Moderátoři: Jaromir, dejvy, pavlinka, smith, ikanek

Profilový obrázek
kapez

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2011

#1 14. 10. 2011, 16:59

prosim o rýchlu radu!

oplati sa z filatelistického hladiska spraviť z tohto

Obrázek vložený uživatelem

aršika FDC obálku je mi to lúto "trhať"

moj skromný osobný začiatočnícky názor je že áno kedže FDC obalka k tejto znamke ani nebola vydana ale chcem sa poradiť .

dakujem za radu

Profilový obrázek
Jirka999

Uživatel

Zaregistrován:
2. 3. 2011

#2 14. 10. 2011, 17:20

FDC bydána byla - vychází u všech příl. známek. Jen nevím, jak si chceš sám vyrobit FDC obálku. Můžeš vytvořit celistvost - sečíst nominály a vyhledat nebližší nižší poštovní tarif a zbytek dofrankovat nějakou běžnou známkou. Musíš ale počítat, že celistvost nemůže být formátu C6 🙂 . (pokud tedy dotaz dobře chápu)

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#3 14. 10. 2011, 17:28

POFIS nabízí FDC s tou známkou za 2 €.

Jinak, můj idealistický pohled je, že vzácnost nelze vyrobit, ale skutečnost je jiná - například některé rarity s přetiskem "pošta československá 1919" nebo různé čs. letecké celistvosti.

Profilový obrázek
kapez

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2011

#4 14. 10. 2011, 17:29

doporučena zasielka prvou triedou do Česka stoji presnes 2,2euro

tak som to chcel spravit ako celistvost na obyčajnu obalku a poslat v prvý den platnosti kvoli dennej pečiatke je to dobrý alebo zlý nápad?

a ano už som zisitl že vidali aj FDC to som nevedel.

chcem sa opytať na tu celistvost prečo nemože byť formatu C6 tomu nerozumiem dik za usmernenie.

Profilový obrázek
kapez

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2011

#5 16. 10. 2011, 16:46
doporučena zasielka prvou triedou do Česka stoji presnes 2,2euro tak som to chcel spravit ako celistvost na obyčajnu obalku a poslat v prvý den platnosti kvoli dennej pečiatke je to dobrý alebo zlý nápad? a ano už som zisitl že vidali aj FDC to som nevedel. ...

no čo dočkám sa rady (páni, dáma, odborníci )....?

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#6 16. 10. 2011, 20:15
doporučena zasielka prvou triedou do Česka stoji presnes 2,2euro tak som to chcel spravit ako celistvost na obyčajnu obalku a poslat v prvý den platnosti kvoli dennej pečiatke je to dobrý alebo zlý nápad? a ano už som zisitl že vidali aj FDC to som nevedel. ...

A proč bys to chtěl dělat?
Něco takového má jeden pán na Exopnetu.

Profilový obrázek
kapez

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2011

#7 16. 10. 2011, 20:32

chcem som vedieť že či možem aj takto zbierať známky
či sa to vôbec robí popripade po 100 rokoch bude mat hodnotu....
robiť niečo netradične...

Profilový obrázek
kapez

Uživatel

Zaregistrován:
25. 7. 2011

#8 16. 10. 2011, 20:36

...lebo už som trošku s tím začal 🙂

Obrázek vložený uživatelem

ale chcem sa poradit....(dufam že mi rozumiete, ak nie opytajte sa skusim upresnit ) nechodim do žiadneho filatelistickeho klubu a nemam sa s kým o tom poradiť som začinajuci zberatel

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#9 16. 10. 2011, 21:10

Je to věc osobního vkusu. Podle mě je to lepší, než prosté odebírání novinek, ale pořád to není pravé sběratelství, jehož podstatou je hledání, objevování, třídění a zkoumání.

Začátkem dvacátého století bylo v oblibě sbírání pohlednic. Sběratelé dostávali (poštou) pohlednice od svých přátel, kteří o jejich zálibě věděli, od ostatních sběratelů pohlednic a sami jim také mnoho pozdravů na pohlednicích posílali. Bylo to určitě zábavné, společenské a romantické.

Profilový obrázek
dědek

Uživatel

Zaregistrován:
23. 3. 2009

#10 16. 10. 2011, 21:58

Tu filatelistickou hodnotu to asi bude mít. Možná bych, pokud v tom chceš pokračovat, doporučil tvořit pokud možno jednoznámkové frankatury, tedy zjišťovat, jakou zásilku jde určitou známkou uhradit. Taková sbírka celistvostí by pro mě byla zajímavější. Pro některé známky bys pak nejspíš musel mít partnera (adresu, na kterou to posílat) i někde v zámoří.

Jinak sám jsem skoro začátečník a někdy dost tápu. Snad sem napíše i někdo další.

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.