Autor |
Příspěvek |
|
|
Registrovaný uživatel
|
Inu,ponecháme starověk pohřbený v minulosti a přeskočíme i temný středověk. Mám zde jednu otázku na kterou jsem hledal odpověd už asi před dvěma lety-no asi ne dost usilovně,páč jsem kulový našel...v noci jsem se k tomu vrátil,a zase nic...odpovědi se právě nabízejí dvě. Dovolím si ji pro osvěžení fora nejprve spojit i s hádankou Postavu zná určitě drtivá většina,je si na mincích vcelku podoben-no ale přesto.. ..kdo je vymalován na obraze? Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Leopold I. Vilém Bohužel žádnou jeho mincí nedisponuji  , tak jsem si dovolil odcizit jeden pěkný příklad. Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Je cerstva: Palec nahoru za rychlost a přehled! Ano jde o rakouského arcivévodu,syna Ferdinanda II a bratra F.III.-mimo jiné i olomouckého biskupa,který zastával ve své době množství úřadů Mimo biskupské stolce byl i velmistrem Řádu a také v zastoupení španělského krále místodržícím v Habsburském Nizozemí. V roce 1656 odjel z Nizozemska zpět do Vídně. Proč? Nabízí se tu dvě možnosti: a)kvůli svému jmenování Vratislavským biskupem nebo b)kvůli druhé anglo-nizozemské válce z března 1656 Nebudu rozvádět proč by se mi info hodilo..ale hodilo Ví někdo prosím?
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Roku 1656 za něj přejímá otěže v Nizozemí Juan José de Austria Myslím si že by mohlo jít o kombinaci obou faktorů Ikdyž o jeho účasti v dané válce jsem nebyl schopen najít nic podstatného. Taktéž je možné že byl přivolán ve věci politické, pokud se nepletu byl rádcem jak F.III tak později Leopolda I.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Taktéž pokud se nemýlím, Rakousko/Španělsko do této války příliš nezasahovalo(potažmo jeho část nizozemí) ale spíše Nizozemské provincie a Dánská unie. (V příloze k tématu asi nejznámější nominál v oblasti - Patagon z Tournai Filipa IV.) Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
To sice příliš nezasahovalo,ale možná právě kvůli nové válce"za humny"byl do pozice místodržitele dosazen Filipův levoboček a Leopold uklizen s tučnou náplastí Vratislavského biskupství. Bůhví. pro zajímavost: K jeho odchodu byl vyražen i zajímavý žeton(rok 1656 chronogramem) LEOPOLDO PROREGI BELGARUM CORONA EXULTATIONIS TIMOR DOMINI Leopold, regent Belgičanů Koruna jásání a bázně před Hospodinem (podle překladače) Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Myslím si že to bylo vysoce pravděpodobně,přecejen úspěšně potlačil několik povstání(např.v Katalánsku) a byl u dvora údajně oblíbený Zde ještě k tématu Žeton s tématem "spojenectví" Španělska a Rakouska-1664 Obrázky: 
|
|
|
Moderátor
|
Lopez1506 napsal Je cerstva: Palec nahoru za rychlost a přehled! Ano jde o rakouského arcivévodu,syna Ferdinanda II a bratra F.III.-mimo jiné i olomouckého biskupa,který zastával ve své době množství úřadů Mimo biskupské stolce byl i velmistrem Řádu a také v zastoupení španělského krále místodržícím v Habsburském Nizozemí. V roce 1656 odjel z Nizozemska zpět do Vídně. Proč? Nabízí se tu dvě možnosti: a)kvůli svému jmenování Vratislavským biskupem nebo b)kvůli druhé anglo-nizozemské válce z března 1656 Nebudu rozvádět proč by se mi info hodilo..ale hodilo Ví někdo prosím?
Důvodem byly spory se Španělskym králem, Leopold si vybral rádce, ti byli mnohým trnem v oku, stěžovali si na ně králi, ten nutil Leopolda je odvolat atd. Leopold sepsal králi ultimátum, král neodpověděl, Leopold rezignoval.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Díky Paule!
|
|
|
Moderátor
|
Narazil jsem na něj v nějaký knize o 30 letý válce...fušoval do velení, jako spousta Habsburků..a dopadlo to jako vždy špatně.
|
|
|
Moderátor
|
Jsem si to musel oživit, Druhá bitva u Breitenfeldu, tam byl vrchní velitel a prohrál..
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dobrý večer, Dovolil bych si ještě trochu dolít oleje do ohně kvízovou otázkou  . Mnoho mincí z jednoho nejmenovaného města v Belgii nese mincovní značení v podobě dětského obličeje. Viz.příloha mince na rubní straně. (Bohužel se fotografie stále otáčí) Ke komu se tato značka vztahuje? Obrázky: 
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Značka mincovny- hlava anděla pochází od městského patrona archanděla Michaela, a používala se v letech 1612-1794.. Brusel..
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Správně! Ikdyž bych si dovolil dodat, na své návštěvě v Bruselu jsem měl tu čest si promluvit v jedné numismatice s opravdu skvělým numismatikem a dle jeho názoru je spíše podobný Meneken pis.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Dúfam, že som mincu určil správne a jedná sa o Cach 164, priraďovaný biskupovi Vojtechovi. Minca by mala byť spracovaná archeológmi a mala by skončiť v múzeu na Slovensku. Obrázky:  
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Jeví se to tak,škoda že je takto poškozený.Je k mání?
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tak toto je veliká vzácnost. Osobně to vidím podruhé v životě, ale pokaždé pouze na fotce. Denár je v literatuře připisován biskupu Vojtěchovi, a to hlavně na základě legendy na líci, kterou odborníci čtou HIC DENARIUS EST EPISCOPI. Tedy TENTO DENÁR JEST BISKUPŮV. Já osobně s tím výkladem nesouhlasím. Za mne patří spíše na Moravu, spolu s denáry Cach 99-100 a skupinou Cach 165-184. Zajímavé by bylo místo nálezu, pokud Dula ví. Každopádně díky, že jsi se podělil s námi o fotku. Jinak poznámku, mince je z jiného razidla než perovka v Cachovi a zajímavě zrcadlově převrácená. _______________ Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku. mince01@seznam.cz
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Tipl bych si na místo nálezu na jižní Moravu, příp. jihozápadní až jižní Slovensko. _______________ Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku. mince01@seznam.cz
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Južné Slovensko, minca by mala zostať v múzeu.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Super, díky. _______________ Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku. mince01@seznam.cz
|
|
|
Moderátor
|
Existují exempláře z různých razidel, opis HIC DENARIUS EST EPISCOPI je na některých mincích zcela zřetelný, takže o jeho překladu a výkladu není pochyb. Spory se vedou o to, kterému biskupovi náleží, což je dané nejasnostmi čtení a výkladu opisů na rubové straně. Exemplář na dulové fotce má opisy na obou stranách zkomolené, což je na většině kusů a navíc z různých razidel. Problematice měla být věnována samostatná publikace z konference, kterou pořádala ČNS v roce 2017. Bohužel se již několik let čeká na příspěvěk hlavního autora, který je protagonistou názoru, že se jedná o denár Vojtěchova nástupce Thiddaga. V jednom z vedlejších článků sborníku je poukázáno i na podobnost C 164 s moravskými ražbami Cach 99, 100, resp. 165-184.
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Založil jsem tohle vlákno, abychom zde psali o zajímavých mincích z denárového období. Lopez mi to vzápětí "zkazil" antikou :-) Tak také přidám jednu antickou zajímavost na kterou jsem nedávno při studiu narazil. V roce 1713 byl v Transylvánii odkryt poklad římských mincí se jmény Gordiána III. a Filipa Araba. Poklad dále obsahoval malé množství neznámé mince s legendou Imp Sponsiani. Záhy byly tyto mince odborníky zavrhnuty jako novodobé padělky. Nicméně studie z letošního roku potvrdila pravost těchto neuvěřitelných mincí. Jsou přisuzovány Sponsianovi. Sponsianus je jméno neznámého římského vojenského velitele příp. římského uzurpátora, který mohl být aktivní během krize třetího století, s největší pravděpodobností v provincii Římská Dácie. Kdo se o něm chce dovědět více, je to na Wikipedii. Obrázky:  _______________ Sbírám denáry, groše a další mince až po Leopolda I. Rád koupím jednotlivé mince i celou sbírku. mince01@seznam.cz
|
|
|
Moderátor
|
Nejvzácnější mince světa budou asi ty zde vyobrazené (máte nějakou takovou?  : https://en.wikipedia.org/wiki/Silbannacus
|
|
|
Moderátor
|
Zaujímavé citanie, dík obom 👍
|
|
|
Registrovaný uživatel
|
Toho Sponsiana treba brať s veľkou rezervou. Určite by som to neprezentoval ako antickú zaujímavosť. Skôr mi príde zaujímavé, ako sa dá z hovadiny urobiť príbeh pre účely marketingu a verejnosť to zožerie aj s navyjákom.
|