---|---|
#126 29. 6. 2014, 21:00
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
ne, celkem reálný...
|
#127 27. 2. 2015, 20:27
|
|
Registrovaný uživatel |
Dobrý den, řeším dilema ohledně určování stupně zachovalosti mincí. Mám ve sbírce 20 krejcary Ferdinanda V. Některé z nich, zejména ty s madonkou (mincovna Kremnica), jsou nepatrně justýrované a to buď přes střed mince, nebo po okrajích. Není to nic dramatického, ale je to tam a je to patrné i běžným pohledem na minci. Jak tedy označit zachovalost? Některé z těch mincí jsou prakticky beze stop po oběhu. Četl jsem o tom poměrně hodně, ale nejsem z toho příliš moudrý. Děkuji zkušenějším kolegům za radu a názor!
|
#128 27. 2. 2015, 20:40
|
|
Registrovaný uživatel |
Zdravím, pokud vím, je běžnou praxí označit stav a doplnit, že je justýrován (nebo něco jiného). Samozřejmě, že tento přístup není platný 100% a někdo může považovat takový (i jiný) zásah za zhoršení kvality mince o jeden i víc stupňů.
|
#129 27. 2. 2015, 21:00
|
|
Registrovaný uživatel |
Ano, to je přesně to, v čem spatřuji své dilema. Buď označit stav + doplnit, že mince je justýrována, nebo snížit hodnocení mince. Setkal jsem se s oběma přístupy.
|
#130 28. 2. 2015, 4:09
|
|
Registrovaný uživatel |
Že si děláš hlavu... Píšu nějaké stručné pojednání o mincích a investování, kde dávám pár rad co a jak na začátek a v rámci toho hledám obrázky a popisuju, jak to doopravdy chodí. Co já za posledních pár dní našel za fantasmagorie... naposledy před hodinou - "PROOF pětifrank 1982 - jen za 399,- Kč, neváhejte!" - obouchanej oběžák z peněženky...
Dneska je cokoliv zachovalejšího než podložka pod šroubek kvalita "+0/0+ RL". |
#131 28. 2. 2015, 7:03
|
|
Registrovaný uživatel |
To, že někdo vyleští minci, která očividně dlouho obíhala, a nazve stav jako ražební lesk, značí dvě věci: buď neznalost, nebo v hojnějším případě vyčůranost, jak minci lépe prodat. Chce to nacvičit oko a pak se takovým popisům jen smát. Důležitá je kvalitní fotka a pak už jen doplňující info, jestli mince není po oušku, lakovaná apod. Když někdo napíše "RRRRRRR, luxusní ultra ražební lesk, přihazujte!" tak aukci ani neotevírám (mluvím o aukru).
|
#132 30. 5. 2017, 13:33
|
|
Registrovaný uživatel |
Zdravím, s mincemi začínám. Už jsem si tak nějak utřídil kde začnu sbírat.
Měl bych prosbu o posouzení stavu vás zkušenějších těchto mincí abych si udělal trošku lepší obrázek k době. Od shora dolů avers, reverse = 1 mince. + nemáte nějaký typ na literaturu k mincím Německa konkrétně Pruska nejlépe. Děkuji moc za váš čas. Obrázky: ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
#133 30. 5. 2017, 13:50
|
|
Registrovaný uživatel |
Relativně mladé mince a v tomto stavu patří spíše do dětské sbírky.
|
#134 30. 5. 2017, 14:25
|
|
Registrovaný uživatel |
Je sbírání a sbírání.
U novodobých věcí (známky, mince) se sbírají pouze dokonalé kusy. (Pokud to není dětská sbírka.) |
#135 30. 5. 2017, 15:14
|
|
Registrovaný uživatel |
To já vím ani od toho nečekám zázraky jde mi spíše o to abych to dostal trošku do oka a ohodnocení. Mince mi přijdou jako první dvě 2- , silbergrosch 2 a poslední 3 až 3-. Zajimá mě jestli nejsem ůplně mimo
|
#136 30. 5. 2017, 15:33
|
|
Registrovaný uživatel |
Je potřeba nakoukat mince naživo, hlavně tyhle novodobé. To tady tvrdí více lidí. A třeba Evropa zaučuje začátečníky.
|
#137 5. 11. 2020, 17:19
|
|
Registrovaný uživatel | |
#138 5. 11. 2020, 17:20
|
|
Registrovaný uživatel | |
#139 9. 11. 2020, 19:05
|
|
Registrovaný uživatel |
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1