě nějaké finance mají, mince se jim líbí a co by bylo tak nejvhodnější, aby se na to zaměřili a také finance zhodnotily. Pokud to dělá někomu problém k otázce přistoupit seriózně, tak ať píše na AUKRU a nemontuje se mezi numismatiky a hlavně nepovyšuje se. Je mi jasné, že rada je těžká, ale mnohdy stačí naťuknout. Ukázat oblasti a zdůvodnit proč by to mělo tak být. Toto jsem čekal od profiků. Věřím, že se někdo seriózní najde a něco mi i ostatním sdělí a podělí se o zkušenosti.
Registrovaný uživatel
Sbírání není jen o zhodnocení. Sbírám české proof (á cca 600,-) a bk (á cca 500),- mince, možná spíše ze zvyku, ale je to součást naší země (včetně předražení). Vyjde jich 5 - 6 za rok. Zde nemusíte nic znát a stačí sledovat stránky ČNB. Vedle toho se věnuji stolním medailím, prostě se mi líbí, ale jen ty starší a staré. Podívejte se na literaturu a rozhodněte se co sbírat. Tolary jsou hezké, ale musíte znát a občas čekat. Jeden můj kolega před x lety zažil restituenta, kterému se tolary líbily a při aukci nesundal číslo, dokud nevyhrál.
Moderátor
Několik jednoduchých rad, které jsem kdysi dostal já:

1. Ke sbírání mincí musíš mít vztah. Pokud je bereš jen jako investici, NESBÍREJ JE!
2. Vyber si období nebo nominály, které Tě zajímají.
3. Do sbírky zařazuj jen nadprůměrné a špičkové kusy.

Z vlastní zkušenosti vím, že hodně peněz se dá vydělat na středověkých nebo habsburských ražbách, zejména na drobných nominálech. Ale to také znamená často nakupovat v zahraničí a mít přehled o trhu a samozřejmě se vyznat v mincích samotných.
« Poslední úpravu provedl(a) jan322 v 30. 3. 2013, 17:19. »
Registrovaný uživatel
Hezký den. Nejsem žádný zlatokop. Snad je to z textu jasné. Jenomže začátky před 50-ti, 40-ti,30-ti lety byly patrně jiné než dnes, kdy se z tohoto krásného a ušlechtilého koníčka stala studna neřesti. Ceny mincí nadhodnocené, každý to šponuje jak se dá a to i Česká mincovna, která tady z tohoto udělala balast. Co je ale nejhorší, že je zde plno podvodníků, kteří prodávají padělky a snaží se každého natáhnout. Chtěl jsem jen radu, nic víc a nic míň. Předání zkušeností. Jaká oblast pro našince ( ne milionáře ), je tak vhodná, přijatelná a i tak trochu výhodná.
Moderátor
Jestli chceš konrkétní radu, začni sbírat 3 krejcary Habsburské monarchie podle mincoven a mincmistrů. Leccos se přiučíš, falz je tam minimum, u většinky kousků se cena v hezkém stavu pohybuje v řádu stokorun.
Jen to chce alespoň trochu zkušeností s cenami na trhu, abys je nepřeplácel.
Registrovaný uživatel
jan322 to je přesně to, o čem jsem psal nahoře. Laik nedokáže nakupovat pěkný mince v pěknejch stavech za rozumný ceny, když nemá zkušenosti, tím pádem nebude zhodnocovat, ty mince už prodá často jen s prodělkem.
(každej si tím na začátku musí projít, tady žádný rady nepomůžou)
Moderátor
Paul: Na fóru má spoustu ukázek, aby viděl co sbírat a co ne
Registrovaný uživatel
Konkretni rada se dava tezko,asi kazdy ti bude radit podle sve parkety a neni divu.Co sbirat si musis rozhodnout sam vzhledem k vice faktorum - finance,co uz znas,co se ti libi apod.Hlavne je rozhodnuti na tobe.Predani zkusenosti nejde jak v kompu,ze ti nekdo da disketu a ty si ji natahnes do hlavy.Kdyz vidis jake znalosti tady nekteri maji,tak je jasne,ze to je dlouholete sbirani informaci,studium minci a ruznych dostupnych materialu a to predat ani nejde.Jen tak na okraj panove,pred hodne sberateli tady na foru smekam za jejich znalosti a ochotu tyto informace poskytnout i ostatním.
Zacatky jsou vzdy stejne a ani dnes neni z tohoto jak pises krasneho konicka studna neresti,to se ti jen zda.Ceny jsou takove jake je stanovuje nabidka a poptavka.Hlavne je vic sberatelu nebo investoru co se o mince zacali zajimat.Zaplat Panbuh za CNB a CM za jejich razby,alespon se uspokojuje poptavka.Kde by byli ceny ostatnich minci treba sv.Vaclavskych dukatu nebo minci R-U.To je z meho pohledu,sbíram jen zlate mince hlavne M.T.Nevim jak ti co se venuji grosum,denarum,tolarum atd.Bude to asi podobne,uz by asi nemeli co sbirat nebyt 200 a 500 stovek CNB.A podvodnici a padelky tu byli i pred lety a vzdy budou i ted a to umerne poctu sberatelu.
Chce to hlavne trpelivost,snazit se a nakonec se i radovat z kazde mince kterou jsi chtel a mas.
Moderátor
10rubl1895: Já jsem vám radu dal, pokud ji nepovažujete za seriózní, je to váš problém. Píšete, že se vám líbí tolary Leopolda, proč si tedy nezačnete zjišťovat o tomto období a jeho mincovnictví více? Pokud chcete jen slyšet zaručené rady, jak zhodnotit investici do mincí, tak ty vám nikdo nedá, protože kdyby to bylo tak jednoduché, tak to dělá každý :) Existují různé oblasti sběratelství, kde se při určité strategii teoreticky v rozmezí několika málo let zbohatnout dá, ale předpokládá to znalosti jednak těch mincí a jednak trhu. Kdybych vám třeba řekl, na co se zaměřit v oblasti, kterou sbírám, což je antika, tak vám to stejně k ničemu nebude, protože s největší pravděpodobností neodhadnete stavy a přeplatíte, případně nakoupíte padělky. A pokud k tomu budete přistupovat svědomitě a prvního půl roku budete nakupovat jen literaturu a studovat, tak jde o počáteční investice třeba kolem 10 tisíc + stovek hodin času.
« Poslední úpravu provedl(a) tenzor v 30. 3. 2013, 19:21. »
Moderátor
jan322 napsal
Několik jednoduchých rad, které jsem kdysi dostal já:

1. Ke sbírání mincí musíš mít vztah. Pokud je bereš jen jako investici, NESBÍREJ JE!


Tohle by se mělo tesat do kamene.
Registrovaný uživatel
Zajímavé téma, i když sám sebe se stále považuji za začátečníka, rád bych se k tomu také vyjádřil:
1) Myslím si, že hodnotná je každá sbírka, která se nedá jen tak sestavit během pár týdnu nákupů na Aukru.
2) Jaký smysl má nákup zlatých mincí, když je cena zlata na historickém maximu? Očekáváte další růst?
3) K mincím a medailím ČM: Sbíral jsem je, už je nesbírám. Mám raději mince, se kterými se doopravdy platilo než nablýskané kolečka, která časem korodují, nesmí se na ně šáhnout a člověk na ně kouká skrz plexisklo. Mám takové tušení, že v budoucnu dopadnou jako jiné socialistické paměťní mince, kterých je všude moc, všechny jsou v perfektní kvalitě a nikdo je nechce (tím myslím stříbrné, u zlatých to možná bude jinak, podle mě se zlato dnes nevyplatí vůbec kupovat)
4) Co jsem zaznamenal v poslední době - hodně cenově nahoru jde ČSR 1. republika, protože je plno začátečníků, všichni sbírají TOP kvalitu ročníkově a jakmile se někde napíše RR, lidi dají pomalu cokoliv. To je důvod, proč jsem ji přestal sbírat.
_______________
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Registrovaný uživatel
Lidi na aukru koupěj i 50 Kč minci ročník 1993, zlodějsky označenou RR :D
a daj za ní 150 Kč, nedávno tam jedna taková šla....
Registrovaný uživatel
Pánové, děkuji za postřehy. V žádném případě jsem nechtěl nikoho urazit. Určitou představu mám. Mám i literaturu. Už jsem se i spálil, někdy i přeplatil, ale to jsou ty začátky. Pročítám témata, která už byla zde několikráte zmiňována a utvrzuji se tím i ve svém názoru, který je mnohdy totožný s Vaším. Víte, informací není nikdy dost. Literatura Vám všechno nedá, nebo si člověk z toho nedokáže to podstatné vybrat. Nejlepší je rada od zkušených. Ta je k nezaplacení. Nyní mi připadá, jako byste si ty zkušenosti chránili a když něco pustíte, tak obecně, vyhybavě. No nic, aspoň jsme mluvili o numismatice. Hezký večer.
Registrovaný uživatel
Jak už kolegové řekli, ty zkušenosti jsou v podstatě nepřenositelné, protože se zakládají na dlouhodobém sledování aukcí a dosažených cen, hodiny strávené zapisování výsledků aukcí do tabulek atd. Těžko s Vámi bude někdo své zápisky a vědomosti sdílet, je to know-how, které si každý musí vytvořit sám. Nehledě na to, že takto se toho člověk naučí nejvíce.
Registrovaný uživatel
Hezký večer. Máte pravdu. To byla sonda do hlubin numismatikovy duše.
Registrovaný uživatel
Velmi dobrá rada: http://www.cointalk.com/t219402/
_______________
http://aukce.comli.com - vyhledávač aukčních položek
Registrovaný uživatel
jan322 napsal
Několik jednoduchých rad, které jsem kdysi dostal já:

1. Ke sbírání mincí musíš mít vztah. Pokud je bereš jen jako investici, NESBÍREJ JE!
2. Vyber si období nebo nominály, které Tě zajímají.
3. Do sbírky zařazuj jen nadprůměrné a špičkové kusy.


Tak to jsou rady nad zlato, ale neni jednoduche se jich drzet.
Hlavne ta treti je dulezita, Co jsem nasyslil pred 5-7 lety, ted` se nejen nezhodnotilo, ale i nevypada jako sbirka.
nejlepsi investice je do znalosti, na kazde aukci se da koupit mince, kterou muzete hned prodat za dvojnasobek nebo i desetinasobek.
Problem ale je, ze musite vedet vice, nez nekdo kdo to studuje 30-40 let :-)
Mate vyhodu na zacatku, ze mate vice penez, nez takovy prumerny sberatel, ktery, i kdyz ma nejake finance, tak se tezko rozhoduje, co ma koupit v prvni rade :-)
« Poslední úpravu provedl(a) wuttke v 30. 3. 2013, 21:06. »
Registrovaný uživatel
No vida...já osobně jsem mince začala sbírat jako dítě a nikdy mě nenapadlo, že bych to měla dělat proto, abych měla majetek...jen mne okouzlovala různorodost světových mincí, co měl můj dědeček a otec ve svých sbírkách......Po 25 letech už se na to dívám trochu jinak, ale základ je stejný, LÍBÍ SE MI TO, jen jsem se specializovala :-)
_______________
Registrovaný uživatel
10rubl1895 - Ty chceš být sběratel ale otázky kladeš jako investor, to jsou podle mne dvě naprosto různá zvířata.
Mně přivedl ke sbírání mincí zájem o historii a když si nesu domů nějaký zajímavý přírůstek do sbírky zažívám podobný pocit jako když jsem si kdysi vezl syna z porodnice.
Otázka kolik na něm v budoucnu vydělám mi vůbec nepřišla na mysl. ;)
Registrovaný uživatel
Patrně jsem nebyl pochopen, neboť jsem se asi špatně vyjádřil. Proto takové odpovědi od sběratelů. Zapomeňte na to. Kdybych byl investor, tak nebudu žádat o názor tady na fóru profesionálů. Dobrou noc.
Registrovaný uživatel
Toto ale není fórum profesionálů, profesionál je člověk, který za svou práci pobírá peněžní honorář a je pro činnost v daném oboru kvalifikován... ;)

Nové téma Další příspěvek

Stránka: 1 2 >

Sběratel.com » Pokec o mincích » RADA ZKUŠENÝCH pro začínající a tápající

Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky |

TOPlist
Sběratel.com je poháněno systémem UseBB 1