Patina
Moderátoři: Koniáš.
Autor | Příspěvek |
---|---|
#51 28. 5. 2007, 18:37
|
|
Moderátor |
To facctory: Čau Pepe, kde si zohnal preboha tú jódovú tinktúru? Dnes som sa pýtal v dvoch lekárňach u nás v Hlohovci a pozerali na mňa, ako keby som ostal zabudnutý v socializme
![]() |
#52 28. 5. 2007, 19:46
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
No já jsem četl, že ta patina z jodové tinktury se smývá - to je její základní problém - takže napatinovat a nesahat. Jo a zkusím ten sulfid sodný sehnat u nás ve škole - pak dám vědět, jak to dopadlo.
|
#53 28. 5. 2007, 21:32
|
|
Moderátor |
archy: ked chceš, tinktúru ti pošlem, kúpil som ju v Senici hneď v prvej lekárni
vassilij: tinktúra sa veru smýva, zotiera, pokus som robil v sobotu... a napatinovať a nesahat??? to by nešlo mince mám rukách každú chvíľu .... ![]() |
#54 28. 5. 2007, 21:36
|
|
Moderátor |
Ježiš Mária to aj ja. Keby som si ich nemal pochytkať, to by bol teda prúser. Pepe, nemusíš posielať, ale ďakujem.
|
#55 28. 5. 2007, 22:12
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
já to myslim četl v knížce "Jak sbírat mince" - že patina vypadá skutečně, ale nedrží.
|
#56 30. 7. 2007, 8:58
|
|
Registrovaný uživatel |
doporučoval bych
Bukvic Jan, Čištění a konzervace mincí, ČNS HK, 92 je tam asi všechno ohledně složení kovu, typy znečištění, čištění, patinování, lakování .... |
#57 31. 7. 2007, 11:52
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
K patinování stříbrných mincí doporučuju sirná játra - připravíte tak, že si v lékárně koupíte malé množství síry a hydroxidu sodného. V poměru 1:1 vysypete na starou kovovou lžíci a zahřejete nad plamenem tak dlouho, až vznikne spečenec. Pozor - při reakci se uvolňuje sirovodík - strašně to smrdí, nedoporučuju dělat doma v kuchyni!:-) Když získáte spečenec, necháte ho vychladnout a potom rozdrtíte na prášek (nejlépe v hmožďíři, ale dá se i mezi dvěma kameny nebo kladivem). Tenhle prášek - tzv. sirná játra pak smíchejte s vodou a nechte vylouhovat. Když budete chtít napatinovat minci, použijte nádobku (nejlépe petriho misku), do které dáte čistou vodu a připravený koncentrovaný výluh sirných jater pomalu přikapávejte kapátkem nebo injekční stříkačkou - stačí jen několik málo kapek (2 - 3). Pak vložte minci a sledujte, jak reaguje. Když je reakce moc rychlá, je roztok příliš silný a rychle jej zřeďte čistou vodou. Pokud se dlouho neděje nic, můžete kapku, dvě koncentrátu přidat. Pozor ale, ať nekapete přímo na minci, zčernala by rychle a nerovnoměrně. Čím pomaleji se patina tvoří, tím lépe později drží. Minci je dobré nechat úplně zčernat, pak opláchnout vodou a mýdlem a měkkou kancelářskou gumou lehce přegumovat - tím z mince "vylezou" reliéfy - písmo, obrazy - a plochy zůstanou tmavé - mince pěkně zkontrastní. Pozor s gumou - doporučuji vyzkoušet na nějaké "rezervní" minci, jestli nedělá rýhy - někdy guma obsahuje tvrdé částečky brusiva a minci může pěkně poškrábat. Další upozornění je na nevhodnost sirných jater pro patinování mincí s ražebním leskem. Na zrcadlových plochách se vytvoří nepřirozená patina kovově modrých odstínů. A poslední rada. Koncentrovaný roztok sirných jater udržujte v chladu a temnu (v lednici). Tak hodně štěstí a jen krásnou patinu na krásných mincích!
![]() |
#58 31. 7. 2007, 12:34
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
![]() ![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#59 31. 7. 2007, 12:36
|
|
Moderátor |
Robbie, nebuď moc zvedavý,utekaj do lekárne a skus vyrobiť ten spečenec....zážitky potom popíš... ![]() |
#60 31. 7. 2007, 12:37
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
![]() ![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#61 31. 7. 2007, 12:41
|
|
Moderátor |
robbie, všetky??? r-u tiež?
|
#62 31. 7. 2007, 12:50
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
No... snažím se kupovat vždycky většinou v ukázkovém stavu, takže většina stříbrných ani žádnou patinu nemá. Měďáčky ty jo... ty jsou s patinou krásné. Ale stříbrňáky, třeba ty 20 krejcary, mám jako kdyby je mincmistr včera vyrazil
![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#63 31. 7. 2007, 12:57
|
|
Moderátor |
R-U strieborné som čistil, ale čo mám staršie, tie už nechávam tak..
|
#64 31. 7. 2007, 12:57
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Kdo to vymyslel nevím, já to mám z publikace J. Šány a ten popis je na základě vlastní zkušenosti... No a k lesklým stříbrňákům... když je pražskej groš vyleštěnej jak psí k..., je to hnus. Není nad to, když má mince přirozenou patinu. No a když jí nemá, tak se dá udělat:-) Pochopitelně u mincí do sbírky mi je to celkem jedno... tam mě zajímá mám/nemám/cena, takže patinuju jen ty fakt ošklivě vyčištěné mince... nebo když je chci vyfotit do nějaké publikace (třeba ten groš Jana, co je na obálce Rubních značek, jsem patinoval uvedenou metodou
![]() |
#65 31. 7. 2007, 13:05
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Jj.. to je jasné.. vyleštěné groše nebo denáry taky nesnáším, ale těm "mladším" mincím to sluší.. _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#66 31. 7. 2007, 13:09
|
|
Moderátor |
a navyše, keď som zbierku doplňoval, každá minca bola iná....niektoré bez patiny, niektoré boli s čiastočnou patinou, ine boli tak znečistené, že som ich musel čistiť.....a tak som ich všetky vyčistil aby dostali taký spoločný ráz..
|
#67 31. 7. 2007, 13:11
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
patason: jj... ale když se nad tím člověk zamyslí - "vezmem síru a hydroxid sodný"
![]() Viz třeba citace p. Frouze z článku o čištění: odborná literatura (např. Nohejlová - Prátová) doporučuje nakaženou bronzovou minci několik dní ohřívat na teplotu 30°C, poté potřít asfaltem rozpuštěným v terpentinu a po čtvrt hodině otřít. ![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#68 31. 7. 2007, 13:12
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
facctory... no vždyť... přesně tak to je
![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#69 31. 7. 2007, 15:55
|
|
Moderátor |
Robbie, a ako ošetríš tie tvoje strieborniačky aby zostali stále také jako kdyby je mincmistr včera vyrazil?
a ešte jedna otázka, nevenujem sa nejak proofkam, ale bol by som zvedavý či aj tieto postupom času chytia patinu? |
#70 31. 7. 2007, 18:58
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Upřímně nijak ... zatím vypadají dobře i po půl roce, tak do nich extra nezasahuju... Ale na měďáčky je super metoda.
Když máš zašpiněný krejcárek, dáš ho do slunečnicového oleje a necháš ho tam. A třeba dvakrát za den ho vyčistíš v ruce hadřídem. Může tam být ponořená klidně týden, nic se jí nestane - spíš naopak ![]() _______________ ..::R::.. robert.kurucz@email.cz |
#71 31. 7. 2007, 19:03
|
|
Moderátor |
vďaka za radu, niekedy to určite vyskúšam..
ja som niekde zase čítal,že mince je dobré konzervovať parafínovým olejom, zrejme také niečo ako ten vosk.... |
#72 31. 7. 2007, 21:04
|
|
Registrovaný uživatel
![]() |
Robbie: koukám, že máš novou ikonku
![]() ![]() jinak na ty měďáky doporučuji spíše olivový olej za studena lisovaný, ten je mnohem lepší! a co se týká té konzevace, pokud je to nutné, tak používám normálně rozehřátý parafín a minci tam na chvíli nechat, pak vytáhnout, nechat okapat, otřít a je to ![]() |
#73 31. 7. 2007, 22:15
|
|
Moderátor
![]() |
To ja se proofkam venuju a patinu chytit muzou,alespon co mam tech par starsich ceskych jeste totalitnich tak nektere maji takovej lehkej nadech a na nekolika ruskejch z let 91/92 to same .Jelikoz u novejsich minci se mi to nedeje tak myslim ze to bud soudruzi nejak "odflakli" pri vyrobe nebo coz je mozna pravdepodobnejsi: nevhodne slozeni plastu pouzitych na krabicky..... |
#74 1. 8. 2007, 6:01
|
|
Moderátor |
tomako: a proofky s lehkým nádychom budeš čistiť?
|
#75 1. 8. 2007, 9:08
|
|
Registrovaný uživatel |
No přidám ještě recept na patinování měděných mincí. Prostě se osmaží na oleji a pak opatrně vyčistí. Funguje to skvěle.
|
Seznam uživatelů · Seznam správců · Statistiky · RSS kanál
Diskusní fórum | Sberatel.com | články | inzerce | katalog | mince | sběratelé | zápalky | UseBB 1